Skip Navigation Links

Ramazanda Spor ve Egzersiz

İçinde bulunduğumuz Ramazan ayının gelmesiyle birlikte merak edilen sorulardan biri de kilo alır mıyım?

Muhammet Ali Selçuk

Gazete Köşesi   A+a-

Sizler saatlerce aç kalarak zayıflayacağınızı düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Uzun süre gelen açlıkla birlikte, vücut enerji üretimi konusunda sorunlar yaşarken bu enerji ihtiyacını idareli kullanmak zorunda kalıyor. Uzun süre gelen açlıkla birlikte vücudumuza girmeye karbonhidrat, yağ ve proteinlerin eksikliği sonrasında ortaya çıkan metabolizma yavaşlaması görünür. Enerji üretimini vücudumuz aldığı besin zincirlerine göre enerjiye dönüşüm konusunda da bir sıralama dizisi halinde kullanır. Enerji üretim sıralaması ise şöyledir: Karbonhidratlar-Yağlar ve Proteinler(mecbur kalınırsa). Fakat yağlar, enerji üretimini sırasında ikinci basamakta bulunsalar bile en büyük enerji kaynağımızdır. Metabolizma yavaşladı ve besin almadığı bu ramazan aylarında vücut enerji üretimi ve kullanımı konusundan sebep yağlanmaya daha çok ihtiyaç duymaktadır.
 
Egzersiz planlaması iki farklı çeşitte ele alına bilir. İftardan önce ve iftardan sonra olarak da egzersiz yapılabilir. Egzersiz planlaması yapılırken, hipertrofi (kas büyümesi) hedef alınması yanlıştır. Kası besleyen besinlerin ramazan aylarında eksikleri, yoğun fiziksel aktivite ve kaslar yıpranmayı arttıracak egzersizler sakatlığa davete çıkarabilir. Ramazan ayında metabolizma yavaşlığının bırakmış olduğu sorunları, egzersiz planlamasını aerobik planlama içerinde olmasını işaret etmektedir. Metabolizma hızlandırmak için tercin edilen egzersizler arasında: yürüyüş, bisiklet, koşu, tenis, basketbol, voleybol, futbol, pilates, yoga, dans, fitness vb. Branşlar tercih edilebilir.
 
İftar öncesi sporu tercih edecekler kişilerin en çok dikkat etmesi gereken bir diğer unsur, sahur da yapıla öğündür. Akşamdan yemek yenilmesi ve sahura kalkılmayı ihmal etmek, metabolizmayı daha çok yavaşlatıp aslında sizi daha çok yağlandıracağını biliyor musunuz? 15 saat açlık çeken bünyemiz, enerji üretiminde sorun yaşarken, bizler bu saati neden daha ileri atıyoruz. İftardan önce spor seçimin de dikkat edilmesi en büyük unsur, yüksek nabız olmamasına dikkate almaktır. Nabız yükselmesi ve enerji ihtiyacının fazla olduğu sürece girilmesi halinde, kaslarda yıpranmalar ve atrofi (kas kaybı) kaçınılmaz bir sonuç olur.
 
İftarda yenilen besinlerin hafif olması şartıyla, yemekten bir buçuk ve iki saat sonrası için egzersiz uygun olacaktır. İftardan sonra da yapılacak olan sporun fazla su kaybına yol açmaması için, HIIT CARDİO (yüksek yoğunlukta aralıklı antrenman ) tercih edilmesi doğru olmayacaktır. Ramazan aylarında form koruma programları esas alınalı ve metabolizma hızlandırıcı ve ya dengeleyici egzersiz seçimleri hedef alınarak, ramazan aylarında başımıza dert olan yağlanmalardan uzak durmamız gerekir. Spor salonların da ve ya açık hava da egzersiz yapılacak alana sahip olmayan bireyler için ev tipi egzersiz önerileri ilk tercihlerimiz olmalıdır. Egzersiz ve su dengesini koruduğumuz zaman ramazan ayında oruç sağlık için bedenimizin besin ve ödemden arınması açısından ihtiyacımız olduğu dönemdir. Bu dönemde bir beslenme uzmanından destek alıp, spor ve egzersizle desteklendiği zaman yaz aylarına hazır bir form elde edebilirsiniz.
 
Muhammet Ali SELÇUK
Mas Akademi Kurucusu
@mas_akademi
@pt.selcuk
 
Diğer tüm yazıları için buraya tıklayın!
Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
makale kategorileri
ramazan bayrami 
öne çıkanlar
deneme bonusu güncel giriş supertotobet