Skip Navigation Links
Enerjisa-Toroslar

SOSYAL MEDYADAN HAKARET EDENİ TESPİT ETMEK MÜMKÜN!

Günümüzde internete erişimi olan herkes teknolojik cihazlardan istediği siteye girebilmekte ve istediği

Çiğdem Aktoprak

Gazete Köşesi   A+a-

sosyal medya uygulamasına üye olabilmektedir. Ancak her sosyal medya kullanıcısı bireysel ve toplumsal açıdan aynı bilince ve birebir aynı görüşlere sahip değildir. Ne yazık ki kullanıcılardan bazıları paylaşımda bulunurken diğer kullanıcıların da aslında farklı duygu ve düşüncelere sahip bir birey olduğunu unutabilmekte ve karşı tarafın kişisel değerlerine zarar verebilmektedir. Facebook, Twitter, Instagram ,Youtube gibi yaygın uygulamalar her kültür ve kesimden insanların birbirleri ile iletişim kurmasını sağlamakta ve dolayısıyla bu platformlar üzerinden en çok gerçekleştirilen suç tipi olan ‘’Hakaret Suçu ’’nu karşımıza çıkarmaktadır. İçinde bulunduğumuz dünya bu suçun yaygınlaşması ve gelişmesi için adeta yeni bir alan tahsis etmiştir.
 
5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’nun 8. Bölümünde şerefe karşı suçlar başlığı altında 125. Maddede düzenlenen hakaret suçu kapsamında ‘’bir kimseye onur, şeref ve saygınlığını rencide edebilecek nitelikte somut bir fiil veya olgu isnat etmek ve sövmek suretiyle bir kimsenin onur, şeref ve saygınlığına saldırı’’ şeklinde tanımlanmıştır. Hakaret suçu kişinin yüzüne karşı gerçekleştirilebileceği gibi gıyabında da işlenebilmektedir. Bu suçtan mağdur olanlar hakaret içerikli paylaşımları da dilekçelerine ekleyerek Savcılığa suç duyurusunda bulunmalı ve bir maddi veya manevi zarara uğramışlar ise tazminat davası açmalılardır. Ancak sosyal medya uygulamalarının SİL, HESABI KAPAT, HESABI DONDUR, ARŞİVLE vb. gelişmiş özellikleri nedeniyle hakaret suçunu işleyen faillerin tespit edilmesi güçleniyordu. 1 Mart 2016 tarihinde yürürlüğe giren ve Türkiye Noterler Birliği tarafından uygulanan E-tespit uygulaması ile bu durum önlenebilmektedir.
 
İnternet üzerinden 7/24 hizmette bulunan E-tespit uygulaması ile bu sosyal medya üzerinden hakaret içerikli paylaşım yapan hesaplar ve internet siteleri tespit başvuru numaraları ile kayıt altına alınmakta ve silinse veya kapansa dahi suç duyurusu ve tazminat davaları için şüphesiz bir delil teşkil etmektedir. E-tespit sistemi başvurusu için öncelikle Türkiye Noterler Birliği’nin http://portal.tnb.org.tr linkinde yer alan E-Hizmetler portalından tespit butona girip “yeni tespit ”seçeneğinin seçilmesi gerekmektedir ve daha sonra sitedeki aşamalar takip edilerek Tespit Başvuru Numarası ile herhangi bir noterliğe giderek işlem tamamlanmaktadır.
 
E-tespit uygulaması yararı bu kadar çok olmakla birlikte maalesef bilen kişi sayısı oldukça azdır. Siz de sosyal medya veya mobil cihazlar üzerinden hakaret suçuna maruz kalırsanız ilgili paylaşımı E-tespit sistemi ile kayıt altına alıp adli makamlara başvuru yaparak daha hızlı sonuç alabilirsiniz.
Diğer tüm yazıları için buraya tıklayın!
Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
yazar'ın diğer yazıları
makale kategorileri
öne çıkanlar