Skip Navigation Links

BU YIL RAMAZANDA KİLO ALMAK YOK!

    BU YIL RAMAZANDA KİLO ALMAK YOK! Her yıl ne yazık ki ramazan ayında çoğumuz kilo alma

Gazete Köşesi   A+a-

 

 

BU YIL RAMAZANDA KİLO ALMAK YOK!
Her yıl ne yazık ki ramazan ayında çoğumuz kilo alma durumu ile karşı karşıya kalıyoruz ve artık gitgide bunun normal bir durum olduğunu düşünüyoruz. Oruç hem bedenimizi hem ruhumuzu temizlemek için her yılın otuz günü bize sunulmuş bir fırsattır. Bu fırsatı sağlığınızı bozmadan değerlendirin lütfen.

 


Mutlaka ama mutlaka sahura kalkın! Kesinlikle gece geç vakitte yemek yiyerek yatmayın ve sahurda sadece su içerek niyetlenmeyin. Çünkü bu beslenme tarzı, yaklaşık 12 saat olan açlığı, ortalama 18 saate çıkarır. Bu da açlık kan şekerinin daha erken saatlerde düşmesine ve buna bağlı olarak günün daha verimsiz geçmesine neden olur. Ayrıca sahurda hazmı kolay, gün boyunca enerjik kalmanızı sağlayacak besinleri tercih edin. Örneğin yumurta, peynir gibi proteinden zengin besinlere yer verebilirsiniz. Böylece, proteinler mide boşalma süresini uzatarak acıkmanızı engelleyecektir. Sahur öğününüz ağır yemeklerden oluşursa; gece metabolizma hızı düştüğü için yemeklerin yağa dönüşme hızı yükselir ve kilo alma riski artar. Bu nedenle sahura mutlaka kalkın ancak bu öğünde; ya, süt, taze sıkılmış meyve suyu, bitki ve meyve çayı, yumurta, peynir, zeytin, esmer ekmek gibi hafif bir kahvaltı yapın; ya da çorba, az yağlı yapılmış sebze ve zeytinyağlı yemeklerden oluşan bir öğün şekli tercih edin.

 


Beslenme düzenine dikkat edin! Azalan öğün sayısını azar azar ama sık yiyerek ve çok çiğneyerek küçük porsiyonlar halinde arttırıp, sahur ve iftara ek olarak 1-2 ara öğünle destekleyin. İftar yemeğinde çok yağlı, çok tuzlu ve aşırı tatlı besinlerden kaçınmak gerekir. Gün boyu aç kalındığından, iftar sonrası yaşanabilecek olası rahatsızlıkları engellemek için, yavaş sindirilen, mide ve bağırsak sisteminde uzun süre kalabilen ve kana geçiş hızı düşük olan esmer tahıl ürünleri ile sebzeler, kuru baklagiller ve salata gibi gıdaları tercih etmeye çalışın. Unutmayın ramazanda çok yemek yemek uzun süreli açlığı ortadan kaldırmaz.

 


İftarda yemeğe bir süre ara verin! İftarda başlangıç için beyne doygunluk hissi veren çorba en uygun yiyecektir. Çorba, zeytin veya hurma gibi kahvaltılık ürünler ve salata ile oruç açıldıktan en az yarım saat sonra ana öğünü tüketmek, hem metabolizmayı çalıştırmak, hem de boş mideye birden yemek yemenin yol açabileceği sağlık sorunlarını engellemek adına çok önemlidir. İftardan yarım saat sonra tüketilen ana öğünde ise, etli veya etsiz az yağlı sebze yemeği ile az miktarda pilav, makarna veya börek yenilebilir. Bunun yanında yoğurt, ayran veya süt tüketimini asla ihmal etmeyin.


 

Sıvı tüketimine dikkat edin! İftardan sahura kadar düzenli aralıklarla en az 2-2,5 litre su içerek gün içinde oluşan eksikliği kapatmaya çalışın. Ayrıca su bağırsak ve böbreklerin çalışmasını hızlandırdığından dolayı özellikle ramazan ayında bir çok kişinin yaşadığı kabızlığı önleyebiliriz. Ancak yemek esnasında su içmek, sindirim sistemini bozabilir. Bu yüzden yemek aralarında su tüketiminde aşırıya kaçmayın.


 

Tatlılara dikkat! Ramazan ayında artan tatlı ihtiyacını gidermek için lokma, tulumba, baklava gibi ağır, şerbetli tatlılar yerine; güllaç, sütlaç, puding, komposto, hoşaf gibi sütlü ya da meyveli tatlıları tercih edin. Tatlı tüketimi çok olan kişiler bu tatlıların yapımında enerji alımını azaltmak adına yapay tatlandırıcılar tercih edebilir.

 

Aktiviteyi arttırın! Özellikle çalışmayan bireyler, günlük enerji harcamalarını azaltmak ve zamanın bir an evvel geçmesi adına geç saatlere kadar uyumaktadır. Her türlü aktiviteden kaçınmak, oruç tutarken fazla acıkmadan rahat bir gün geçirmeyi sağlar. Buna karşılık metabolizma daha da yavaşlar. Eğer ki kilo almadan bu riskli dönem aşılmak isteniyorsa, günlük aktivitenizi mutlaka artırın.

 

Diğer tüm yazıları için buraya tıklayın!
Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
yazar'ın diğer yazıları
makale kategorileri
 
öne çıkanlar
deneme bonusu güncel giriş supertotobet