Skip Navigation Links

ANNE VE ÇOCUK ALIŞKANLIKLARI

Bir çocuk ve anne genelde neden çatışır?

Mehmet Güven

Gazete Köşesi   A+a-

Anne çocuğundan geleceğine yönelik bazı isteklerde bulunur. Çocuğunun yararına düşündüğü bu isteklerini yerine getirmesini aynı zamanda da uygulamasını ister. O anda çocuk başka bir meşgale bulmuş onunla ilgilenmektedir. Motivasyonunu rahatlığını bozmak istemez. Anne ısrarına devam eder. Bir an önce elindekini bırakmasını ve söylediklerini çocuktan yapmasını ister. Çocukta rahatsızlanmalar sızlanmalar başlar. Yapmamak için elindekileri bırakmamak için annesine direnmeye başlar. Bazen de bu direnmeler annesine ricayla “ne olursun biraz daha” şeklinde sürdürür. Belki de anne çocuğunun ricasını kırmaz, elindekini bırakması için ona bir zaman verir. Belirlediği zaman zarfında çocuktan bırakmasını tembih eder. Fakat anne başka bir işle meşgul olur ya da komşusu kahveye gelir o an itibariyle çocuk unutulur ve aynı süreç devam eder. İşte alışkanlıklar böylece başlar.
Belki de çocuk tabletle ya da bilgisayarın başında veya cep telefonuyla oyunlar oynuyordur. Yaşı gereği herhangi bir aletin başında bulunmaktadır. Şayet çocuğun yaşı iki buçuk beş yaş arası ise cep telefon meraklısıdır, beş yaşla on yaş arası ise tablet ustasıdır, on yaşından sonrada bilgisayar kalfasıdır. Artık cep ve tablet onun uzmanlık alanları haline gelmiştir. Onları ellerinden bırakması mucizelere kalmıştır.
Materyal alışkanlıkları maalesef bebek yaşlardan itibaren kendi isteklerimizle çocuklarımıza kazandırmış bulunuyoruz. Bir bebek aşırı derecede ağladığında ona emzik verir gibi cep telefonunu ellerine veriyoruz. Daha sonra alabiliriz ya da ne olacak ki, diye düşünüyoruz. Çocuğun gelişmesini engellemeye başladığında ya çocuğa yükleniyoruz ya da öğretmeninden destek almaya çalışıyoruz. Acaba ne derecede yaptığımızı bilebiliyoruz? Hesabını bilmek şartı vardır. Şayet Bir yerlerde kopukluk başlar ise aile iç çatışmalarına kadar sürebilir. Ardından çocuğun geç yaşlarda ellerinden almaya çalıştığımızda yaşadığımız çatışma ve çelişkilerin hududu olmayabilir.
Bu gibi alışkanlıkları küçük yaşlardan itibaren çocuktan uzak tutmamız illerde çocuğun eğitimi ve yetiştirme bakımından bize kolaylık sağlar. Şayet çocuğu küçük yaşlardan bu gibi alışkanlık yapan materyallerden uzak tutamamışsak ve bu durum çocukta sorun yapıyorsa, bir psikoloji eğitim ve aile danışmanı uzmanından destek almamız en doğrusudur.
Sağlıklı yaşam dileğiyle…
 
SOSYOLOG MEHMET GÜVEN ( Aile ve Eğitim Danışmanı )
CEP: 05380513770- (326)6144603
Web:www.guvenledanis.com
 
Diğer tüm yazıları için buraya tıklayın!
Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
yazar'ın diğer yazıları
makale kategorileri
ramazan bayrami 
öne çıkanlar
deneme bonusu güncel giriş supertotobet