Skip Navigation Links

Ar+ı Çözüm Yönetim Muhasebesi-2

İlk yazımızda “ karar muhasebesi” tanımları ile bu muhasebe sonucunda neleri kontrol edebileceğimizi anlatmaya çalışmıştım.

Hilmi Mulla

Gazete Köşesi   A+a-

 İşletme içi faaliyet verilerin raporlanması ve yorumlanması sonucunda elde edilen bilgi ve bulgular ile satış miktarlarının artması gerektiği ve artış olması durumunda giderlerin satış karşısında paylarının azalacağı ve karın artacağı görünmektedir. Fakat ekonominin durağan olduğu, banka kredilerinin kullanılamadığı, kullanılsa dahi kazançların finans yükünü karşıladığı dönemdeyiz.
 
Bu dönemde satışlarımızın sağlıklı olması açısından müşteri risk analizlerinin yapılması, mümkün ise risk analizlerinin şirket satış politikalarına ya da belirlenecek kriterlere göre hazırlanması uygun olacaktır. Bunlar ile birlikte şirketimizin başa baş noktası hesaplanır ve buna göre satışlarımızı kontrol altına alır isek bu durağan dönemi kayıpsız kapatabiliriz.
 
Bu dönemde tüm verilerimizi gözden geçirebileceğimiz, yenilik ve değişim yapabileceğimiz vakilerimiz olacaktır. Örneğin; üretimlerimizde firelerimiz eksper raporumuz ile uyumlu mu? Gerçek üretimlerimizde farkında olmadan fazla fire oluşuyor mu? Karlılığı yüksek ürünlerimiz neler ve bunların satışlarını nasıl arttırabiliriz gibi…
 
Firelere maliyet izafe etmeyen şirketlerimiz de bulunmakta ise bunları inceleyerek değeri olan firelere maliyet ataması yapmaları ürünlerinin gerçek maliyetlerini hesaplamalarına katkıda bulunacaktır.
 
Yönetim Muhasebesi işletmelerin tüm bölümleri bazında giderlerin ve katkıda bulundukları değerlerin detaylı bilinmesi, görülmesi ve işlenmesini sağlar. Satış ve Pazarlama departmanının satışları azalması bu departmanın aktif rol almadığı anlamına gelmediği bu raporlar ile ölçülebilir. Ziyaret edilen yurt içi ve yurt dışı müşterilerin durumlarını gösteren listeler, aktif olabilecek müşteri listeleri, katılım sağlanan yurt içi ve yurt dışı fuarlar ve aktif olunabilecek pazarların araştırılması gibi…
 
Yönetim Muhasebesi geçmiş veriler ışığında geleceği yönetmek ve kurgulamak için kullanılmaktadır.
 
Saygılarımla,
 
Hilmi MULLA-MBA
Diğer tüm yazıları için buraya tıklayın!
Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
makale kategorileri
 
öne çıkanlar
deneme bonusu güncel giriş supertotobet