Skip Navigation Links

ABACILI YÖRÜK TÜRKMENLERİ

Son söz; SON SÖZÜ HALK SÖYLER! Kulak vermek lazım.

Gökhan GÖKPINAR

Gazete Köşesi   A+a-

 Abacılı Yörük/Türkmenleri kimdir?

Abacılı Yörük/Türkmenleri; yoğun olarak, Denizciler ve Bekbele (Beldeleri) Mahalleleri ile Kavaklıoluk, Gömbece, Orhangazi, Bitişik köyleri ve yaylalarında yüzyıllardır yaşayan akraba topluluklarının adıdır. Bu, hem akraba topluluklarının genel adı hem de coğrafi yer adıdır. Aşiretlerin bir araya getirdiği, (Dini cemaatlerle karıştırılmamak kaydıyla) sosyolojik anlamda cemaat yapılanması, büyük bir aile olarak da tanımlanabilir. Bu topluluk Hatay’daki en büyük aile topluluğu olarak öne çıkıyor. YILDIRIM, YILMAZ, BAKIR, ÇOLAK, DÖNMEZ, YARDIMCI, BİLGİLİ, KESİK, KAYA, BÖNCEOĞLU, TAŞDELEN, SARI, SÖNMEZ , KINALI, BİLGİN …. ve daha sayamadığım soy isimler bu büyük aileye mensup. Akarca, Sarıseki, Akçay ve diğer köy ve mahallelerle kökü yüzyıllara dayanan hısım akrabalıkları var. Kırıkhan ilçesi ile doğrudan köklü akrabalık bağları da var. Bu bölgede buna benzer büyüklükteki bir yapılanmaya, sosyolojik küçük farklılıklarla birlikte, Alevi cemaati örnek gösterilebilir.

Bu toplum, yüzyıllardır diğer toplum üyeleri ile uyumlu bir şekilde yaşama kültürü oluşturmuş, ticaret yapmış, kız almış kız vermiş. İyi günde ve kötü günde; Alevisi, Sünnisi, Hristiyanı, Musevisi hep beraber hoşgörü içerisinde yaşamış.

Yörük/Türkmen kültüründe, doğruluk, dürüstlük, vefa, sadakat, sevgi, saygı her insanda olması gereken temel değerlerdir. Bu nedenle, karşıdaki insanda bu meziyetler eksik ise ciddi alınganlık gösterebilirler. Böyle durumlar hiç yaşanmaz mı? Tabii ki yaşanır. Mesala;

Aile üyesi olarak zaten 3-5 bürokrat vardı, kıytırık bahanelerle görevden alınıyorlar.

Örnek vermek mi gerekiyor? Bilen biliyor.

Zaten 3-5 bürokratları vardı görev verilmeyi bekleyen onlarda 4-5 aydır kıytırık sebeplerle bekletiliyor.

Örnek vermek mi gerekiyor? Bilen biliyor.

Ak parti yeni ilçe yönetimine bakınca durum daha da vahim. Zamanı geldiğinde insana sorarlar TEMSİLDE ADALET, TABAN, HALK nedir? diye. . ARTIK YETER ...

İmam Gazali der ki; Allah sevdiği idarecilere güçlü, liyakatli yardımcılar nasip edermiş. Bizim siyasetçilerin ihtiyacı yok herhalde.

Yerel seçimlerde, Seyfi DİNGİL ile olan akrabalık hukuku ve ülke geleceği için İskenderun Belediyesi seçimlerinde, karşılıksız ve yoğun bir destek vererek, kilit rol oynadıklarını ve sonucu doğrudan etkileyebildiklerini herhalde gösterdiklerini sanıyoruz. Anlamayanlar veya anlamak istemeyenler var ise TEST EDİLMEYE AÇIK OLDUKLARINI bilmelerinde de fayda var. VEFANIN sadece bir semt ismi olmadığının hatırlatması ve uyarması da bizden!

Dostluklarının ve aynı saflarda oluşlarının karşı tarafta olmalarından daha faydalı olacağını herhalde birilerine anlatmaya gerek yok diye düşünüyorum. DEMOKRASİLERDE TEMSİLDE ADALET DİYE BİR İLKENİN OLDUĞUNU, ZEDELENDİĞİNDE TELAFİSİ GÜÇ SONUÇLAR DOĞURDUĞUNU yine hatırlatmak bize düşüyor.

Birileri bu toplumu güdülecek KOYUN zannediyorsa yanılıyor demektir. Böyle düşünenleri bir gün kapı önüne KOYUN gitsin derler olur biter. ARTIK YETER. Kullanmanın ve kullanılmanın da bir usulü ve adabı var.

Bu toplum uysal duruyor ise YÖRÜK/TÜRKMEN geleneğinden ve adabındandır. Bu durum zaafiyet olarak algılanıyor ise birileri yanılıyor demektir.

Siyasette, ticarette, bürokraside ve sosyal hayatta bu topluma çok şey katacak potansiyele sahipler. Bu potansiyeli siyasi ikballeri için tehdit görenler; küçük ve sığ düşünerek kendi gelecekleri için pozisyon alabilirler ancak şehrimiz ve ülkemiz için bu bir kayıptır. Bu toplum, geçmişin hatalarından ders çıkaracak ve buna izin vermeyecektir. ARTIK YETER. Bu toplumun SON KULLANILMA TARİHİ SONE ERMİŞ BULUNMAKTADIR!

Hiç kimse bir yılı, beş yılı çok uzun bir süre olarak algılamasın. Çok hızlı gelir …… geçer. Yakında BİRİLERİNİN BİRİLERİNİ SON KULLANMA TARİHİ DOLAR SONRA DA BİZ NEREDE HATA YAPTIK DİYE DİZLERİNİ DÖVER. İŞ İŞTEN GEÇMEDEN SÖYLEMESİ BİZDEN!

Son söz; SON SÖZÜ HALK SÖYLER! Kulak vermek lazım.

Yanılmak dileğiyle, kalın sağlıcakla.

 
Diğer tüm yazıları için buraya tıklayın!
Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Toplam (1) adet yorum var.
Xx 18 Nisan 2016 Pazartesi
Hocamen buyuk ailelelrden gedikler ailesini esgecmissiniz düzeltilmesi gereken bi hata
makale kategorileri
 
öne çıkanlar
deneme bonusu güncel giriş supertotobet