Skip Navigation Links

Ramazan'da Kabızlık Kâbusunuz Olmasın.

Ramazan ayında aktif zamanda besin tüketiminin yasak olması dolayısıyla beslenme düzeninin değişmesi, yanlış besin seçimleri, yete

Gazete Köşesi   A+a-

Ramazan ayında aktif zamanda besin tüketiminin yasak olması dolayısıyla beslenme düzeninin değişmesi, yanlış besin seçimleri, yetersiz sıvı tüketimi ve günlük fiziksel aktivitenin azalması kabızlık problemini ortaya çıkarabiliyor. Eğer bu sebeplerden dolayı oluşan kabızlık çok önemsenmez ve gerekli tedbirler alınmazsa hemoroid denilen ağrılı, kanamalı bir sağlık problemi ortaya çıkabilir ve kabızlık kronik bir rahatsızlığa dönüşebilir.
Bugünkü yazımda özellikle ramazan ayında yaşanan kabızlık problemi için bağırsaklarınızın çalışmasını sağlayacak bazı öneri ve tarifleri sizlerle paylaşacağım.

Bağırsak çalıştırıcı marmelat
Malzemeler:
200 gr kuru erik
200 gr hurma

200 gram kuru eriği ve 200 gram hurmayı küçük parçalar halinde doğrayın. Bir tencereye koyup üzerini bir parmak geçecek kadar suyla doldurun ve kısık ateşte suyunu çekip marmelat kıvamına gelinceye kadar pişirin. Blenderdan geçirin. Bir kavanoza koyup buzdolabında saklayın. Sahurda ve iftardan sonra yatmadan 1 saat önce 1-2 dolu yemek kaşığı yiyin.
Aynı zamanda bu marmelat bize ne kadar gereksiz şeker kullandığımızı gösteren iyi bir örnek olacak. Şeker koyulmamasına rağmen marmelatın ne kadar tatlı olduğunu görünce şaşıracaksınız.

Yemekten sonra hem artan tatlı ihtiyacını gidermek, hem de bağırsaklarınızın çalışmasını sağlamak için aşağıdaki tarifi de uygulayabilirsiniz.
Elma kompostosu
Malzemeler
2 orta boy yeşil elma

2 yeşil elmanın kabuklarını soymadan küçük parçalar halinde doğrayın. Üzerini örtecek kadar suyla haşlayın. Üzerine tarçın dökerek iftardan sonraki ara öğününüzde tatlı yerine yiyin.
Özellikle Ramazan ayında genel olarak;
• İftarla sahur arasında en az 2 litre su tüketin. Su tüketiminin az olması toksinlerin atılmasını engeller. Bu durum sindirimi zorlaştırır ve böylece kabızlığı arttırır. Çay kahve gibi sıvılar su yerine geçmez. Aksine kabızlığı artırarak vitamin emilimlerini engeller. Bu yüzden içilecekse de çay ya da kahveyi yemeklerden en az 1 saat sonra için. Daha çok sıvı gereksinimi için papatya ve ıhlamur gibi bitki çaylarına yönelin. Form çayları bağırsak tembelliği yaptığından çok sık kullanmayın.
• Bol posalı besinler tüketin. İftar ve sahurda kepekli ekmek ve türevleri, kuru baklagiller, yeşil yapraklı sebzelerin tüketilmesi çok faydalıdır. Bulgur, kabuklu pirinç, kepekli ekmek tüketilmesi kabızlık riskini ortadan kaldırabilir.
• Rafine gıdalar; beyaz undan yapılmış tüm yiyecekler, pide, simit, galeta, kek, börek gibi yiyecekleri elinizden geldiğince az tüketin.
• Salam, sosis, sucuk, jambon, pastırma gibi şarküteri ürünlerini kesinlikte tüketmeyin.
• Üzüm, erik, kavun, karpuz, kayısı kabızlığa iyi gelen meyvelerdir. Taneleriyle birlikte kayısı, erik ya da üzüm kompostosu da içebilirsiniz. Kabızlıkta muz tüketimini sınırlayın.
• Yoğurdu ana yemeklerle birlikte tüketin. Probiyotik etkili yoğurtların veya prebiyotik etkili sütlerin tercih edilmesi daha sağlıklıdır.
• Her gün, dışkılama olsa da olmasa da belirli bir süre tuvalette kalın. Bu sırada dikkatin dağıtılması için gazete veya dergi okuyabilirsiniz. Alaturka tuvaletlerin kullanılması dışkılamayı kolaylaştırabilir.
• Günlük fiziksel aktivitenizi mümkün olduğunca arttırın.
 

Diğer tüm yazıları için buraya tıklayın!
Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
yazar'ın diğer yazıları
makale kategorileri
 
öne çıkanlar
deneme bonusu güncel giriş supertotobet