Skip Navigation Links
Enerjisa-Toroslar

Milli Emlak Ne Kadar Milli ?!

Bir çok tarım ürününü ithal eder hale geldik !

Gökhan GÖKPINAR

Gazete Köşesi   A+a-

Tüm Dünya’da büyük bir gıda krizi ile ilgili uyarılar yapılıyor …
Peki biz ne yapıyoruz ?
Tarımsal üretim girdi maliyetlerinin tavan yaptığı bir dönemde, çiftçiyi rahatlatacak formüller bulmak yerine ancak laf üretiyoruz !
Hazineye ait yüzbinlerce hektar arazi boş ve gereksiz yere bekletilirken, tarımsal faaliyet için kiralamak isteyen çiftçiden astronomik oranda ecremisil talep ediyoruz !
Bu durumda yerli ve milli üretim konusunda seferberlik ilan etmiş Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti’nin bir kurumu olan Milli Emlak’ın ne kadar milli olduğunu da sorgulamak ihtiyacı hissettim !!!
Bakın, görün birkaç yıl içerisinde tarım ne kadar önemli olacak !
Hele bir de Dünya’da gıda krizi başgösterince, arazileri işleyecek çiftçi bulamayacağız !
Tarımsal üretimde girdi maliyetleri arasında en önemlileri, akaryakıt, zirai gübre, zirai ilaç ve işçilik !
Maliyet o kadar yüksek ki, dayanabilmek mümkün değil !
Kendi arazisini ekip biçerken, ürün çıktıktan sonra başına gelebilecekleri hesap edemeyen çiftçi, kumar masasında attığı zarın durmasını bekleyen kumarbaz misali bekliyor !
Günümüzde tarımsal üretimden para kazanmak kumar oynamak gibi bir şey !
Ektiğiniz ürünün para edip etmemesi, uluslararası siyaset ve krizlere göre şekillenirken, hiçkimse çiftçiye ektiği bir çok ürün çeşidi için alım garantisi de veremiyor !
Kendi arazinizi ekip biçerken, hazineye ait bir araziyi de kiralayarak tarımsal üretimi arttırma çabasına girmek, biraz daha fazla kazanmak beklentisi artık hayal oldu !
Hazine arazilerinin kiralama işlerini yürüten Milli Emlak Genel Müdürlüğü, tarımsal üretim amacıyla araziyi kiralayan çiftçiyi bıktırma, yıldırma, tarımsal üretimden uzaklaştırma politikası izler gibi, ecremisil bedellerini dörde katladı !!!
Hükümetin artık bir karar vermesi lazım !
Ya tarımsal üretimle ilgili sağlam bir politika belirleyip yüzbinlerce hektar araziyi uygun bir bedelle çiftçiye vererek ülke ekonomisinin kalkınmasını sağlayacak, ya da çiftçiyi bıktırıp, usandırıp tarımdan uzaklaştırıp gıda krizine katkı sunacak !!!
Kararı merakla bekliyorum !
Diğer tüm yazıları için buraya tıklayın!
Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
makale kategorileri
öne çıkanlar
deneme bonusu güncel giriş