Skip Navigation Links
Enerjisa-Toroslar

DİKKAT EKSİKLİĞİ VE HİPERAKTİVİTE BOZUKLUĞU(DEHB) ÜZERİNDE BİRKAÇ SÖZ

İrade bozukluğu, kendi davranışını kontrol etme becerisindeki problemler çocuğun doğuşta kötü olması demek değildir.

Mehmet Güven

Gazete Köşesi   A+a-

  Ailenin de çocuğu düzgün yetiştirmediği anlamında değildir. DEHB gerçektir; gerçek bir sorun ve çoğu zaman gerçek bir engeldir. Uygun bir şekilde tedavi edilmediğinde ise, aile içinde büyük sorunlara sebep olan bir durumdur. Bu sıkıntılar zihinsel olarak kaynaklanmasının yanında sosyal yaşantının karakter davranışlar da etki ve tepki yapabilir. Ailedeki temel eğitimin bireylerin geleceği için büyük önem teşkil eder. Dolayısıyla çocuktaki duyarlılığı görmemezlikten gelerek içimizde geldiği gibi söz ve davranışlarımıza doğaçlama olarak yaparsak çocuk tarafından aynen kopyaleneceğini bilincine sahip olmak önemlidir.
Örneğin; aile büyüklerinin çocuğun kötü söz kullanmasını ve kuralları ihlal etmesini görmemezlikten gelirler. Bu davranışında çocuğun özgüvenini kazanmasını sağlamak için yaptıklarını düşünebilirler. Fakat süreç ilerledikçe çocuk üzerinde kontrol sağlamaya çalıştıklarında, çocuğun değişik davranışlarına maruz kaldıklarında veya çocuk sorularına ya da söylediklerine cevap vermediğinde bunu bilerek yaptığını düşünürler. Ancak tamamen yanlış bir düşüncedir. Çünkü aşırı hareketliliğin ve dikkatsizliğin yanında aile büyüklerinden öğrendiği sözler ve davranışlar çocuktaki olumsuzlukları tamamen tetikleyecektir.
Dolayısıyla ailelerin çocuğa denge kurmasını öğretmeli, şayet çocuk bu dengeyi kuramazsa ileriki yaşantısında birçok olumsuz alışkanlıkları olacak ve suç ya da suçlara sürüklenecektir. Denge durumun sağlanması ve davranışlarının düzeltilmesi halinde ve DEHB iyi tanıyıp doğru tedavi sonucunda yaşayacağı tüm olumsuzlukların önüne geçilebilir.
Bireyleri etki eden bilinmeyen denklemler gibi birçok faktörün altında yatan belirgin bir hastalık veya patoloji olmayan birçok meşru bozukluk vardır. DEHB onlardan biridir. Çoğu bozukluk beyin gelişim aşamasında oluşan problemlere veya sinir hücrelerinin çalışma seviyesine bağlı olarak ortaya çıkar. Genelde davranışları geleceğe yönelik değil bulunduğu an itibariyle odaklanır. Bu yüzden nörolojik temelli olduğunu bilirsek DEHB’lı bireylere karşı ön yargısız yaklaşabiliriz. DEHB’li davranışların kısa süreli görünmesi onlarla olan diyaloğu daha iyi kurulmasını sağlayacaktır. Çünkü insanlar çoğu eylemlerini geleceğe yönelik planlarını yaparlar. Bu yüzden DEHB’lı çocuğu anlamakta zorluk çekerler. Onları eleştirir ve kendilerini kısıtlayarak hareket etmelerini beklerler. Çünkü aldıkları kararlara tahammül etmekte zorlanırız. Onların normal bir birey olduklarını düşünür ve eleştiririz.
Maalesef DEHB’lı çocuklar kendi ailelerine sorun çıkartmadan profesyonelce yardım alamıyorlar ve aldıklarında da içlerinde bulundukları problem süresini uzatmış oluyorlar. Dolayısıyla aşırı derecede psikolojik yardım almaya başlıyorlar. Bu terapilerde uzun süreli olabilmektedir. Geç gelen destekler yüzünden çocuk ve aile zor durumlarda kalabilmektedir. Bu geç kalmalar çocuğun ergen ve gençlik yıllarında, “emes, bipolar” gibi, belli belirsiz psikolojik problemlere maruz kalabilmektedir. Bunun hesabını da yapmamız gerekebilir. Dolayısıyla çocuğumuzda her hangi bir sıkıntı fark edersek ve bu sıkıntının tekrarladığını görürsek muhakkak psikoterapi bir uzmana danışmamız son derece önemlidir.
Sağlıklı ve mutlu yaşam dileğiyle…
 
SOSYOLOG MEHMET GÜVEN; Aile ve Eğitim Danışmanı
CEB: 05380513770- (326)6144603
Web:www.guvenledanis.com
 
Diğer tüm yazıları için buraya tıklayın!
Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
yazar'ın diğer yazıları
makale kategorileri
öne çıkanlar
deneme bonusu güncel giriş