Skip Navigation Links

Ertelemenin Psikolojisi: Neden İşleri Son Dakikaya Bırakırız?

Hepimiz gün içerisinde yapmamız gereken işleri zihnimizin bir köşesinde sıralar ve planlı ilerlemeye olabildiğince özen gösteririz.

Helin Esmirer

Gazete Köşesi   A+a-

 Fakat listelerken bazı işler en altta kalır ve bu işleri yapamadığımız zamanlarda “Geç oldu zaten”, “Yarın halledir” diyerek kendimizi teselli ederiz. Hemen hemen herkesin başvurduğu bu erteleme cümleleri kısa vadede mutlu ve rahatlamış hissettirse de uzun vadede strese yol açmaktadır. Özellikle kendinizi sürekli bu cümleleri söylerken buluyorsanız kronik bir erteleyici olabilirsiniz.
Bireysel olarak herkesin farklı erteleme nedenleri olmakla birlikte genellikle bir işin sıkıcı olduğunu ve bizi mutlu etmeyeceğini düşündüğümüzde erteleme davranışına başvuruyoruz. Bununla birlikte yeteneklerimizden, işi yapabileceğimizden şüphe duyduğumuzda, işi daha mükemmel yapmak istediğimizde veya yapılması gereken iş ile bağlantılı konularda korkup endişelendiğimizde de erteleme davranışına başvurduğumuz gibi etrafımızdaki dikkat dağıtıcı şeylere odaklandığımızda da erteleme davranışına başvurma ihtimalimiz artıyor. Genel olarak baktığımızda her yıl sınav kaydını son ana erteleyen binlerce öğrencinin sınava giremediğini, işlerini erteleyen bireylerin daha düşük kalitede işler ürettiğini ve hem kişisel hem de profesyonel ilişkilerini tehlikeye attığını görebiliyoruz.Bu noktada ertelemenin hayatımızı ne kadar etkilediğini anlamak oldukça önemli.
Erteleme davranışınızdan kurtulmanın birçok adımı olmakla birlikte ilk adımı ertelemeden hemen başlamaktır. Çünkü bir işe başladığınızda sonraki adımlar o kadar hızlı ilerler ki yaptığınız işin aslında düşündüğünüzden daha kolay olduğunu fark edersiniz. İkinci adım olarak özellikle “Çok zor” dediğiniz görevleri daha rahat yönetebileceğiniz küçük parçalara bölmektir. “Küçük bir görev” imajı oluşturarak zihninizin bu imajı daha rahat kabul etmesini sağlayabilirsiniz. Planlı çalışarak işlerinizin birikmesini engelleyebilir, işlerin teslim tarihlerini listeleyerek zaman planlaması yapabilirsiniz. Dikkatinizin dağılmasının önüne geçebilmek için ise kendinize çalışma alanı oluşturabilir, telefonunuzdan veya bilgisayarınızdan bir süre ayrı kalmayı deneyebilirsiniz.
Son olarak ertelemenin hayatınızdaki stresli olaylar ve kendinizle ilgili olumsuz düşüncelerle, inançlarla ilgili olduğunu kendinize hatırlatın ve ertelediğiniz için kendinize kızmayın. Erteleme davranışınızın altındaki size özgü sebepleri anlamaya çalışın ve başka bir sorunla bağlantılı olup olmadığına dikkat edin. Baş edemediğinizi düşündüğünüz bir erteleme alışkanlığınız varsa veya erteleme eğilimindeyseniz mutlaka bir uzmandan destek almayı deneyin.
 
Psikolog Helin Esmirer
Instagram @psikologhelinesmirer
Twitter @EsmirerHelin
 
 
 
 
 
 
Diğer tüm yazıları için buraya tıklayın!
Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
makale kategorileri
 
öne çıkanlar
deneme bonusu güncel giriş supertotobet