Skip Navigation Links
Enerjisa-Toroslar

Aile Danışmanlığının Önemi

İnsan yaşamındaki en önemli kişiler arası ilişkilerden biri hiç kuşkusuz evlilik ilişkileridir.

Mehmet Güven

Gazete Köşesi   A+a-

Bu ilişkinin nitelikleri bireylerin hayatlarını birçok alanda hem olumlu hem de olumsuz bir biçimde etkileyebilmektedir. Evli bireylerin boşanmış ve hiç evlenmemiş bireylere göre daha iyi psikolojik uyuma ve fiziksel sağlığa sahip oldukları görülürken (Horn, Xu, Beam, Turkeimer ve Emery, 2013) evliliğinde bozulma olan eşlerin ise, duygusal iyi oluşlarında bir düşüş meydana gelmektedir (Waite, Luo ve Lewin, 2009). Uyumsuz ve doyumsuz evliliğin devam etmesi, hem fiziksel hem de ruh sağlığı açısından bazı riskleri de beraberinde getirmektedir.
11 ülkede 72000’in üzerinde evli bireyle gerçekleştirilen 126 çalışmayı inceleyen bir meta analiz çalışmasında, evlilik kalitesi artıkça fiziksel sağlık durumunun arttığı ve evlilik kalitesi yüksek çiftlerin çatışma yaşadıklarında bile kalp-damarla ilgili daha az sorun yaşadıkları bildirilmiştir (Robles, Slatcher, Trombello ve McGinn, 2014). Ayrıca Robles vd. (2014) boylamsal çalışmalardan elde ettikleri sonuçlara dayanarak evlilik kalitesinin düşük olmasının olumsuz sağlık sonuçları için risk faktörü oluşturduğunu ifade etmişlerdir.
Evlilikte yaşanan sıkıntı ve stres sadece eşleri değil, aynı zamanda aile sisteminin en önemli parçası olan çocukları da etkileyebilmektedir. Eşlerin birbirleriyle yaşadıkları sıkıntıların, çocukları yetiştirmede ve kardeşler arasındaki çatışmayı yönetme konusunda yaşanan sıkıntılar ile ilişkili olduğunu belirtmektedir. Ailelerde eşler arasında evlilik çatışmasının yoğun ve sık olarak yaşanmasının, aile bütünlüğüne tehdit olarak algılanmasının ve çocukların kendilerini bunlardan dolayı sorumlu görmesinin, çocuklarda ortaya çıkabilecek davranış problemleri için risk faktörü olduğu söylenebilmektedir. Çocuklarla ilgili çıkan sorunlar dışında da bir takım problemlere neden olabilmektedir.
Bu problemler çocuk büyüdükçe değişik faktörlerde kendini gösterir. Örneğin; çocuk ergenliğe adım atığı zaman madde bağımlısı (uyuşturucu- alkol vb.) büyük olasılıkla kullanmaya başlar. Sinirsel bozukluklar (şizofren, kaygı ve davranım bozukluğu )neden olabilir. Çocuklar ileriki yıllarda eğitim ve spor gibi alanlarda da arkadaşlarıyla uyum zorluğu çeker ve öz değer kazanımını engel teşkil edebilir.
Sonuç olarak çiftlerin değişime uyum sağlaması, çatışmaları etkin bir şekilde çözebilmeleri, birlikte oluşturdukları amaçlara yönelik çaba göstermeleri ve birbiriyle etkili iletişim kurarak mutlu olabilmeleri evlilikte son derece önemli bir olgudur. Ailelerin yaşadıkları sıkıntılarda yardımcı olacak meslek sahipleri hiç kuşkusuz Aile Danışmanlarıdır.
Sağlıklı ve mutlu yaşam dileğiyle…
AİLE VE BİREYSEL DANIŞMAN SOSYOLOG MEHMET GÜVEN
Tel: 0 538 051 37 70
E-mail: [email protected] Web: www.guvenledanis.com
 
Diğer tüm yazıları için buraya tıklayın!
Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
yazar'ın diğer yazıları
makale kategorileri
öne çıkanlar