Skip Navigation Links

Mevsimsel Spor

Kıştan yaza geçiş olan bahar mevsiminde çoğumuzda sürekli bir yorgunluk, uyku hali, isteksizlik ve halsizlik söz konusu olur.

Muhammet Ali Selçuk

Gazete Köşesi   A+a-

 Yaz aylarında; havaların ısınması ile birlikte spor yapmakta güçleşiyor. Ayrıca ter salınımı arttığından dolayı yazın spor yaparken dikkat edilmesi gereken bazı noktalar bulunuyor.
 
Yaz aylarında spor yaparken vakitlerinizde ve besinlerinizde birazda olsa değişikliğe gitmek zorunda kalacaksınız. Yaz aylarında havaların sıcak olması vücudun nabzımızı yükseltmeden ter atımı aktif şekilde devam ediyor.
 
Bu aylarda egzersiz düzenini bozmamak için su miktarını kış aylarına göre 2 katına çıkarmamız gerekecektir. Spor saatiniz sizin egzersiz anındaki performansınızı direk olarak etkiler. Yaz aylarında açık havada spor yapmak kısıtlı branşlar ile sınırlıdır. Bunlar ise yüzme, su topu, hafif tempo yürüyüş vb. spor dalları ile sınırlıdır.
 
Yaz aylarında fitness egzersizleri de değişkenlik göstermek zorundadır. Yaşadığımız ilçenin bizlere sunmuş olduğu iklimsel koşullar yüksek nem bizleri her alanda zorluyor. Nem yüksekliği ve alçak irtifa metabolizma ve performans konusunda etken bir unsurudur. Yaz aylarında HIIT CARDIO (Yüksek Yoğunluklu İnterval Antreman) kalp atışının yüksek olduğu bu sistem tercih dışı kalacaktır. Hipertrofi dediğimiz kas gelişimi anlamına gelen bu terim yaz aylarında biraz askıya çekilmelidir.
 
Hipertrofi düzeyinde egzersiz için beslenme de çok önemlidir. Yaz aylarında düşük karbonhidrat önerisi metabolizmayı yormamak amaçlıdır. Kasın hipertrofiye maruz kalması için kütlenize göre karbonhidrat tüketmeniz gerekecektir. Yaz ayların da form koruma antremanları sizi kışa daha sıkı ve hazır girmenizi sağlayacaktır. Yaz aylarında hacim koruma ve form koruma antremanları vücudunuzu geriye götürmeyecektir aksine sizi bir sonra ki yüklemeye hazır hale getiriyor.
 
Tüm yıl boyunca düzenli olarak ilgi duyduğu sporu yapan kişiler yaz aylarında da günlük programlarına devam etmelilerdir. Aradaki tek fark alınan sıvı miktarı olmalıdır. Yaz aylarının
gelmesiyle ter salınımı artacak ve ekstra spor yapan kişinin su miktarında azalma yaşanacaktır.
 
Bu nedenle yaz aylarında spora yönelen herkes diğer mevsimlere göre daha fazla sıvı tüketmelidir. Günde minimum 2 litre su ve 1 adet doğal maden suyu önerilmektedir. Yüksek sıcaklıklarla değişmesi gereken bir diğer nokta ise giyimdir. Spor esnasında ter salınımı arttığından spor için özel üretilen kıyafetler giyilmelidir. Dış mekanda spor yapacak kişilerin güneşin dik düştüğü saatlerden kaçınmaları gerekir.
 
Günün hangi saatinde spor yapılacaksa yapılsın cildi zararlı güneş ışınlarından korumak için bir güneş kremi sürülmelidir. Spor esnasında ise vücudu çok fazla zorlamamalı ve kendinizi gereğinden fazla yormamalısınız. Önemli olanın kendinizi sevmek ve sağlığınızı korumak olduğunu unutmamalısınız.
 
SAGLIKLI SPOR GÜNLERİ DİLERİM
Muhammet Ali SELÇUK
Mas Akademi Kurucusu
 
 
@mas_akademi
@pt.selcuk
 
 
Diğer tüm yazıları için buraya tıklayın!
Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
yazar'ın diğer yazıları
makale kategorileri
ramazan bayrami 
öne çıkanlar
deneme bonusu güncel giriş supertotobet