Skip Navigation Links
Enerjisa-Toroslar

PANDEMİ; BİR DÜZENE ALIŞMAK

İnsan denilen canlı biyolojik olarak büyümeye ve gelişmeye programlıdır.

Çağla Çapar

Gazete Köşesi   A+a-

Her ne kadar zor deneyimler yaşasa da bu deneyimleri dönüştürme becerisine sahiptir.
2020 yılının Mart ayından beri, yani ülkemizde ilk koronavirüs vakası tespit edildikten sonra hayatlarımız bir hayli değişti. Okullar, üniversiteler bir süreliğine eğitime ara verdi, daha sonra da uzaktan eğitime geçti. Bazı iş yerleri bir süreliğine kapandı, şirketler uzaktan çalışma sistemine geçmek durumunda kaldı. Bir belirsizliğin içerisinde ne yapacağımızı bilemez hale geldik. Koronavirüs önlemleri kapsamında birçok kısıtlamanın içerisinde bulduk kendimizi. Bu kısıtlamalar birçok açıdan zorlayıcı oldu, özellikle de psikolojik açıdan. Koronavirüs hala hayatımızda, ancak aşılamanın da yaygınlaşmasıyla birlikte yavaş yavaş yeni bir düzene doğru ilerledik... Yaşadığımız ana temas etmek de bu yeni düzene alışma sürecinde bize yardımcı olabilir. Geçmiş kafamızda sürekli dönüp dururken yeni düzene adapte olmak zordur. Bu noktada geçmişi bırakabilme sorumluluğunu almamız gerekebilir.
 
Türkiye’de ilk vaka açıklanmadan önce, şubat ayında toplu taşıma araçlarında koronavirüs endişesiyle maske takan insanlara rastladığımda, hepimizin bir gün yalnızca bu şekilde sokağa çıkabileceğini asla hayal edemezdim. Bu ilk başta her ne kadar anormal görünse de buna da alıştık. Hatta şimdi maske takılmadığını gördüğümüzde rahatsızlık duyuyoruz.
 
İnsan her şeye alışabilir, bu hepimizin sahip olduğu güçlü bir özellik.
Psikolojik olarak esnek olmak, her duygu ve duruma açık olmak da bu süreçte önemlidir. Birçok insan rahatsız edici olarak nitelendirdiği duygulardan kaçınmaya meyillidir. Ancak duygulardan kaçış hiçbir zaman çözüm getirmemiştir. Üzüntü, acı, çaresizlik bunlar kaçmamız, bastırmamız ya da yok saymamız gereken duygular değiller. İnsanız; üzülebiliriz, acı çekebiliriz, çaresiz hissedebiliriz. Bu duyguları yaşarken bunlar hiç geçmeyecek gibi, altından kalkamayacakmışız gibi de hissedebiliriz. Ancak bu duyguları yaşamak için kendimize izin verdiğimizde, onlara alan açtığımızda yeni bir varoluş biçiminin de içimizde filizlenmeye başladığını görürüz.
 
Klinik Psikolog Çağla Çapar
Psikolojiiskenderun
Klinik Psikolog Çağla Çapar
İletişim No: 05352309828
Adres: Savaş Mahallesi, Kanatlı Caddesi, Kısmet İşhanı, Kat.4 Daire.14 İskenderun, Hatay
Diğer tüm yazıları için buraya tıklayın!
Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
yazar'ın diğer yazıları
makale kategorileri
öne çıkanlar