Skip Navigation Links
Enerjisa-Toroslar

Engelli Bir Çocuğun Ebeveyni Olmak

Engellilik, kişinin kendi için olduğu kadar çevresindeki bireyler için de baş edilmesi gereken duyguların yoğun olduğu,

ENAR GSK DER

Gazete Köşesi   A+a-

 hayal kırıklıklarının fazlaca yaşanabileceği zor bir durumdur.
hassaslık yani kırılgan olmak daha kolay gerçekleşebilmektedir. Ancak koruyan ve kapsayan bir sosyal çevre ile durumla baş etmek kolaylaşmaktadır.
 
Güven duygusunu geliştirilebileceği, içinde yaşanılan toplumun değer yargılarının iyi işlediği bir ortam, engelli bir birey, ailesi ve çevresi için daha olumlu olmaktadır.
 
Engelli çocuk sahibi olan ailelerin; hem kendi duygularıyla hem de aile olarak ortak hissettikleri duygularla baş etmekte zorlanabildikleri ortaya çıkmaktadır. Bunun yanı sıra içinde bulunulan toplumun değer yargılarının nasıl olduğuna bağlı olarak; aileler engelli bir çocuğa sahip olmaktan dolayı etiketlenme kaygısı yaşamaktadırlar.
 
Toplum içerisinde hala yadırganan bir durum olarak görülen engelli olmak ailenin de bu duruma kaygıyla yaklaşmasına neden olabilmektedir. Dolayısıyla ‘gereken’ desteğin aileye verilmesi çok önemlidir. Ailenin böyle bir durumda yalnızlık ve çaresizlik duygularını hafifletebilmek ve destek olabilmek için dışarıdan bir uzman yardımı almaları gerekebilmektedir.
 
Özellikle böyle bir durumla ilk karşılaşılan süreçte ailenin verdiği tepkiler çok yoğun olmaktadır. Dolayısıyla ilk süreci destek beraberinde atlatmak ve sonrasında devam ettirmek aile ve çocuğun zorlukları aşmasını kolaylaştıracaktır.
Ayrıca çocuğun gereken özel ilgi ve alakayı aldığı bir dönemde sağlıklı, ona destek çıkabilecek ve gereksinimlerini sürekli olarak karşılayabilecek isteklilikte ve güçte bir aileye ihtiyaç duyacağı kesindir.
 
Çocuk için gerekli olan tedavinin öncelikle aile tarafından işe yarayacağı yönündeki kabulü; sürecin gidişatıyla ilgili olumlu duygularını ve istekliliğini daha iyi bir düzeyde tutabilmekte; uygulanacak müdahaleden alınan verim artabilmektedir.
Ailelerin yaşadığı zorluklar karşısında ortaya çıkabilecek psikolojik sorunlar; psikolojik destek kapsamında yürütülen çalışmalarla – bireysel terapi, grup terapisi, aile terapisi, aile eğitimi sağlanabildiği gibi gerektiği durumlarda psikiyatrik tedavi ile de çözümlenebilmektedir.
 
Klinik Psikolog Çağla Çapar
 
Diğer tüm yazıları için buraya tıklayın!
Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
makale kategorileri
öne çıkanlar