Skip Navigation Links

MÜZMİN VAZGEÇİŞ

Toplumsal olarak her zaman bir heves ya da dolduruş uğruna çok dağlar ve denizler aştık.

Muhammet Ali Selçuk

Gazete Köşesi   A+a-

Fakat bunların hangileri sürekliliğini korudu. Spor salonuna başlamak herkes için anlık bir heves ve dolduruşa geliş nedenlerinden olsa da hayatınız da her zaman olması gerekiyor.
 
Alınan ani kararlar doğrultusunda başlanan spordan, bir o kadar da anlık sonuçlar beklemek sizce doğru mu?
Hocam ne zaman göbek erir? Ne zaman kas yaparız? Şu göbek gider mi? Hocam bu yağlar kas olur mu? Hocam ne zaman sizin gibi oluruz? Hocam bu resimdeki gibi kaç ayda olurum?
Bunlar eğitmen arkadaşlarımın maruz kaldığı tirajı komik sorular. Bu soruları sizler soruyorsunuz.
 
Ani değişim beklemek bir talep ve arz olabilir, fakat gerçekçilik dışına çıkıldığı zaman motivasyon kaybı olacağını tahmin edebiliyor musunuz?
 
Spora yeni başlayan insanlara aşılamak istediğimiz bir konu var. Sizler o kiloları bir anda almadınız ve bir anda veremezsiniz. Sporcuların 2 haftalık adaptasyon süreçleri boyunca sabır en önemli etkendir. İki haftalık süreçte ortalama hafta da üç gün spor yapan bir birey, kortizon ve laktik asit salgılarının kalıntılarından kurtulmuş ve artık düzenli egzersiz aşamasına geçecekken sabırsızlık devreye giriyor.
 
Hepimiz bu sorunun tam yanıtını merak etmiyor muyuz? Ne kadar çaba harcamamız gerektiğini, hedeflerimize ulaşmak için daha ne kadar bekleyeceğimizi öğrenmek istiyoruz. Vücudumuzun yağ oranını azaltmak, yağsız kas kitlemizi fazlalaştırmak ve özgüvenimizi yükseltmek için çaba harcamaya hazır olsak da zirvenin nerede olduğunu öğrenmenin hayalini kuruyoruz. Aslına bakılırsa maalesef bu sorunun tek bir yanıtı yok. Hedefleriniz, mevcut sağlık durumunuz, vücudunuzun yağ oranı, beslenme alışkanlıklarınız, spora ne kadar düzenli devam edebileceğiniz, metabolizma hızınız, yaşınız ve hayat tarzınız gibi faktörler bu sorunun yanıtını değiştirebilir. Ancak yine de kas gelişimi ile ilgili genel geçer doğruların olduğu da bilinmektedir. Öncelikle vücut geliştirme amacında olan kişilerin kimyasal ilaçlar kullanmamaları gerekir. Sadece hızlı kas yapabilmek için ya da kas kitlelerini şişirmek için kullanılan ilaçlar uzun dönemde metabolizmanın sağlığına zarar verebilir. Vücut geliştirmek istiyorsanız gerçekçi hedefler koymalı ve amacınıza giden yoldan sapmamalısınız.
 
Özellikle spor yapmaya ilk başladığınız dönemde spor yapmanın da verdiği heyecanla hedeflerinizi çok yükseltebilirsiniz, beklentilerinizi yükselttikçe gerçekleri gördüğünüzde hayal kırıklığı yaşayıp motivasyonunuzu kaybedebilirsiniz. Gelişiminizi baltalamamak için gerçekçi hedeflerden uzaklaşmamalısınız.
 
Düzen size disiplin getirecektir ve spora gitmediğiniz her zaman suçluluk yaşayacak, bir tarafınız eksik kalacaktır. Erkekler sıkı bir diyet programıyla ve uzmanların eşliğinde spor yaptıkları takdirde her ay 0,45-0,90 kg kas yaparlar. Hayal kırıklığına uğramanızı istemiyoruz ancak yanlış beklentilere girip abartılı söylemlere inanmanızı da tercih etmiyoruz. Eğer mucizevi etkisi olan bir besin ya da spor programı olsaydı çevremizde kas yapmak isteyen herkes hali hazırda muhteşem vücutlara sahip olurdu! Değil mi? Birkaç hafta içerisinde göz alıcı kaslara sahip olamazsınız. Kas gelişiminizi hızlandırmak ve arttırmak için bazı taktikler uygulayabilirsiniz ancak bu yöntemlerle edineceğiniz kazanımlar kişiden kişiye değişebilir, kesin bir standardı bulunmaz. Vücut geliştirmeye yeni başladıysanız her ay maksimim 1 kg kas kitlesi kazanırsınız. 6 ay düzenli devam etmeniz ve düzeninizi bozmamanız halinde 6 ay sonra 6 kg kas kazanmış olursunuz.
 
Üstelik bu rakamların küçümsenmemesi gerekir çünkü görünüşünüz 6 kg kas kitlesiyle birlikte değişmeye başlayacaktır! Küçük hedefler koyun ve belirlediğiniz hedeflere ulaştığınızda bunun keyfini çıkarın. Protein ağırlıklı beslenin, vitamin ve mineralleri almayı ihmal etmeyin. Elbette profesyoneller eşliğinde spor yapın ve sabretmeyi öğrenin. Antrenmanlardan sonra dinlenmeyi de kesinlikle ihmal etmeyin. Her gün antrenman yapmaktan ziyade uzmanların da öneriyle antrenman programlarınıza en az 1 gün ara verin.
 
 
SABIR VE ÖZVERİ
BAŞARININ BASİT FORMÜLÜ
 
Muhammet Ali SELÇUK Mas Akademi Kurucusu [email protected]
@mas_akademi
@pt.selcuk
 
Diğer tüm yazıları için buraya tıklayın!
Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
yazar'ın diğer yazıları
makale kategorileri
ramazan bayrami 
öne çıkanlar
deneme bonusu güncel giriş supertotobet