Skip Navigation Links

Asıl Engel Erişilemez Çevre!

Engelli bireyler bu toplumun vazgeçilmez bir parçasıdır.

ENAR GSK DER

Gazete Köşesi   A+a-

  Hayatın tüm alanlarında; sporda, sanatta, edebiyatta, siyasette, eğitimde, sivil toplumda, iş dünyasında tüm zorluklara rağmen mücadele göstermektedirler.
 
Günümüzde engellilik artık görememek, duyamamak, yürüyememek ya da başka bir fonksiyon kaybı değildir. Birçok yerde duyduğumuz gibi, “asıl engel yüreklerde” de değildir.
 
  Hem ülkemizde, hem de dünyada artık engelin çevreden kaynaklı sorunlar olduğu kabul görmüştür. Yani engelli bireyler bir yerden bir yere rampa ve asansör olmadığı için gidemiyorsa, sokakta kaldırımlar erişilebilir olmadığı için hareket edemiyorsa, toplu taşıma araçları uygun olmadığı için kullanamıyorlarsa, engelli araçları için ayrılmış otoparklara başka araçlar park ediyorsa ve engelli bireyler ne yapacağını bilemez duruma düşüyorsa, işe girmek istediklerinde reddediliyorlarsa, insanların “sen bunu yapamazsın” cümlelerine maruz kalıyorlarsa, asıl engel burada demektir.
Yani asıl engel, hayatın her alanının erişilebilir olarak düzenlenmemesi ve “sen bunu yapamazsın” şeklinde ortaya çıkan önyargılardır. Üstelik engelli bireylerin bu talepleri, sağlanmasını istedikleri ayrıcalık ya da lütuflarda değildir. Bunlar, herkesle birlikte eşit ve adil bir ortamda yaşayabilmeleri için gerekli düzenlemelerdir ve hem ulusal, hem de uluslararası yasalarda var olan haklarıdır.
 
Engelliler için yapılacak her düzenleme günün birinde engelli olma ihtimaline karşı değil de, bireysel farklılıklar dikkate alınarak, toplumda yaşayan her bireyin hayatın her alanına eşit ve özgür bir şekilde erişimini sağlamak bakış açısıyla yapıldığında, daha iyi sonuçlar vermektedir.
 
 
Ülkemizde engelli bireylerin hayatını kolaylaştıracak düzenlemeler yapılıyor olsa da, henüz bu istenilen seviyeye gelmiş değildir. Fakat bu, gelecek için umutlu olmamızın önünde bir engel de değildir.
 
Engelli bireyler; kararlı bir şekilde durarak, ne istediklerini bilerek, kimsenin “yapamazsın” önyargısına kulak asmayarak ve tüm zorluklara rağmen hayatın içerisinde daha çok yer alarak, bu engellilik durumunu ortadan kaldırabilirler.
Diğer tüm yazıları için buraya tıklayın!
Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
makale kategorileri
 
öne çıkanlar
deneme bonusu güncel giriş supertotobet