Temiz hava solumak ise özellikle insan sağlığı için hayati önem taşımaktadır. Hava kirliliğinin sağlık üzerinde en önemli etkisi astım, bronşit, amfizem gibi solunuma ilişkin hastalıklardır. Yüksek konsantrasyonlara maruz kalan insanlarda kirleticiler, akciğer hastalıklarına yol açmaktadır. Hava kirleticileri hassas gruplar(çocuklar, yaşlılar, kalp ve solunum hastalıkları olanlar) üzerinde çok daha etkili olmaktadır.
Kentlerdeki nüfus artışı, göçler, plansız şehirleşme çok büyük hava kirliliğine neden olmaktadır. Ancak bunun yanında bir de sanayi bölgelerinin yanlış seçilmesi, bu tesislerin şehir merkezinde kalması, arıtma sistemlerinin yeterli olmaması ve denetlemelerin eksik yapılması şehirlerde büyük hava kirliliklerine neden olmaktadır.
İskenderun Körfezi’nde, organize sanayi bölgelerinde yer alan termik santral, demir-çelik fabrikaları, gübre fabrikaları ve diğer sanayi tesislerinin çevreye verdiği zararı en aza indirmek, bölge halkının daha iyi şartlarda yaşamasını sağlamak, çevreye zarar veren tüm unsurları kontrol altına almak; bu bölgede yapılacak en önemli ve ivedi çalışma olmalıdır.
2016 yılında Hatay Büyükşehir Belediyesi ve Hatay Tabip Odası ev sahipliğinde, Mersin, Adana ve Osmaniye Tabip Odaları ile aynı illerin ekoloji odaklı sivil toplum kuruluşlarının da katıldığı etkinlik kapsamında, aynı zamanda açtığı hava kirliliği, ağır metal kirliliği ve diğer çevresel stresler üzerine kamuoyun bilgilendirmek amacıyla 13 Şubat Cumartesi günü Hatay Büyükşehir Belediyesi Hizmet Binası'nda HEAL'in raporu ile aynı isimde "İskenderun Körfezi'nde Kömürden Elektrik Üretimi ve Sağlık" başlıklı bir panel de düzenlenmişti. Panel kapsamında, bölgede yapılması planlanan yaklaşık 16 adet yeni kömür santralinin, burada yaşayan altı milyon insanın sağlığını tehdit ettiği vurgulanmış ayrıca, yapılması planlanan bu termik santrallerin, sağlık sistemine de önemli maliyetler getireceği belirtilmişti.
Aradan 4 yıl geçti ve bu santrallerin hepsi kuruldu ve panelde konuşulanları kimse dikkate almadı. Organize Sanayi Bölgesi’ndeki hava kirliliği gün geçtikçe artmakta ve bu bölge artık kapasiteyi karşılamamakta. Dolayısıyla kurulan santraller bu bölgenin dışına taşmaktadır. Dışına taşması şöyle dursun; bu santrallerin çalışma sahaları, vatandaşların evlerinin dibine kadar gelmiş durumda.
Bugün İskenderun Körfezi’ndeki organize sanayi bölgelerinde tüm bu saydığımız unsurları görebilmek mümkündür. Bu unsurlar insan hayatını doğrudan etkileyebilecek düzeyde olduğundan, insanı çözüm arayışlarına itmelidir. Çünkü en temel hak olan yaşama hakkı sadece nefes almaktan ibaret değildir. Bulunduğu coğrafyadan dolayı insanın sağlık sorunları ile birlikte yaşaması, bu hakkın sadece sözde olduğunu gösterir.
Diğer tüm yazıları için buraya tıklayın!