Skip Navigation Links

Ar+ı Çözüm

Kişisel Verilerin Korunması Kanunu; 24.03.2016 tarihinde kabul edilmiş ve 07.04.2016 tarih 29677 sayılı Resmi Gazete de

Hilmi Mulla

Gazete Köşesi   A+a-

6698 Kanun Numarası ile yayımlanmıştır. Kişisel Verilerin Korunması Kanunu Madde 2 de kapsam “Bu Kanun hükümleri, kişisel verileri işlenen gerçek kişiler ile bu verileri tamamen veya kısmen otomatik olan ya da herhangi bir veri kayıt sisteminin parçası olmak kaydıyla otomatik olmayan yollarla işleyen gerçek ve tüzel kişiler hakkında uygulanır.” demektedir.
Bu kanunun uygulanması tarihleri en son 19.07.2018 tarihinde Kişisel Verileri Koruma Kurulunun kararı ile sicile kayıt tarihleri güncellenmiştir.
 
Tarihler bir defa daha ileri alınabilir. Fakat Kişisel Verilerin Korunması Kanunu, Yönetmelik ve Tebliğlerini mecburen hazırlayacağımız güne elbet geleceğiz. Bundan dolayı ekonominin tekrar canlanmasını beklediğimiz bu günlerde 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu’na hazırlık yapılması firmaların ajandalarında bulunan önemli işler arasında yer alması gerektiğini düşünmekteyiz.
3. kişilerin rızaları alınmadan telefon numaralarına SMS gönderilmesi, aranılması, e-posta adreslerine posta gönderilmesi, kan gruplarının paylaşılması, müracaat formlarının firmalar arası paylaşılması gibi günlük hayatımızda hepimizin paylaştığı bilgiler gizlilik içermektedir. Bu alışkanlıklarımızdan vazgeçmemiz o kadar kolay olmayacağından bugünden Kişisel Verilerin Korunması Kanunu için hazırlıkların başlatılması daha da önem kazanmaktadır.
Öncelikle; Veri Sorumluları Sicili Hakkında Yönetmelik Madde 4’te açıklanan Kişisel veri işleme envanteri tüm detayları ile belirlenmelidir. Bu zaman alıcı ve firma organizasyonunun katılacağı bir süreçtir ve bu sürecin iyi yönetilmesi, çıkan envanter, form, taahhütname ve beyanların firmayı temsil edeceği unutulmamalıdır.
6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu ve buna ilişkin yayınlanan ve yayınlanacak olan tüm yönetmelik, tebliğ ve kurul kararlarının takip edilmesi, şikayete ve cezaya maruz kalınmaması için yorumlanması, analiz edilmesi ve firmaya uyarlanması önem arz etmektedir. Firma kendi iç işlerinde 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanununu hazırlayabileceği gibi profesyonel dış danışmanlık hizmeti ile de bu kanuna hazırlanabilir.
 
 
 
Diğer tüm yazıları için buraya tıklayın!
Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
makale kategorileri
ramazan bayrami 
öne çıkanlar
deneme bonusu güncel giriş supertotobet