Skip Navigation Links

ÇEVREMİZ ENGELLERLE DOLU

2020 yılı Erişilebilirlik yılı ilan edilmişti.

Serhat Gökpınar

Gazete Köşesi   A+a-

 
Buna hepimiz çok sevinmiştik. Peki ya ne değişti?
 
Koca bir hiç.
Neden mi?
Parası olan herkes müteahhit olursa ve o şahısların bazıları paraya taparsa olacağı budur.
Erişilebilirlik kurallarına uymayan yapı sahiplerine sıkı yaptırım uygulanmalı, buna göz yuman mimar ve inşaat şeflerinin tüm yetkileri ellerinden alınmalı, oturum izni veren belediye yetkililerine, toplumun bir kısmının yaşam hakkını gasp etmekten hapis cezasına varan ağır cezalar verilmelidir.
Erişilebilirlik sorunu başka türlü çözülmez!
Bence kaldırımlarda ki engelli rampaları daha ne kadar engel olabiliriz diye düşünülerek yapılmış. Evlerde ki engelli rampalarının eğimi de "ben ahlaksız bir insanım ve benim yapıma engelli bireyler giremez" düşüncesiyle yapılmış olmalıdır.
Elektrik dağıtım şirketlerinin olduk olmadık her kaldırıma, engelli rampası önüne, görme engelliler için olan sarı şerit ortasına elektrik direği, trafo vs. koymasının nasıl bir izahı olabilir ki.
Toplumun belli bir kısmının sosyal yaşantısından uzaklaştırılmaktan başka işe yaramayan bu uygulamalardan biran evvel vazgeçilmelidir.
Erişilebilir bir çevre yaratılmak isteniyorsa acilen büyük tedbirler alınmalı ve uygulanmalıdır.
Erişilebilirlik sadece engelli bireyleri ilgilendiren bir konu değildir. Toplumda ki yaşlıları, bebeği olan bebek arabalı aileleri ve günlük yaşantı da ayağını incitebilecek tüm toplum üyelerini ilgilendirmektedir.
Artık engelli rampası yapmamayı veya yüksek eğimli yapmayı, asansör yapmamayı, engelli rampasından önce veya sonra merdiven, kot farkı vs. gibi engeller koymayı, kaldırımları bir şekilde işgal etmeyi ve orada ki engelli rampasını erişilemez yapmamayı adeta ilke edinmiş yetkililer ya bu uygulamaları rafa kaldırılmalı yada bu işi hakkıyla yapabilecek olan kişilere devretmelidirler.
 
Diğer tüm yazıları için buraya tıklayın!
Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
yazar'ın diğer yazıları
makale kategorileri
 
öne çıkanlar
deneme bonusu güncel giriş supertotobet