Skip Navigation Links
Enerjisa-Toroslar

Hatay İçin Çözüm

2020 yılının başlangıcından itibaren birçok felaket sadece ülkemizi değil aynı zamanda tüm dünya devletlerini de ciddi şekilde etkiledi.

Sıtkı Alper Özdemir

Gazete Köşesi   A+a-

 Sel, pandemi, toprak kayması, açlık, ırkçılık, ekonomik kriz ve deprem, felaket başlığı altında tüm dünyada son altı ayda çok sık duyduğumuz kelimeler haline geldi. Pandemi sürecini bir yana bırakırsak, son aylarda sanırım en büyük tehlikenin deprem olduğu ülkemiz açısından net bir şekilde görülmektedir.
Dün, yani 14 Haziran 2020 tarihinde Bingöl merkezli 5.8 büyüklüğünde gerçekleşen deprem, konunun ne kadar sıcak kalması gerektiğinin uyarısı niteliğindedir. Zira, 24 Ocak 2020 tarihinde Doğu Anadolu Fay (DAF) Hattı üzerinde 6.8 büyüklüğündeki Elazığ depremi de, yıkıcı nitelikte görülen 6 büyüklüğü üzerindeki depremlere hazırlıklı olmamız gerektiğinin bir hatırlatması idi.
Peki hangi illerimiz var, son aylarda sürekli hareket halinde olan bu DAF hattı üzerinde?
Kısaca bir tanımlayacak olursak, Van Gölü’nün kuzey-batısından başlayan ve ülkemizin güneyine uzanan, yani Muş, Bingöl, Malatya, Adıyaman, Elazığ, Kahramanmaraş, Osmaniye, Adana ve en güneyde de “HATAY” ilimiz bulunmaktadır DAF hattı üzerinde.
Önceki yazılarımızda, Elazığ depremi sonrası DAF hattında enerjinin uç noktalara kaydığını ve önümüzdeki süreçte bu bölgelerde yaşanabilecek olası depremler durumunu konuşmuştuk.
Deprem bizim ülkemizin bir gerçeğidir. Tarih boyu gerçekleşen depremler, bundan sonra yaşayacağımız depremlere hazırlıklı olmamız için bir uyarıdır ve afetlerle karşılaşmamamız için bir hazırlık fırsatıdır.
Doğu Anadolu Fay Hattı’nın en güneyinde bulunan ilimiz Hatay açısından duruma örnekleme yapalım ve ne olması gerektiğini konuşalım.
Antakya ve İskenderun ilçelerimiz başta olmak üzere neredeyse tüm ilçelerimiz eski yerleşim yerleridir. Hali hazırda kullanılmakta olan yapılar arasında 30, 40 ve hatta 50 yıllık çok sayıda bina bulunmaktadır. Dolayısı ile eskiyen ve eski inşaat teknolojisi ile üretilen yapılarımız, “depreme karşı dayanıklı mı?” sorusunu gündeme getirmektedir. Eskiyen (çürüyen) bu binalarımız aynı zamanda güzelim şehirlerimizi de modern yapılaşma ve kentleşme görünümünden uzaklaştırmaktadır.
Yapılacak çalışma nettir, bellidir.
Hatay, tüm kamu ve özel sektör dinamikleri ile ciddi ve süratli bir çalışmaya girmeli ve “HATAY DEPREM MASTER PLANI” hazırlanmalıdır. Hazırlanacak master planda ilk eylem; mevcut yapılarımızın, yaşayabileceğimiz bir yıkıcı büyüklükteki depreme karşı statik açıdan ayakta kalıp kalamayacağının tespiti olmalı, böylece yapı stoğumuzun durumu kayda geçmelidir.
İkinci hamle ise şehirlerimizin hem deprem tehlikesine karşı hazırlıklı hale gelmesi hem de modern ve yaşanılacak, özellikle artık günlük hayatın tıkandığı şehir merkezlerimizin dönüşümü olmalıdır. Bu dönüşümün yolu bellidir, mümkündür.
“Kentsel Dönüşüm”.
Kentsel Dönüşüm’ün ilimiz Hatay için, 6306 sayılı yasada belirtilen riskli alan belirlenmesi ve tıkanan şehirlerimizin nefes almasını sağlayacak rezerv alan ilanları ile şekillenmesi gayet mümkündür. Ayrıca 5393 sayılı Belediye Kanunu’nun 73. maddesine göre, evlatlarımıza bırakacağımız Hatay’ı şekillendirmek için yerel idarelerimiz yani belediyelerimiz yetkiye sahiptir.
Öyleyse, Antakya ve İskenderun ilçelerimiz başta olmak üzere, 15 ilçemizde de yapılacak hamle, bu konuyu kamuoyuna taşıyarak çalışmaya başlamak ve bir modelleme ile yol haritasının çizilmesi olmalıdır.
Hazırlanacak “HATAY KENTSEL DÖNÜŞÜM MODELLEMESİ”, olası depremlere karşı alınacak en çözümcül tedbir olmakla birlikte, günlük hayatın zorlaştığı ve nüfusu 2 milyona yaklaşan Hatay’ın gelecek 50 yılını kurtaracaktır.
Elbette ki; bu modelleme ilçeler özelinde ve Hatay genelinde yapılacak ayrı analizlerle, “Ulaşım, Yapılaşma, Şehir Planlama, İmar, Yeşil Alan, Sanayi Bölgeleri, Eğitim Alanları ve Turizm” gibi konulardaki sorunlara da çözümler getirecek şekilde hazırlanmalıdır.
Ancak bu şekilde evlatlarımıza daha güzel, daha yaşanası ve daha mutlu bir Hatay bırakabiliriz.
“HATAY DEPREM MASTER PLANI”,
“HATAY KENTSEL DÖNÜŞÜM MODELLEMESİ”.
 
Saygılarımla,
 
Sıtkı Alper ÖZDEMİR
İnşaat Yüksek Mühendisi
 
İnstagram/ alper_ozdemirr
Facebook/ alper.ozdemir.564
Diğer tüm yazıları için buraya tıklayın!
Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
yazar'ın diğer yazıları
makale kategorileri
öne çıkanlar