Skip Navigation Links
Enerjisa-Toroslar

YILIN EN ÇOK ARATILAN KELİMESİ GASLIGHTING

Bireylerin romantik ilişkileri esnasında partnerlerinin vücut, sosyal ve ruhsal bütünlüğüne zarar verdiği tüm sözel ve fiziksel baskılar

Helin Esmirer

Gazete Köşesi   A+a-

Bireylerin romantik ilişkileri esnasında partnerlerinin vücut, sosyal ve ruhsal bütünlüğüne zarar verdiği tüm sözel ve fiziksel baskılar “Flört Şiddeti” olarak nitelendirilir.
Flört şiddetine maruz kalan bireyler genellikle partnerlerinin güç ve iktidar kurmaya yönelik manipülasyonlarını fark etmez, “Beni çok seviyor”, “Beni kıskanıyor” gibi cümlelerin arkasına sığınırlar. Flört şiddetinin birçok manipülasyonu olsa da insanlar üzerinde etkisi oldukça fazla olan ve belki de yılın kelimesi seçilmesinde bu etkiyi görebildiğimiz “Gaslighting” güç kaynağı olan manipülasyon türüdür.
Gaslighting kapsamında kişi kendi çıkarları doğrultusunda partnerini duygusal ve zihinsel olarak istismar ederek, maruz kalan bireyin kendi gerçekliğini sorgulamasını sağlar. Gaslighting o kadar yavaş ve ağır inşa edilir ki maruz kalan birey günün sonunda söylediklerinden, yaptıklarından ve hatta kendinden şüphe duymaya başlar. Bunun en iyi örneği 1944 yapımı “Gaslight” filmidir. Film içerisindeki erkek karakter partneri olan kadın karaktere aklını kaybettiğini düşündürecek kadar manipülasyon uygular. “Beni yanlış anladın”, ”Basit bir şakaydı”, “Fazla alıngan davranıyorsun”, cümleleri ile başlayan Gaslighting; “İyice paranoyaklaştın, delirdin”, “Böyle bir şey yaşanmadı” şeklinde insanın kendi aklından şüphe ettiği, gerçeklikten uzaklaştığı noktaya kadar gelebilmektedir.
Gaslighting izleri taşıdığınızı düşündüğünüz bir ilişkideyseniz ve bu ilişkiden kurtulamıyorsanız mutlaka bir uzmanla iletişime geçmeniz gerekmektedir.
Psikolog Helin Esmirer
@helinesmirer
@EsmirerHelin
 
Diğer tüm yazıları için buraya tıklayın!
Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
makale kategorileri
öne çıkanlar