Skip Navigation Links
Enerjisa-Toroslar

Evde Rakı Üretimi Yasak mı?

Değerli hemşehrilerim, son zamanlarda bölgemizde yapılan denetimlerde 'boğma rakı' ele geçirildiği haberleri çoğalmaktadır.

Av. Necati YILDIZ

Gazete Köşesi   A+a-

 Peki evde rakı yapmak yasak mı? Evde rakı üreten kaçakçılık suçunu mu işliyor? Cezası nedir? Bu soruların cevaplarını hukuki açıdan sizler için kısaca açıklıyorum.
Burda açıklayacağımız olay sahte içki olayı değildir. Yani içine etil alkol ve metil alkol katılarak yapılan ve sağlık açısından tehlikeli olan içkiyi değil. Evlerde damıtılarak yapılan "boğma rakı"yı hukuki olarak inceleyeceğiz.
5607 Sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu 2007 yılında yürürlüğe girmiştir. 2014 yılında Kanunun 3. Maddesine aşağıda yazdığım 18. Fıkra eklenmiştir. "Ambalajlarında bandrol, etiket, hologram, pul, damga veya benzeri işaret bulunmayan tütün mamulleri, etil alkol, metanol ve alkollü içkileri üreten, yurda sokan, ticari amaçla bulunduran, nakleden, satışa arz eden veya satanlar üç yıldan altı yıla kadar hapis ve yirmi bin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılır."
Kısaca evde kendisi ve yakınları için rakı üreten ve bulunduran kişi cezalandırılmayacaktır. İçmek amacıyla rakı üretimi suç değildir. Kişisel kullanım açısından belirli bir sınır yazılı degil. Hakim somut olaya göre değerlendirecektir. Yargıtayın henüz yeni kararlarına göre 150 litre rakı bir yıllık kişisel tüketim sınırları içerisinde kabul edilmektedir. Geniş aileler için bu rakam yıllık 300 litreye kadar çıkabilir.
Buna mukabil ticari amaçla yani kazanç elde etmek amacıyla rakı üreten, bulunduran ve nakleden 3 yıldan 6 yıla kadar cezalandırılır. Yani ticari amaçla bir litre dahi rakı üretimi veya bulundurulması suçtur. Ayrıca gümrüklenmiş değerin iki katı kadar para cezasina da hükmedilmektedir. 10.000 TL değerindeki rakının gümrüķlenmiş değeri yaklaşık 115.000 TL hesaplanmaktadır. Pişmanlıktan faydalanmak için bunun iki katı tutarında yani 230.000 TL tutarında para cezası ödenmesi gerekmektedir.
Diğer tüm yazıları için buraya tıklayın!
Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
makale kategorileri
öne çıkanlar