Skip Navigation Links

Kurban Bayramında et tüketimine dikkat!!!

Yine 4 günlük tatille birlikte tüm aile bireylerinin bir araya geldiği, zevkle ve özenle hazırlanan sofralarda ağız tadıyla yemeklerin yendiği bir kur

Gazete Köşesi   A+a-


 
  Yine 4 günlük tatille birlikte tüm aile bireylerinin bir araya geldiği, zevkle ve özenle hazırlanan sofralarda ağız tadıyla yemeklerin yendiği bir kurban bayramı daha geldi. Biz beslenme uzmanları bayramlarda özellikle tatlı tüketiminden korkuyoruz ve ona göre önerilerde bulunuyoruz Ancak bu kurban bayramında tatlı tüketimine ek olarak kırmızı et tüketimimiz de oldukça arttığı için bu konunun önemine de değinmek gerekiyor.
 
  Doğru beslenme ilkeleri arasında yeterli miktarda protein tüketimi önemli yer tutar. Biz proteinleri hayvansal ve bitkisel kaynaklı proteinler olmak üzere ikiye ayırıyoruz. Hayvansal kaynaklı proteinlerin büyük bir kısmını etler oluşturuyor. Fakat hayvansal kaynaklı proteinlerin doymuş yağ ve kolesterol içerikleri fazla olduğundan tüketim miktarlarına dikkat edilmesi gerekiyor. Özellikle kan parametrelerindeki ürik asit yüksekliğine bağlı olarak gelişen gut hastalığı olan bireyler mutlaka beslenme uzmanlarından kendi programları hakkında danışmanlık almalılar.
  Etlerin tüketim miktarı ve sıklığı kadar onların hazırlama, pişirme ve saklama koşullarına da çok dikkat etmek gerekiyor. Kurban bayramında yapılan en büyük yanlış alışkanlıkların başında kurban etlerinin kesildikten hemen sonra tüketilmesi geliyor. Hatta sabah kahvaltısında bile kesilen kurbanlar yenilebiliyor. Hayvanlardaki mikroorganizmalar kesimle 24 saat içinde ölür ve hayvan ilk kesildiğinde ölüm sertliği olarak adlandırdığımız sertlikte olur. Özellikle mide ve bağırsak rahatsızlıkları olan kişilerin dikkat etmesi gereken bir konu da budur. Etler mutlaka soğuk ortamda birkaç gün bekletildikten sonra tüketilmeli. Büyükbaş hayvanların etleri 0 santigrat derecede 7-10 gün bekletildiğinde tam yumuşama sağlanır ve etin lezzeti artar.
 
  Kesilen etlerin hepsi hemen tüketilemeyeceğinden saklama koşulları da önemli bir diğer konu. Doğru saklama yöntemlerinin kullanılması ile etlerin hem besin öğelerinin kayıpları en aza indirilmiş olur, hem de mikroorganizmaların çoğalması engellenmiş olur. Etler buzdolabında 0-2 santigrat derecede 3-5 gün, derin dondurucuda ise -18 santigrat derecede 3 ay saklanabilir. Etlerin mutlaka tüketilecek kadarını buzdolabının orta rafında çözdürmeli ve çözünen etleri de asla tekrar dondurmamalıyız.
 
  Ve mutlaka etlerin pişirme şekline de dikkat etmeliyiz. En doğru pişirme şekli ızgara, haşlama, fırında veya sebzelerle birlikte tencerede pişirme şeklidir. Etlerin kızartma, kavurma ya da mangal gibi yöntemlerle pişirilmesi çok uzun süre yüksek ısıyla temas etmesi açısından kanserojen öğelerin oluşumuna neden olur. Ayrıca mangalda pişirme sırasında etin dış kısmı hızlı şekilde piştiği için proteinler katılaşır ve etin iç kısmı çiğ kalır. Etlerin az pişmiş veya çiğ tüketilmesi etin kalitesini düşüreceği gibi, besin zehirlenmelerine de neden olabilir. Birde et ile yapılan yemeklere ayrıca yağ eklememek gerekiyor. Kırmızı etin doymuş yağ içeriği yüksek bir besin olması nedeniyle yemekler zaten lezzetli olacaktır, bu yüzden ilave yağ eklenmesi vücuda ek yük getirir. Özellikle kuyruk yağı iç yağı tereyağı gibi yağların kullanımından kaçınalım. Etler ızgarada pişirilecekse vitamin kaybını önlemek ve kanserojen madde oluşumunu engellemek için ateşten mutlaka 15 cm uzakta ve kömürler kor halini aldıktan sonra pişirilmeliyiz.
 
 Sağlıklı bir bayram geçirmek için, bahsettiğim gibi besin miktarı kadar doğru besin seçimi, gıda güvenliği, etlerin saklanması, hazırlanması ve pişirme yöntemlerini de bilinçli uygulamak gerekiyor. Hepimiz misafirlerimize ve ailemize et ikram etmek isteriz. Fakat yapılacak kimi hatalar geri dönüşü zor ve büyük sağlık sorunlarına yol açabilir. Herkese doğru seçimlerinizle sağlıklı ve mutlu bir kurban bayramı diliyorum...
 
 
 


Diğer tüm yazıları için buraya tıklayın!
Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
yazar'ın diğer yazıları
makale kategorileri
ramazan bayrami 
öne çıkanlar
deneme bonusu güncel giriş supertotobet