Skip Navigation Links
Enerjisa-Toroslar

ÇOCUKLAR VE OYUN

Oyun, çocukların gelişim ve öğrenmede ki en temel unsurlarıdır.

Mehmet Güven

Gazete Köşesi   A+a-

Oyun çocuklar için bilişsel bir tedavi yöntemidir. Oyunlarla çocuklar büyür ve gelişirler. Fakat günümüzde ki çocuk oyunları, tamamen teknolojik bir rahatsızlık haline gelmiştir. Bu rahatsızlıklar maalesef çocukların gelecekteki yaşantılarını olumsuz yönde etkilemektedir. Tabletin, bilgisayarın ya da cep telefonu ellerinden bırakmayan bir çocuk, olumsuzlukların tamamen odağı haline gelmektedir.
Fazla geri gitmeyeceğim, 1980-1990’lı yıllarda tamamen elektronik cihazların yaygın ya da olmadığı dönemlerdeki oynanan oyunlar tamamen doğayla iç içe oynanırdı. Sokağımızda komşu çocuklarla çelik çomak oynarken çığ gibi enerji sarf eder vücudumuzun çalışmayan bir organı kalmazdı. Bazen yağmurun altında renkli camlardan oluşan bilyeleri sıralarken ne kadar nişancı olduğumuzu kanıtlamaya çalışırdık. Beştaş oyununda, taşları üst üste dizip elimizdeki bir kiloluk gülleyi andıran taşla o kuleyi yıkmaya çalışır, ebe olmamak için uğraş verirdik. Yağmurların altında annemizden azar işiteceğimizi bile bile çamur deryasında şenlenerek coşardık. Ama sağlıklıydık. Obizite denilen hastalıktan tamamen uzaktık. Sayamayacağımız o kadar çok oyunlar var ki, say say bitmez. Örneğin sek sek oyununu, ip atlamayı, günümüzün çocuklarının kaçta kaçı ip atlıyor? Bu soruya tam olarak cevap verecek birilerinin olabileceğini düşünmüyorum. Ancak belli bir araştırmadan sonra ortaya çıkabilir. Herkesin bildiği gibi, ip atlamak sağlık açısından en önemli eksersiz hareketlerden biridir. Acaba aramızda yakan top oyununu özlemeyen var mı?
Fakat günümüzde oyun kültürü, ufak bir cihazın içine sıkıştırılmış, şiddet içerikli ya da daha fazla para kazanmak için çocuğun ilgisini celp edecek güya, sanal kahramanı hurafelerle doldurulmaktadır. Bu olguların karşısında öyle acı bir gerçek var ki, çocuk bebek denen yaşta oyun cihazlarına alıştırılmaktadır. Bu gibi oyunların çocuğa ne kadar zarar verdiğini hemen hemen tüm yetişkinlerin bilgisinde olmasına rağmen caydırıcı olarak gözle görünür hiçbir şey yapılmamaktadır. Ortada son derece vahim bir ihmal söz konusu bulunmaktadır. Çocuğumuzun tembelliğe alışması hantallaşmasından dolayı, İleriki yıllarda balon gibi şiştiğini gördüğümüzde ya görmemezlikten gelir ya da ne yapacağımıza dair düşünmeğe başlarız.
Bunların yanında okuma zorluğu(disleksi) ya da yazma zorluğu(diskuli) aynı zamanda konuşursa dahi kekeme ve tıkanma gibi sorunlarla karşı karşıya kaldığı vakitler çare aramaya başlarız. Sonra da neden böyle olduğunu düşünmeye başlarız. Bazen de uzmana gideceğimiz yerde zamanla çözüleceğini düşünür ihmal eder ve o çocuk bu eksikliğini ömür boyu taşımak zorunda bırakılır. Ergen yaşların başlarında da birçok sağlığa zararlı maddelere alışmaya başlar, anne ve babalar ne olduğunun farkına bile varmayabilirler. Farkına vardıklarında da iş işten geçmiş olur.
Gelin hep beraber doğamıza dönelim. Doğanın bize sunmuş olduğu nimetlerinden yararlanalım. Alınan pahalı oyuncaklar yerine çocuklarımıza doğaçlama oyunlar oynatalım. Onları geleceğe güvenle bakmalarını sağlayalım.
Sağlıklı yaşam dileğiyle…
 
Mehmet GÜVEN: AİLE VE EĞİTİM DANIŞMANI
TEL:05380513770
Web:www.guvenledanis.com
 
 
 
 
Diğer tüm yazıları için buraya tıklayın!
Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
yazar'ın diğer yazıları
makale kategorileri
öne çıkanlar