Skip Navigation Links

YAPAN KAZANIR

Risk, beklenen haricinde sonuçlara yol açabilecek durumların gerçekleşme ihtimaline göre belirlenen parametredir.

Sıtkı Alper Özdemir

Gazete Köşesi   A+a-

 Tehlikenin oransal büyüklüğü ve etki alanı riskin derecesini belirler. Ayrıca konulardaki belirsizlikler şans eseri olumlu sonuçlara varabileceği gibi olumsuz sonuçların yaşanmasına da neden olabilir.
Şuan bahsedeceğim konu üzerinde hazırlıklar yapanlar ve çalışmalara başlayanlar, “yapan kazanır” başlığında olduğu gibi gerçekten de kazanır. Kendi kazanır, şehri kazanır, vatandaş kazanır, konuya bağlı sektörler kazanır, ekonomi kazanır, insanlık kazanır.
Ciddi risklerimiz var…
Deprem riskimiz başta olmak üzere, eskiyen kent merkezlerimiz, şehir içinde kalan sanayi bölgelerimiz, düzensiz gelişen imar alanlarımız, plansız büyüyen kentlerimiz sürdürülemez bir günlük yaşantı geleceği riski ile bizleri baş başa bırakmakta. Gastronomi ve kültür başkenti ilimiz Hatay’ı, Hataylı’ yı önümüzdeki on yıllarda tatsız, sıkıntılı bir şehir hayatı beklemekte.
Açıkçası tekrara düşmemek için daha önce ayrı ayrı kaleme aldığım ulaşım, deprem, şehir planlaması ve kentsel dönüşüm konularına detaylı olarak girmek istemiyorum. Ancak ulaşım alanında Türkiye’ de nüfusa oranla araç yoğunluğu bakımından birinci sırada olduğumuzu, yapı stoğumuzun durumu açısından olası büyük Hatay depremine hiç de hazır olmadığımızı, imarı gelişen yeni yerleşim alanlarında plansız ve kontrolsüz büyüdüğümüzü, turizm, tarım, sanayi ve şehir alanlarında gelişim stratejisinin belirlenmeden gelişi güzel ilerlediğimizi ısrarla belirtirim. Tüm bunların yanı sıra karar verici ve icra makamı olan yerel yönetimlerimizin (belediyelerimizin) bu konularda master planlarının olmayışı riskin en üst düzeyde ilerlemesine sebep olmakta. Nitekim günlük faaliyetlerle, gündemi meşgul eden lokal müdahalelerle de bu konuları aşamayacağımız bilinmelidir.
Riskler fırsatları, fırsatlar başarıyı getirecektir…
Bahsettiğim alanlarda risk faktörlerinin belirlenmesi, kısa (5 yıl), orta (10 yıl) ve uzun (30 yıl) vadeli planlamaların yapılması elzemdir. Bu planlamaları yapanlar da “kazanacaktır”. Deprem Master Planı, Ulaşım Ağı Planlaması, Kentsel Dönüşüm Modellemesi ve bu üç başlıkla uyumlu İmar Revizyon Planları mutlak kazanımı sağlayacaktır. Yönetimin beş temel fonksiyonu olan planlama, organizasyon, koordinasyon, yöneltme ve denetim de başarının perçinlenmesi için kilit rol oynayacaktır.
Ben kazanmak istiyorum diyen de şehrim kazansın diyen de bu doğrultuda vakit kaybetmeden çalışmalara başlamalıdır.
Lütfen unutulmasın, bir şehir stkları, kamu kurumları, iş dünyası ve yerel yönetimlerin mutlak iş birliği ile hedeflerine ulaşabilir. Zaman, mekan ve imkan en üst düzeye çıkarılmalı ve tüm ilçeleri ile “Hatay yaşanılacak bir kent” madalyasını kazanmalıdır.
 
 
 
Saygılarımla
 
Sıtkı Alper ÖZDEMİR
Akademisyen
İnşaat Yüksek Mühendisi
 
İnstagram/ alper_ozdemirr
Facebook/ alper.ozdemir.564
 
Diğer tüm yazıları için buraya tıklayın!
Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
yazar'ın diğer yazıları
makale kategorileri
ramazan bayrami 
öne çıkanlar
deneme bonusu güncel giriş supertotobet