Skip Navigation Links
Enerjisa-Toroslar

GEVİŞ GETİREN ZİHİNLER

Çevremizdeki insanlarla yaşadığımız olumsuz deneyimleri sürekli düşünerek zihnimizde “ keşke bunu da söyleseydim”,

Helin Esmirer

Gazete Köşesi   A+a-

 “keşke zamanı geri alsam her şeyi düzeltsem” ve “bunu hiç söylemeseydim daha iyi olurdu” gibi cümleleri tekrarladığımızı, bu düşünceleri zihnimizden atmakta çok zorlandığımızı fark edebiliriz. Yaşadığımız bu deneyim hayvanların geviş getirme mantığıyla aynı doğrultuda olup ruminasyon bozukluğu adı altında olumsuz düşüncelerin tekrarı anlamına gelir.
Ruminasyonu başlıca tetikleyen durumlar stres, gerginlik, travmatik ve karmaşık yaşam olayları olmakla birlikte bunlarla baş etme noktasında eksiklikler ve olumsuz düşünme alt yapısına sahip olmakla ilişkilidir. Özellikle olaylara verdiğimiz duygusal tepkiler istemsiz olarak gerçekleştirdiğimiz ruminatif düşünmenin temelinde yer alır. Ruminatif düşünme hayatımızın ne kadar merkezinde olursa sosyal anlamda o kadar çok etkileniriz. Bununla birlikte daha olumsuz ve kötümser düşünme sistemimiz gelişir, baş etme becerilerimiz daha da azalmaya başlar.
Düşünme her ne kadar sonsuz bir döngü içerisinde olsa da bir düşünceye sahip olmakla, aktif düşünceler içerisinde sıkışmak arasında oldukça fark vardır. Düşünceyi bir boya kutusu olarak hayal ettiğimizde onu görebilir, fark edebilir ve önemsemeden yanından geçip gidebiliriz. Bununla birlikte boya kutusunun içinde hangi renk olduğunu merak edebilir, açabilir ve duvarda nasıl durduğunu görmek için boyamaya da başlayabiliriz. Fakat bazen yapmamız gereken o boya kutusunu gördüğümüzde zihnimizde evirip çevirmektense yanından öylece geçip dikkatimizi başka bir noktaya yönlendirmektir.
Ruminatif düşünmenizi tetikleyen durumları, olumsuz yaşam olaylarınızı fark etmeniz ve bunları kabul etmeniz en önemli adımlardan biri olmakla birlikte kendinizi analiz etme ve keşfetmeniz için oldukça sağlıklı bir yöntemdir. “Şunu söylemeseydim”, “bunu yapmasaydım” diye bir sonuca varamadığınız cümleleri zihninizde döndürmekten ve zamanınızı sonuç alamayacağınız bu döngüye harcamaktansa bu düşüncelerden vazgeçmenize özen göstermeniz gerekmektedir.
Fark etmenizin ve attığınız adımların yetersiz olduğunu, hala aynı düşünce döngüsünde olduğunuzu düşünüyorsanız bir profesyonelden destek alma konusunda kendinizi ikna etmeye başlamak en iyi yöntemlerden biridir. Psikolojik destek almak yeni adımlar üretme ve baş etme becerisi kazanmada oldukça önemli bir yere sahiptir.
Psikolog Helin Esmirer
Instagram @psikologhelinesmirer
 
Diğer tüm yazıları için buraya tıklayın!
Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
makale kategorileri
öne çıkanlar