Skip Navigation Links

OMURGA STABİLİTESİ

Merhaba okuyucularım, bu yazıda sizlere kas ve omurga sisteminin temelinden bahsetmek istiyorum.

Muhammet Ali Selçuk

Gazete Köşesi   A+a-

  Bir inşaat mühendisinin yaptığı statik çalışmalar gibi insanların da iskelet ve kas sistemi üzerinden derin ve formüller içeren ince hesaplar yapması gerekmektedir.
Spor salonlarında daha ilk günlerden kilo kaldırma ve ağırlık basalım egosu tıpkı temel dökmeden yükselen binalara benziyor ki bu imkânsız. Core bölgesi diye adlandırdığımız omurga stabilitesini güçlü kılan kaslardan bahsetmek istiyorum. Düşük güç %15 kasılmanın altında bölgesel core kaslarının kasılması spinal ve nöral bütünlüğü koruyan kaslar tıpkı inşaata atılan sağlam temelleri temsil etmektedir.
Bu kaslar nelerdir: Karın- Kalça- Sırt kasları üsten belirmek gerekirse bu kaslar iskelet ve kas sisteminizin en temel parçalarıdır.
Fitness sadece ağırlık kaldırmaktan ibaret olmayan sağlıklı bir bütün halinde yapılması gereken bir branştır.
Kuvvetli ve stabil bir core bölgesinin size yaraları neler olabilir?
Güç üretiminde artış sağlar ve güç birçok spor dalı için önemli bir performans bileşenidir.
Yön değiştirme veya ivmelenme gibi hareketlerde güç hareketin başarılı veya başarısız bir şekilde yapılmasına neden olur. Kuvvetli stabil bir core bölgesi gücün üretilmesine ve hareket zinciri içerisine transfer edilmesi sağlar. Mantıklı baktığımız zaman olaya denklem aslında çok basit bizlere sonuç vermektedir. Core bölgesi güçlü bir sporcu kuvvet iletmekte daha başarılı ve sağlıklı hale gelir böylece sporcular egzersiz esnasında güç artışını daha kolay bir şekilde iletimini sağladığı gibi performans bakımından ise egzersiz seçimden kaldırdığı kiloda artış gözlemlenir.
Kuvvetsiz ve stabil core bölgesinin zayıflığı size nelere mal olacaktır biliyor musunuz?
Egzersiz esnasından iletken güçsüzlüğü oluşabilecek sakatlıklar konusundan en temel etkendir.
Zayıf bir core bölgesi ekstremitelere daha fazla yük binmesine ve sakatlıklara neden olabilir.
Core bölgesi kasları zayıf, stabil ve verimli olmadığında kuvveti daha zor abzorde edecek ve iletmekte güçlük çekecektir böylece ekstremitelerde daha çok stres oluşacaktır.
Omurga sağlığınız açısından sizlere 5 aşamalı bir tüyo vermek istiyorum
1. Aşama: Hatalı egzersizleri düzeltme ve iyileştirme aşaması
2. Aşama: Tüm vücut ve eklem stabilizasyonunun geliştirilmesi
3. Aşama: Dayanıklılığın arttırılması
4. Aşama: Direncin arttırılması
5. Aşama: Hız, güç ve çeviklik kazanma
Core bölgesinin en derin seviyeleri sadece çok düşük kasılma seviyeleriyle kasılır, örneğin, düşük yay yükü. Aslında, core bölgesini iyi kullanmaya çalışan insanlara, ağırlık olmadan başlamalarını ve egzersiz programından önce, her güne doğal duruş ve nefes çalışmasıyla başlamalarını tavsiye ediyoruz. Büyük ağırlık miktarlarıyla veya ağır yaylarla çalıştığınızda ya da çok ileride yapacağınız egzersizleri yaptığınızda, büyük kaslar devralır. Eğer bir kişi kendi core bölgesini korumak istiyor ve siz yükü arttırıyorsanız, onların core kasları çok düşük bir kasılmaya sahip olacaktır; bu çok sık görülen bir problemdir. Core kaslarının doğru bir şekilde kasılmasını sağlamak herhangi bir kişi için genelde zordur, bu nedenle, daha yavaş çalışılması gerekmektedir. Birşeyler yapmaya çabalarken, süreci hızlandırmak sadece problemin daha da kötüleşmesine yol açabilir.
Fitness sadece kaldırılan ağırlık değil, sağlıklı egzersiz zincirleri anlamına geldiğini unutmayalım.
Sağlıklı günler…!
Muhammet Ali SELÇUK Mas Akademi Kurucusu [email protected]
@mas_akademi
@pt.selcuk
Diğer tüm yazıları için buraya tıklayın!
Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
yazar'ın diğer yazıları
makale kategorileri
 
öne çıkanlar
deneme bonusu güncel giriş supertotobet