Skip Navigation Links

BAYRAMDA BESLENMEYE DİKKAT!

    Ramazan boyunca günlük ögün sayısı azaldığı ve beslenme alışkanlıklarında değişiklikler meydana g

Gazete Köşesi   A+a-

 

 

Ramazan boyunca günlük ögün sayısı azaldığı ve beslenme alışkanlıklarında değişiklikler meydana geldiği için bayramda yeme özgürlüğüne kavuşmuş olduklarını düşünen bireyler normalden fazla besin tüketimine meyilli olurlar. Ramazan sırasında yavaşlayan metabolizma hızımızı tekrar eski düzenine adapte ederken yine sağlıklı beslenme kuralları çerçevesinde az ve sık beslenmeyi tercih etmeliyiz. Beslenmemizde ana öğünleri destekler nitelikte ara öğünler ilave edersek hem yağ depolanmasını, hem de kan şekerinde yaşanan ani düşüş ve yükselişleri önlemiş oluruz.

Özellikle ramazan ayı boyunca yapılamayan kahvaltı ögününe çok dikkat edin. Kahvaltıda tüketilen salam, sosis, sucuk,pastırma gibi şarküteri ürünlerini kahvaltı menünüze almayın. Hafif bir kahvaltıyla güne baslamak çok önemlidir ve sabah geç kalkılsa bile öğlen yemeğini kesinlikle atlamayın. Örneğin saat 10:00 da kalkıp kahvaltı etsek bile saat 13:30 gibi öğle yemeğini muhakkak tüketmeliyiz. Saat 16:00 da tüketilecek meyve ve süt gibi hafif bir ara öğün ya da 1 porsiyon sütlü tatlı tercih edebilir, saat 19:30 gibi de aksam yemeğini yiyebilirsiniz. Ramazan ayı boyunca kazandığımız gece yemek yeme alışkanlığını da kesinlikle ramazanın sona ermesiyle hayatımızdan çıkarmalıyız.

Bayramlarda, gelenekselleşmiş olan bayram ziyaretleri nedeniyle tatlı ve çeşitli ikramlarla dolu tabakların tüketimi artar. Özellikle bayramlarda mide yanmaları ve bağırsak problemleri çok sık yaşanır. Bunun nedeni çok miktarda çikolata ve tatlı tüketiminizdir. Bu keyifle geçirilmesi gereken günlerde bu ikramların miktarlarına dikkat edin. İkram edilen her şeyi bitirmek yerine tadına bakmanız sizi de ev sahiplerini de mutlu edecektir. Tatlı yerine çay , kahve veya meyve ikramı daha sağlıklı olacaktır. Tabii özellikle tansiyon hastalarının içilecek çay ve kahveye karşı dikkatli olması gerekir. Ayrıca aşırı çikolata ve tatlı tüketimi çocuklarda ishal ve kusmaya neden olabilir. Bu yüzden çocuklarınızın bu yiyecekleri tüketmelerine mutlaka sınırlama getirin.

Ramazan bayramı , özellikle belirli miktar alkol alışkanlığı olup da ramazan ayı boyunca alkol almamış bireyler için de tehlikeli olabilir. Her zaman olduğu gibi bayramda da alkol alımı kontrollü olmalıdır. Alkol oranı yüksek rakı, votka, cin gibi içkiler yerine şarap, bira gibi içkileri tercih edin. Erkeklerin 2 kadehten, kadınların ise 1 kadehten fazla alkol tüketmemelerini tavsiye ediyorum.

Bu yıl herkese az kalorili ve bol tebessümlü sofralarla birlikte kilo almadan bir bayram geçirmenizi diliyorum..
 

Diğer tüm yazıları için buraya tıklayın!
Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
yazar'ın diğer yazıları
makale kategorileri
 
öne çıkanlar
deneme bonusu güncel giriş supertotobet