Skip Navigation Links
Enerjisa-Toroslar

ÇOCUĞUNUZU DOĞRU BESLEYİN..!

      Şuan Türkiye'de her 5 çocuk

Gazete Köşesi   A+a-

 
 
 
Şuan Türkiye'de her 5 çocuktan biri maalesef obez. Bu rakam fast food tarzı beslenme alışkanlığıyla birlikte her geçen gün daha da artıyor. Obezite, daha çok yetişkinlerde görülen diyabeti de çocukluk çağına indirdi. Türk Diyabet Vakfı'nın verilerine göre ülkemizde 18 yaş altında yaklaşık 15 bin Tip1 diyabetli çocuk ve genç bulunuyor.
 
   
Çocukların gelecekteki besin alışkanlıkları bebeklikten itibaren evde gördükleriyle oluşuyor. Özellikle anne babanın beslenme alışkanlıkları çocuğunkini de etkiliyor Bu yazımda çocuğunuza sağlıklı bir gelecek hazırlamanız için bazı beslenme stratejilerinden bahsedeceğim.  
 
Çocuğunuzun beslenme alışkanlığını planlarken yapacağınız ilk ve en önemli adım yemek zamanlarının düzenli ve uygun saatlerde olmasını sağlamanızdır. Çocuğunuza, acıkmasa bile öğün zamanı geldiğinde yemek yenilmesi gerektiğini öğretin. Ancak bunu yaparken de kendi davranışlarınızla da bunu destekleyin. Çocuklar anlatılanı değil gördüklerini taklit ederler. Çocuğunuzla birlikte sofraya oturun, yemek yiyin, çocuğunuzun kendi kendine sizden ayrı yemek yemesine izin vermeyin. Çocukların beslenme alışkanlıklarının oluşmasında en önemli faktör aile sofralarıdır. Günümüzün yoğun temposunda aile bireyleri çok fazla bir araya gelemese bile, mutlaka ana öğünlerden en az birinin bir arada tüketilmesini sağlamalısınız.
 
 
 
 
Güne mutlaka kahvaltıyla başlatın. Kahvaltısına taze sıkılmış meyve suları ve süt gibi sağlıklı içeceklerle beraber, peynir, yumurta gibi protein kaynağı besinler de ilave edin. İstikrarlı olmak çocuğun beslenme davranışının gelişmesinde çok önemlidir. Örneğin süt içmiyorsa siz de onunla birlikte süt içebilirsiniz. Ya da ilk etapta sütlaç, puding ya da muzlu süt gibi sütlü besinler içirtip sonra sade süte geçebilirsiniz. Havuç yemiyor ise havuçlu bir kek yapıp havucun aslında lezzetli bir besin olduğunu ona anlatabilirsiniz. Çocuğunuz seçici davranıyorsa besinleri bu şekilde karıştırarak verin. Ama asla yemiyor deyip sağlıklı beslenme alışkanlığı kazandırmaktan vazgeçmeyin. Sofrada herkes aynı yemekleri yerse çocuğun besini reddetme veya yememe gibi şansı kalmaz. Abur cubur gibi besinler evde bulunmazsa çocuğunuzun en azından evde yemesini engellemiş olursunuz. Bu nedenle yaratıcılığınızı kullanarak sağlıklı yeme alışkanlıkları planlayın.
 
 
 
 
Çocuklara mutlaka ara öğün yeme alışkanlığı kazandırın. Ana öğünlerden 2-2.5 saat sonra mutlaka birşeyler yemesi gerektiğini öğretin. Ara öğünlerde küçük porsiyonlar halinde taze meyveyle süt verebilirsiniz. Her besinin sağlıklı beslenmenin temel bir parçası olduğunu çocuğunuza öğretin. Ara öğünlerde bazen evde az yağla hazırlanmış az şeker içeren nefis keklerle de çocuğun sağlıklı beslenmesini sağlayabilirsiniz.
 
 
 
 
Çocuklarınızın yemek tabaklarının ayrı olmasını sağlayın. Neyi ne kadar yemesi gerektiğini bilmeli. Bu yüzden porsiyon kontrolünü sağlayarak besin çeşitliliğine önem verin. Çocuğunuzun tabağını bir yonca yaprağı gibi düşünün. Çeşitli renkte ve grupta besinlerden uygun miktarlarda tabağına koyarak tüm besin gruplarından bir arada almasını sağlayın. Besinleri değişik tat, kıvam, renk ve çeşitlilikte sunmaya özen gösterin ki, çocuğunuz hep aynı şeyleri yemekten sıkılmasın.
 
