Skip Navigation Links
Enerjisa-Toroslar

KONUTLARDA DUYARLI TASARIM

İnsanoğlunun var oluşundan bu yana barınma ihtiyacı en temel ihtiyaçlar arasında yerini almıştır.

Sıtkı Alper Özdemir

Gazete Köşesi   A+a-

Bu ihtiyacını, ilk zamanlarda mağara, kaya sığınağı, kovuk gibi doğada hazır bulunan yerlerde, geçen yüzyıllar içerisinde ise inşaat malzemeleri üretimi ile yapılaşmalarla karşılamıştır. Taş, kerpiç, ahşap gibi yapı malzemeleri çoğunlukla tek katlı olan yığma yapıların özelikle konut olarak kullanılmasını sağlamıştır. İlerleyen inşaat teknolojisi, hazır beton, inşaat çeliği gibi malzemelerin üretimi ve mühendislik hizmetlerinin artması ile çok katlı karkas yapılar zaman içerisinde konut kullanımında ağırlığını arttırmıştır. Özellikle 1990’lı yılların başından itibaren toplu konut yapımında çok katlı siteler tercih edilen konut tanımını almıştır.
Konut üretimi sürecinde bu ilerlemelere rağmen ülke coğrafyamızın deprem kuşağı üzerinde olması ve inşaat sektörü içerisinde mühendislik ve mimarlık hizmetinin doğru ve yeterli bir şekilde yerine getirilememesi gibi sebeplerle afet durumları yaşanmış, bu afetler ile canımız çokça yanmıştır. Özellikle çok katlı yapılarda zemin durumundan ya da mimari ve statik olarak doğru tasarlanmayan yapılar, hasar gören yapılar olarak defalarca karşımıza çıkmıştır.
Yanı sıra 2020 yılı başından itibaren tüm dünyayı etkilediği gibi bizi ve günlük yaşantımızı da etkisi altına alan pandemi koşulları çok katlı betonarme binalarda kapsolmamıza neden olmuştur. Gerek güvenlik gerekse günlük yaşantıda bu olumsuz koşullar göz önüne alındığında tek katlı ya da dubleks diye tabir edilen müstakil evlerin önemi oldukça artmıştır. Dolayısı ile bu bağlamda değerlendirildiğinde dikey mimari ile yatay mimari tartışmalarının temeldeki nedeni de aslında yüzyıllar içerisinde değişim gösteren insan ihtiyaçlarının bir yansımasıdır.
Güvenli, yeşile duyarlı ve insan ihtiyaçlarını maksimum düzeyde karşılayacak, sesli, yorucu ve zor günlük yaşantıdan bizleri uzaklaştıracak müstakil konutlar yaşantımızın mutlak ihtiyacı haline gelmiştir. Nitekim pandemi ile yaşama koşulları daha sakin ve özgür konutların psikolojik olarak da insana iyi geldiğini perçinlemiştir.
Elbette ki doğru mühendislik ve mimarlık tasarımları tüm sorunları çözecek ve mutlu yaşam alanları oluşturacak duyarlı konutların yol haritası olacaktır. Şehirlerimizin konut alanlarında bu tarzdaki yaşam çözümleri zaman içerisinde daha mutlu bireylerin yetişmesine de en büyük katkı olacaktır.
 
Saygılarımla,
Sıtkı Alper ÖZDEMİR
İnşaat Yüksek Mühendisi
Kentsel Dönüşüm Uzmanı
 
İnstagram/ alper_ozdemirr
Facebook/ alper.ozdemir.564
Diğer tüm yazıları için buraya tıklayın!
Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
yazar'ın diğer yazıları
makale kategorileri
öne çıkanlar
deneme bonusu güncel giriş