Skip Navigation Links

ÇOCUKLAR İÇİN FİTNESS

Günümüzde çocuklar ne yazık ki hareketsiz bir yaşam sürüyor.

Muhammet Ali Selçuk

Gazete Köşesi   A+a-

Oysa çocukluk çağında büyüme ve gelişme aktif olduğu için egzersiz yapmak, hareketli yaşam sürmek sağlık açısından oldukça önemli. Peki, çocuklar ağırlık çalışma egzersizleri yaparken nelere dikkat etmeli?
 
Çocuklarda iletişim, paylaşma, motor becerilerinin, koordinasyon yeteneğinin gelişmesi çocukluk çağında yapılan spor aktiviteleri ile doğrudan ilişkilidir. Çocukların spor yapması yalnızca bedensel gelişimine değil, aynı zamanda zihinsel ve sosyal gelişimine de yarar sağlar. Sağlıklı ve düzenli bir hayatı olabilmesi için beceri ve yeteneklerine uygun bir spor dalı seçmesi, kendisini bu spor dalında geliştirmesi önemlidir. Seçtikleri spor dalı, çocukların bir süre sonra yaşam tarzı haline gelerek sağlıklı beslenen ve disiplinli yaşayan yetişkinler olmasına yarımcı olur. Kuvvet antrenmanı; serbest ağırlıkları, ağırlık makinelerini ve kauçuk direnç bantlarını veya vücut ağırlığını kullanarak kas ve güç oluşturmanın bir yoludur. Çocuklar ve gençler, spor performansını artırmak veya görünümlerini iyileştirmek için kuvvet antrenmanı yapmak isteyebilir. Kuvvet antrenmanı, çocukların ve gençlerin güçlü kaslar yapmasına yardımcı olabilir.
 
Günümüz de ne yazık ki obezite vakaları gün geçtikçe artış gösteriyor. Dijital çağ yaşadığımız bu yüz yılda 4-8 yaş grubu ve özellikle 8-14 yaş grupları arasında, YÜKSEK RİSK teşkil eden kilo sorunları ile karşı karşıya kalıyoruz.
Aileler: Çocukları fiziksel aktiviteye teşvik etmek konusunda en derin halkadır. Oyun ve fast food çağında olan geçlerimiz, aile destekleri ile branşına uygun spor dallarına yöneltmek için destek istiyorum.
 

Hadi Ebeveyn Çocuklar Spora..!

Ağırlık eğitimine başlayan çocuklar, kaslarını çok zorlamadan, zedelemeden düşük setler halinde çalışmalar yapmalıdır. Örneğin, kullanılan ağırlık da göz önünde bulundurularak 1-2 set ile başlanmalıdır. Set sayıları antrenman performansına bağlı olarak artırılmalıdır. Mutlaka bir eğitmen eşliğinde egzersizler gerçekleştirilmeli. Özellikle omurga gelişimi tamamlanmamış olan çocuklarda dikkatsiz ve yanlış yapılacak hareketler ciddi sakatlanmalara yol açabilir. Çocuğunuzu spora yönlendirirken önceliğiniz sizin istekleriniz değil çocuğunuzun kişisel özellikleri, becerileri ve yeteneği dikkate alınmalıdır. Bir sağlık testinden geçirerek spor yapmasına engel bir sorunu olup olmadığını kontrol edebilirsiniz. Çocuğunuzu yönlendireceğiniz spor konusunda tecrübeli ve yetkin kişilerden destek almanız üst düzeyde fayda görmenizi sağlar. Genellikle 4-6 yaş grubundaki çocuklar ağırlık eğitimine hazırlık egzersizleri yaparak kaslarını geliştirebilir, kaldırma tekniklerini öğrenebilir. 7-8 yaşlarındaki çocuklar ise minimal direnç ile ağırlık eğitimine başlayabilirler. 8 ve üzeri yaş grubu çocuklar ise kendi yeterlilikleri çerçevesinde değerlendirilirler.
 
 
Spor yalnız beden kabiliyetinin bir üstünlüğü sayılmaz. İdrak ve ahlâk da bu işe yardım eder. Zekâ ve kavrayışı kısa olan kuvvetliler, zekâ kavrayışı yerinde olan daha az kuvvetlilerle başa çıkamazlar. Ben Sporcunun zeki, çevik aynı zamanda ahlâklısını severim.
MUSTAFA KEMAL ATATÜRK
 
 
Muhammet Ali SELÇUK
 
Mas Akademi Kurucusu
 
 
@mas_akademi
@pt.selcuk
 
Diğer tüm yazıları için buraya tıklayın!
Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
yazar'ın diğer yazıları
makale kategorileri
 
öne çıkanlar
deneme bonusu güncel giriş supertotobet