Skip Navigation Links

BAŞARI NEDİR?

Başarı kavramının sözlük anlamından çok sosyal anlamı daha fazla önem taşır.

Mehmet Güven

Gazete Köşesi   A+a-

 Çünkü genel anlamda ebeveynlerin üzerinde en çok durdukları ve onları düşündüren şey çocuklarının başarısıdır. Özellikle çocuklar yönünden ebeveyneler başarıyı değişik boyutlarda anlamlandırılırlar. Dolayısıyla çocuğunun başarısı en çok anne ve babayı mutlu eder. Peki! Anne ve baba başarıyı hangi anlamda değerlendirirler? Aslında hepimizin bildiği ve tüm anne ve babaların ortak konusudur. Çocuğunun, ilk önce başarılı bir ilköğretim ve lise döneminin ardından iyi bir üniversitede lisansını bitirip iş hayatında başarılı olmasını isterler. O zaman çocuklarının başarısından söz edebilirler.
Dolayısıyla başarı nedir? Sorusunu soralım. Evet, başarmak sadece ebeveynlerin istedikleri doğrultuda iyi bir meslek edinip çok para kazanmak mıdır? Burada şayet çocuk içinden gelerek severek yapabileceği bir mesleği yapması ama yeterince para kazanmaması onun başarısız biri olduğunu mu gösterir. Bize göre, tabii ki hayır!
Başarı demek, yaptığın işin sana ne anlatmak istediğini bilmek ve sende ondan ne anlamak istediğindir. Başarı, yaptığın işin çok gelir getirdiği değil, sana kattığı kalıcı karakterdir. Elde ettiğin bu karakterle özgüvenle icraatını yapmaktır. Yaptığın icraatların yoğunluk seviyesi ne olursa olsun liyakatle yapıp karşıya yansıtabilmektir. Yansıttıklarının doğruluğun bilinmesi ve icra ettiğin mesleğin doruğuna erişmektir. Meslek içerisinde eriştiğin dorukta kalıcı olmaktır.
Kalıcılık yapı taşlarını kendi mesleğinde sürdürmek, susuz yerde su aramak değil, sulak yerde suyu rahat içmektir. Başarı, ne bildiğini bilmek ve bildiklerinle hareket etmektir. Başarı, mal mülk demek değil, yaptıklarını anlamlandırıp onunla gurur duymaktır. Başarı; bireyin kendi içsel isteklerine bağlı olarak icra ettiği mesleğini çevreye en iyi bir görselle sunmaktır.
Sağlıklı yaşam dileğiyle…
 
SOSYOLOG MEHMET GÜVEN; Aile ve Eğitim Danışmanı
CEB: 05380513770- (326)6144603
Web:www.guvenledanis.com
 
Diğer tüm yazıları için buraya tıklayın!
Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
yazar'ın diğer yazıları
makale kategorileri
 
öne çıkanlar
deneme bonusu güncel giriş supertotobet