Skip Navigation Links

Anti-Damping’de İade İşlemi

Anti-Damping kapsamında İhraç edilen malın iadesi ile ilgili muhasebe kayıtları ve önemi

Hilmi Mulla

Gazete Köşesi   A+a-

 Anti-Damping’de İade İşlemi
Anti-Damping kapsamında İhraç edilen malın iadesi ile ilgili muhasebe kayıtları ve önemi
Satışlarımızdan iadelerin olmaması her firmanın istediği bir durumdur. Ama sattığımız ürünler bazen elimizde olmayan nedenlerle bir şekilde iade edilmektedir. İhracat iadelerinde muhasebe kayıtlarımızı yaparken, geleceği belirlemek, geleceği yönetmek açısından en uygun olanının yapılması önem arz etmektedir.
İhracatlarımızın çoğu artık Anti-Damping soruşturmalarına tabi tutulmaktadır. Anti-damping soruşturmaları geçmiş dönem verilerine bağlı olarak yapıldığından, firmalarımız iade ile ilgili yapacağı muhasebe kaydını, Anti-damping soruşturmasına bağlı olarak gelecekte nasıl bir etki yaratacağını göz önünde bulundurmalı ve ona göre en uygun en faydalı kaydı seçmelidirler.
Konuyu, bir örnek vererek açıklamaya çalışalım;
İhracat İade kayıt açıklaması: (KDV iadesi işlemleri düzeltmeleri göz ardı edilmiştir)
Firma, 2018 yılında 25.000 kg malı birim fiyatı 4,00 TL’den 100.000 TL’ye ihracatını gerçekleştirmiştir. Satılan 25.000 kg malın birim maliyeti 3,5 TL ve satılan malın maliyeti 87.500 TL üzerinden oluşmuştur. Firmanın bu ihracatı ile ilgili özet tablosu, satış ve maliyet ile ilgili muhasebe kaydı aşağıdaki gibidir;
 
 
 
10 Ekim 2018 tarihinde ihracatı gerçekleşen 25.000 kg’lık malın 5.000 kg’lık kısmı 1 Şubat 2019 tarihinde iade gelmiştir. İade işlemi ile ilgili muhasebe kaydı aşağıdaki gibidir.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Yukarıdaki iade ile ilgili muhasebe kaydı, iade gelen mamullerimizin tekrar satılması durumunda firmanın anti-damping soruşturma sürecinin –sorunsuz- bir şekilde gerçekleşmesine katkı sağlayacaktır. Dolayısı ile bu şekilde ki bir kaydın faydalarını sıralayacak olursak;
İadenin stoklara giriş maliyeti çıkış maliyeti ile aynı olduğundan, mamul stok maliyetlerinin ortalamasını yükseltmez veya etkilemez,
Maliyet ve satış birim fiyat arasında farklılığın olmamasını sağlar,
İhracat satışlarında maliyet ve satış arasındaki karlılık çok önemli olduğundan 681 hesap tüm satışlara pay edilebilir.( 681 yerine 760 hesapta gerektiğinde kullanılabilir.)
Firmalarımız muhasebe politikalarını gözden geçirerek buna en uygun kayıtların yapılması için süreçleri yeniden oluşturmaları; şeffaf ve açıklanabilir olması ve gerçeği yansıtması bakımından firmaya her zaman artı değer katmasının yanında geleceklerini dahi iyi yönetebilecekleri sağlam, anlaşılır ve gerçek bir data sete sahip olmaları açısından önem arz etmektedir.
Firmalarımıza Anti-dampingsiz sağlıklı ve istikrarlı günler diliyorum.
Saygılarımla,
Hilmi MULLA-MBA
Diğer tüm yazıları için buraya tıklayın!
Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
makale kategorileri
 
öne çıkanlar
deneme bonusu güncel giriş supertotobet