Skip Navigation Links

İki Bayram ve Aleviler

Arap Aleviler'in inançları, İbrahimi dinlerin ve onların elçisi peygamberlerinin hepsini kutsal ve eşit sayar.

ESER YANGIN

Gazete Köşesi   A+a-

Hanif Müslüman olmak Arap Alevi inancının temelidir. Kur'an, Ali İmran Suresinde İbrahim Peygamber için "O, ne Yahudi'ydi ne Hristyan'dı. O Hanif Müslüman'dı." der. Buradan yola çıkarak bütün Peygamberler ve İbrahimi dinler Arap Alevi inancına içkindir. Bu nedenle Arap Aleviler Yahudi ve Hristyanların da kutladığı birçok dini bayramı kutlar, ibadethanelerini kutsal sayar ve gerekli saygıyı gösterirler. Bazı bölgelerde ortak ibadethaneler de bulunur.

14 Ocak'ta başlayan ve 19 Ocak'a kadar devam eden coşkulu bir bayramlaşma yaşadık. Gelenekler gittikçe zayıflasa da yemekler yapıldı, sofralar dizildi, büyüklere el öpmeye gidildi. Eskiden  bayram çok daha çeşitli etkinliklerle kutlansa da, belki de tarihsel anlamları da unutulmaya başlandığından, kendiliğinden bir hal aldı ve bu bayramlarla ilgili bilinç gittikçe zayıflamaya başladı. Bu bayramlarımızın tarihsel anlamlarını hatırlamakta yarar var.

RAS EL SENİ (YILBAŞI)

Bu bayram Hz. Musa ile ilgilidir. Hz. Musa, Rumi takvime göre Kanun el Ahir ayının 14'ünde doğdu.  Bu bayram Hz. Musa'nın Firavun'a karşı zaferi ile ilgili olduğundan, Hz. Musa döneminde kullanılan takvime göre kutlanıyor. Hz. Musa, kendini ilah ilan eden Firavun'un zulmüne karşı zafer kazanır ve kavmini kurtarır. Firavun da yarılan denizde boğulur. Bu olay tarihsel dönüm noktası değerindedir ve Arap Aleviler bu olayı bayram olarak kutlamaktadır.

KIDDES ( Kutsal Sayma, Yüceltme):

Bu bayram da Hz. İsa ile ilgilidir. İki nedenle bayramdır. İlki, Peygamber Yahya'nın (Yuhanna) Hz. İsa'yı Şeria Nehri'nde yıkadığı (vaftiz ettiği) gündür.  İkincisi, Hz. İsa peygamber olduğunda Ayn Şems kentinde (Mısır'da), bir alanı suyla temizleyip ibadet yeri haline getirip dua etmeye başlar. Dua ederken kullandığı her kelimeyi, başta reyhan ve zeytin ağaçları olmak üzere yeryüzünde bulunan bütün varlıklar (hayvanlar, bitkiler, taşlar ) ve göksel varlıklar (melekler) tekrarlar. Secde ettiğinde de yine yeryüzündeki ve gökyüzündeki bütün varlıklar da O'nunla birlikte secde ederler. Böylece başta reyhan ve zeytin ağaçları olmak üzere bütün varlıklar Hz. İsa'nın ibadetine eşlik etmiş olurlar. İşte yeryüzündeki ve gökyüzündeki bütün varlıkların tanrıya ibadet edip şükrettikleri gün, 19 Ocak'ta KIDDES  olarak kutlanır.

Arap Aleviler'in bütün İbrahimi dinleri kutsal sayan ve Peygamberlerini yücelten dinlerinin örnek olmasını diliyoruz. Herkesin geçmiş bayramını kutluyoruz.

Diğer tüm yazıları için buraya tıklayın!
Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
yazar'ın diğer yazıları
makale kategorileri
 
öne çıkanlar
deneme bonusu güncel giriş supertotobet