 
 
 
Çocuklarda bazı dönemlerde bir besine aşırı ilgi veya onu reddetme yaygın görülen bir durumdur. Bunun, çocuğun özgürlüğünü kabul ettirme isteğinin bir parçası olduğunu ve gelişiminin getirdiği normal bir davranış olduğunu unutmamak gerekir. Çocuğunuzu zorla beslemeyin, çok fazla ısrarcı olmayın, yemek zamanlarını stresten uzak rahat ortamlar olarak hazırlayın.
 
 
 
 
Şekerli besinlerden mümkün olduğunca uzak durmasını sağlayın, eğer yenilecekse yenmesi gereken kadarını çocuğa sunun. Bu besinler, dişlerin çürümesi gibi hemen ortaya çıkan etkilerin yanı sıra şeker hastalığından kalp-damar hastalıkları ve kansere neden olabilecek riskli gelecek hazırlar çocuklara. Haftada 1-2 kez genelde evde az yağ ve şekerle yapılmış sütlü tatlılardan tükettirmeye çalışın. Yapılan en büyük yanlışlardan biri de çocuğa ödül olarak yemeğin verilmesidir. Herhangi bir amaçla çikolata gofret gibi besinleri özel anlam yükleyip ödül olarak vermeyin.
 
 
 
 
Çocuklarınıza su içme alışkanlığı kazandırın. Özellikle bu dönemde yaz aylarının gelmesiyle vücutta su kaybı da artar. Bu kaybı yerine koymak çocuk gelişimi için çok önemlidir. Çocuklarınızın günde en az 1,5-2 litre su tüketmesine özen gösterin. Özellikle yaz aylarında su oranı yüksek karpuz, kavun, şeftali gibi meyveleri tükettirebilirsiniz. Ayrıca çocukların sıvı ihtiyaçlarını ayran, süt, taze sıkılmış meyve suları gibi içeceklerle destekleyebilirsiniz. Hazır meyve sularında şeker ilaveleri vardır. Bu yüzden çocuğunuzu şekerli gıdalara çok fazla alıştırmamaya çalışın. Ayrıca yaz döneminde çiğ sebze ve meyvelerden, dışarıdan satın alınan yiyeceklerden dolayı besin zehirlenmeleri de artıyor. Bu nedenle tükettiğimiz sebze ve meyveleri iyice yıkayın. Ayrıca dışarıda tüketilen tavuk, mayonez, dondurma gibi mikrop ve mikrop toksini içerebilecek besinleri tüketirken çok dikkatli olun.
 
 
 
 
Her yaş döneminde önemli olan sağlıklı, yeterli ve dengeli beslenme özellikle çocuklar için ayrı bir önem taşıyor. Bu dönemde kazanılacak beslenme alışkanlıkları yaşam boyu sürüyor. Sürekli bir büyüme ve gelişme süreci içinde olan çocuklar, beslenme yetersizliklerinden en çok etkilenen gruplardan biridir ve çocukluk döneminde edinilen yanlış beslenme alışkanlıkları ileride kalp hastalıkları, yüksek tansiyon ve şişmanlık gibi hastalıklar için temel risk faktörü oluşturuyor.
 
 
 
 
Çocuklarımız, bizim en değerli varlıklarımız. Muhakkak ki onlar için her konuda en iyisini yapmak isteriz. Onlara sağlıklı beslenmeyi öğretmek ileriki dönemlere yönelik en önemli yatırımlardan biri olacaktır. Önerilerime dikkat ettiğiniz müddetçe çocuklarınıza sağlıklı bir gelecek hazırlayabilirsiniz. Çocuklarınızın doğru beslenmelerini sağlamak, başarabileceğiniz en önemli şeylerden biri ve unutmayın sağlıklı beslenmeyi öğretmek için hiçbir zaman geç değil.
 
 
Diğer tüm yazıları için buraya tıklayın!
Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
yazar'ın diğer yazıları
makale kategorileri
öne çıkanlar
deneme bonusu güncel giriş