Skip Navigation Links

AİLE İÇİ ÇATIŞMALAR

Aile içerisindeki kurallar doğal olarak kendiliğinden oluşmuş ve tüm aile bireylerine koruma kalkanı oluşturmuştur.

Mehmet Güven

Gazete Köşesi   A+a-

Bir ailede anayasa ya da kanun teklifi hazırlar gibi eşlerin birbirine kurallar ve prensipler koyması ya da belli sınırlar çizmesi ailenin temel ideolojisinin sarsılmasına sebep olur. Eşlerin kendi aralarında koymuş olduğu sınırlar ve prensipler aşıldığında çatışmaların oluşmasının sebeplerden biridir.
Ailenin yaşam felsefesi yaşadığı toplumun içerisindeki kültürün örf ve adetlerin etkisiyle doğaçlama olarak oluşmuştur. Oluşan bu ananeler belli bir eğitimin alınmasıyla olgunlaşarak daha bilinçli davranışların icrasını sağlar. Örneğin; eşlerin veya tüm aile bireylerinin birbirine olan saygılarının ön plana çıkmasında etkili olur. Sıkıntıların karşısında nasıl çözüm odaklı olunacağını bilinir. En azından biri konuşurken diğerinin sakince dinlemesi gerektiğini farkına varır.
Tüm bunların oluşması karşısında daha refah, mutlu ve kaygısız bir aile yaşamı sağlanır. Aile içerisinde bitmeyen alış verişler karşısında yükselmeyen sesler olursa istenilen olgular daha net anlaşılır. Yargılamayı bırakıp ne istenildiğini anlamaya çalışıp, suçlu ya da suçlular bulmaya uğraşmak yerine her bireyin kendini diğer bireyin yerine koyması söyleneni daha anlaşılır kılar. Aksi takdirde tüm aile maddi manevi büyük zararlar görmesine neden olunur.
Aile bireylerinin birbirine yaptıkları uyarıların ve önerilerin akıl vermeler şeklinde değil, karşısındaki bireyin düşüncesini alır gibi yönlendirmelidir. Örneğin; “bu şekilde davransaydın acaba daha mı iyi olurdu, ne dersi” gibi olursa çatışmaların önüne geçilmiş olur. Aynı zamanda istenilmeyen hareketi tekrarlamak da aile içerisinde pek yakışmaz. Bunun yanında da eşini zorunluymuş gibi kendine benzetmeye çalışmak ya da eleştirel bir üslupla konuşmak çatışma ortamını yaratır. Saydığımız bu hareketleri uygulamak yerine ortak özelliklerde buluşmak daha cazip gelecektir.
Seven eş eşini üzmemek için de uyum sağladığını bazı rollerle değiştiğini girişimlerde bulunması sakıncalı hareketlerin arasındadır. Doğal olarak empatiyle yaklaşmak en doğru harekettir.
Sağlıklı ve mutlu yaşam dileğiyle…
 
SOSYOLOG MEHMET GÜVEN; Aile ve Eğitim Danışmanı
CEB: 05380513770- (326)6144603
Web:www.guvenledanis.com
 
Diğer tüm yazıları için buraya tıklayın!
Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
yazar'ın diğer yazıları
makale kategorileri
 
öne çıkanlar
deneme bonusu güncel giriş supertotobet