Skip Navigation Links

Engelliler İçin Sağlanan Maddi ve Sosyal Yardımlar

Ülkemizde engelli vatandaşlarımıza sağlanan sosyal destekler eksileri yanında aslında artıları çok mevcut.

Sevilay Yanık

Gazete Köşesi   A+a-

  Ve aileleri hem maddi hem motivasyon açısından olumlu yönde etkileyecek kadar kafi. Fakat engelli bireylerin ailelerinin bu konuda ne kadar bilinçli olduğu tartışılır; bu durumda engelli koordineler topluluğu, engelli bireylerin bulunduğu aileleri rutin ziyaretlere aydınlatacak gerekli bilgilerle bilinçlendirirler.
Engelli kişilere sağlanan maddi olanakların başında engelli aylığı gelir. En az %40 engeli olan ve hiçbir sosyal güvencesi bulunmayan kişiler bu haktan yararlanabilir. Ayrıca annesi babası olmayan 18 yaş altı muhtaç çocuklar ile %40 ve üzeri engeli olan muhtaçlara Vakıflar genel müdürlüğü tarafından muhtaç aylığı bağlanabilir. Ağır engelli ibaresi bulunan ve başka birey olmadan kendi bakımını üstlenemeyecek engelliler için evde bakım ücreti ödenir. Ayrıca engelli vatandaşlarımıza engelli indirimi de sağlanır. Engelli indirimi çalışan ya da serbest kazancı olan engelliler için Gelir Dairesi Başkanlığı tarafından az gelir vergisi olarak geçer. Engelliler için 0 km araç alımlarında ÖTV den muafiyette kalırlar. Yani engelli vatandaşlar 5 yılda bir olacak şekilde yeni bir ÖTV siz araç alabilirler. Ayrıca engeline uygun üretilmiş araç ve gereçlerin (baston, kabartma klavye, protez...) satın alımında KDV muafiyeti uygulanmaktadır. Bunun yanı sıra engellilerin adına tescil edilen ve senede iki kez motorun hacmine göre alınan MTV muafiyeti den de yararlanırlar. Bu muafiyetlere; konutlarda emlak muafiyeti ile ithal edilen araç ve gereçlerde gümrük vergi muafiyeti de eklenebilir.
Ülkemizin her şehrinde maalesef uygulanmasa da; uygulanması yıllardır netlik kazanan engelliler için kamu kurumları tarafından sağlanan indirim ve haklar vardır. Bunlar;
Engelli kimlik kartı hakkı ( kimlik kartı ile tüm kamu ve özel yardımlardan hızlı yararlanma)
Belediye engelli indirimleri(su, toplu taşıma, vapur vb.)
Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı Engelli Yardımı (ücretsiz tekerlekli sandalye, protez, gıda, barınma ve nakdi yardımları)
TCDD Engelli indirimleri tüm hatlarda Ücretsiz ulaşım hakkı)
KYK Engelli hakları ( öğrenim ve katkı kredilerinin geri ödenmesinde “çalışamaz” ibareli raporu bulunan engellilerin borçları tamamen silinmektedir)
Engellilerin istihdamına yönelik Devlet Personel Başkanlığı engelli memur alımları yapıyor. %40 oranında sağlık kurul raporu olması şartı ile E-KPSS ile kamuya engelli alımları yapılıyor.
Sosyal devlet anlayışında engelli bireylerin hayatını kolaylaştıracak, hayata tutunmalarını sağlayacak olan sosyal yardımlar içinde; engelliler dans grupları, spor takımları, engelli kariyer danışmanlığı, bedensel engelliler bilgisayar programcılığı, Engelsiz Yaşam Derneği vb. Kurum ve aktiviteler vardır fakat bunların kaçta kaçı çok net faaliyettir. En basit örneği yaşadığımız şehirde engelli vatandaşlarımız için engelli rampası, sesli kütüphane projesi, işaret dili kursları, erişebilirlik danışmanlık hizmetleri, engelli dostu tatil köyü vb. hizmetler mevcut mu? Umuyorum ki bundan sonraki dönemde bu konu ile ilgili önemli girişimlerde bulunulur.
Diğer tüm yazıları için buraya tıklayın!
Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
yazar'ın diğer yazıları
makale kategorileri
 
öne çıkanlar
deneme bonusu güncel giriş supertotobet