Skip Navigation Links
Enerjisa-Toroslar

AŞI OLMAYAN İŞÇİNİN İŞ AKDİ İŞVEREN TARAFINDAN HAKLI NEDENLE FESHEDİLEBİLİR

Corona virüsün hayatımıza girmesi ile birlikte, hepimiz pandemi süreci ile tanıştık.

Av. Gamze Gökpınar

Gazete Köşesi   A+a-

 Bir bilinmezliğin içerisinde, hayatlarımız oradan oraya savrulurken hepimizin birbirinden farklı kayıp ve endişeleri söz konusu oldu. Kimimiz sevdiklerini kaybetti, kimimiz okulundan , kimimiz işinden oldu, çokça işletme kepenk kapatmak zorunda kaldı.
Bizler bu bilinmezliğin içerisinde savrulurken, bir taraftan da bilimsel çalışmalar yapıldı ve söz konusu sürece sebep olan virüsü yenmenin yolları arandı. Neticesinde de etkisi Dünya Sağlık Örgütü tarafından onaylanmış ve birden çok aşı ortaya çıktı. Ülkemizde de aşılama işlemi yapılmaya ve tercihe bağlı olarak vatandaşlar aşılarını olmaya başladı.
Bu süreçte aşıya karşı olan ve aşı olmamakta ısrarcı davranan insanlar da bulunmaktaysa da zamanla ikna edici yöntemlerle aşı olmak noktasında insanların daha ılımlı davranacağı kanaatindeyim. Zira ortak ve kalabalık alanları kullanma noktasında aşı olmayanlara uygulanacak yaptırımlar toplum sağlığını koruma açısından önem arz edecektir.
Bu süreçte en önemli sorunlardan biri de evimizde geçirdiğimizden çok daha fazla zaman geçirdiğimiz iş yerlerimizde aşı olmayan insanlarla bir arada olacak olmamız. Bizler aşı olup hem kendimizi hem de toplumu korumayı amaçlarken, birlikte vakit geçirdiğimiz insanların aşı olmaması hem sağlığımızı hem de psikolojimizi kötü anlamda etkilemektedir. Bu süreçte henüz emsal içtihatlar gündemde olmasa da işçinin aşı olmamasının işveren açısından haklı fesih nedeni sayılıp sayılmayacağı noktasında farklı fikirler bulunmaktadır.
Konuyu İş Kanunu kapsamında değerlendirmek gerekirse;
İş Kanunu’nun 25/2 maddesinin (ı) bendine göre, işçinin kendi isteği veya savsaması yüzünden işin güvenliğini tehlikeye düşürmesi haklı fesih nedeni olarak sayılmaktadır. Tüm dünyayı kasıp kavuran ve hayatın olağan akışını değiştiren söz konusu sürecin ciddiyeti, ilgili kanun maddesi ile birlikte değerlendirildiğinde; koruyucu etkisi Dünya Sağlık Örgütünce kabul edilmiş aşıyı olmaktan keyfi olarak kaçınan işçinin, covid olması ve neticesinde de iş yerini diğer çalışanlarına bulaştırması ile işlerin durmasına sebep olmasının işveren açısından haklı fesih nedeni sayılması gerektiği kanaatindeyim. İşveren, sırf aşı olmak istemediği için çalışanı olduğu iş yerindeki işlerin durmasına sebep olan ve kendisini iradi olarak zarara uğratan işçisiyle iş akdini haklı nedenle feshedebilmelidir.
Hatta işveren daha covid olmadan da, yalnızca aşı olmamakta ısrarcı davranan ve iş güvenliğini tehlikeye sokmaktan kaçınmayan işçi ile arasındaki iş akdini feshetmesini de haklı neden olarak değerlendirmekteyim. Zira aşı olmayan bir işçi çok aleni bir şekilde kendi savsaması yüzünden iş güvenliğini tehlikeye sokmaktadır. Bu sebeple de işverenden bunu görmezden gelmesi beklenmemelidir.
Bununla birlikte aşı olmanın, toplumun her bir bireyi için yaşadığı topluma karşı bir yükümlülük olduğu ve içinde bulunduğumuz bu kötü süreçten en hızlı şekilde kurtulmanın yolunun da aşı olmaktan geçtiği yadsınamaz bir gerçektir.
Stj. Av. Gamze GÖKPINAR
 
 
Diğer tüm yazıları için buraya tıklayın!
Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Toplam (2) adet yorum var.
Erdoğan 2 Eylül 2021 Perşembe
Şimdi sorsam aşı yapılması insanın kendi isteğine bağlı desem Evet doğru dersin.Şimdi yasa çıkarın insanın kendi isteğiyle değil bu aşının yapılması MECBURDUR.sonuçta kendi isteğiyle değil mecbur bıraktığınız için oluyor insanlar
İbrahim kahraman 2 Eylül 2021 Perşembe
Çalışan aşı olmak zorunda veya is verenin bunu gözardı etmesi diye birşey yok çalışan kişi kendini izole edip maskesini takip işini yapıyorsa hiçbir şekilde iş feshi diye birşey olamaz.
yazar'ın diğer yazıları
makale kategorileri
öne çıkanlar
deneme bonusu güncel giriş