Skip Navigation Links

Otoyol Düzenlemesi ve İskenderun

Körfez bölgesi adına son günlerin en sıcak ve en güzel haberlerinden biri olan otoyol geçiş düzenlemesi haberini çok şükür almış bulunmaktayız.

Sıtkı Alper Özdemir

Gazete Köşesi   A+a-

 Körfez bölgesi adına son günlerin en sıcak ve en güzel haberlerinden biri olan otoyol geçiş düzenlemesi haberini çok şükür almış bulunmaktayız. Uzun yıllardır yapılması gereken ve hatta belki de ilk inşa edildiğinden beri uygulanması gereken, Toprakkale-İskenderun Otoyolu'nun Payas-Sarımazı bölgeleri arası ücretsiz geçiş düzenlemesi 11/12/2019 tarih ve 1820 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin Resmi Gazete’de yayınlanmasının ardından yürürlüğe girmiş bulunmaktadır. Bu karar ve uygulama demirçelik bölgesine iş için günlük gidiş-geliş yapan vatandaşlarımızın ve yatırımcıların ekonomik olarak mağdur olmamaları açısından önemlidir.
Yazımın hemen başında belirteyim; bu konuyu TBMM gündemine ilk kez taşıyan Hatay Milletvekilimiz Lütfi Kaşıkçı başta olmak üzere, başkent Ankara’ da sonuca ulaşmak adına mücadele veren tüm Milletvekillerimize ve siyasilere, bölge insanı olarak teşekkür ederim. Karar, Hatay ve Körfez bölgesi için mutluluk vericidir.
Bu uygulama sonrası, körfez bölgesi trafik ve şehir düzenlemesine dair tavsiye niteliğinde bazı konuları paylaşmak isterim.
Kararla birlikte Sarımazı-Payas arası otoyol ücretsiz olduğuna göre, artık hem küçük araçların hem de özellikle kamyon ve tır gibi yük taşıyan büyük araçların bu yolu daha çok kullanacakları bir şekle getirilmesi gerekmektedir. İskenderun şehir merkezi ve ana arterlerle bağlantılarını sağlayacak giriş ve çıkışlara ihtiyaç bulunmaktadır. Yani tam anlamıyla çevre yolu mantığında düzenlemelere ihtiyaç vardır.
İskenderun şehir içi ve Pac bölgesinden geçen ana yol trafik yükünü göz önüne aldığımızda, Sarımazı-Liman çıkışları arasında Çankaya mevkiinden verilecek olan giriş-çıkış ile yeni hastaneye ve bölgede bulunan özel hastanelere vatandaşların ve ambulansların kolay ulaşması sağlanacaktır. Ayrıca Gültepe üzerinde Düğünyurdu mahallesinde yapılan ve bir süre sonra kullanılmaya başlanacak olan 960 konutluk Toki projesi, bölgede günlük olarak yaklaşık 1500 araçlık trafik yükü oluşturacaktır. Çankaya mevkiinden verilecek otoyol giriş-çıkışı bu yoğunlaşan trafik yükünü hafifletecektir.
Başka bir nokta ise Modern Evler- Akbağlar mevkiinden verilmesi gerekli olan otoyol giriş-çıkışıdır. İskenderun ilçemizde yaşayan vatandaşlarımızın evlerinin yoğun olarak bulunduğu bu bölge, 51. Ağır Bakım Merkez Komutanlığı ve civarındaki yerleşim yerleri ile de bağlantılıdır.
Ayrıca, İskenderun şehir içi trafik yükü ile doğrudan bağlantılı olan oto sanayi bölgesinin Liman çıkış kapısı ile Denizciler mahallesi arasında bir bölgeye taşınması şehir içi trafiğini rahatlatacak en önemli hamlelerden biri olacak, oto sanayi esnafının sanayi bölgesine yaklaşması ile iş hacmini de genişletecektir. Aynı zamanda oto sanayinin bulunduğu bölge, eskiyen İskenderun merkez yapılaşması için yeni ve modern bir imar alanı olarak düzenlenerek kullanıma olanak sağlayacaktır.
Benzer şekilde sebze hali, şuan bulunduğu yer itibari ile sanayi ile neredeyse iç içedir. Hem sağlık yönünden hem de yine trafik yükü yönünden sıkıntılı bir bölgede yer almaktadır.
Sebze halinin yapılacak güzel bir projelendirme ile Otoyol Arsuz sapağı Nardüzü bölgesine alınması bahsettiğimiz sıkıntıları ortadan kaldırmakla birlikte, tarım faaliyetlerinin yapıldığı Arsuz ve Belen ilçelerimize ulaşım yönünden çok daha kolay olacaktır.
Kentleşmede ve şehir ulaşımında ana husus, toplu kullanılan ve toplu seyahat edilen bölgelerin çözüm odaklı düzenlenmesidir. Yukarıda bahsettiğimiz konular İskenderun bölgesinde doğru yerleşime ve dolayısı ile trafik yükünün azaltılmasına katkı sunacaktır. Elbette ki mevcut yolların genişletilmesi, düzenlenmesi ve alt geçit projesindeki revizyon gereklidir. Ancak, şehir ulaşım hattına bir bütün olarak baktığımızda, şehir yerleşim dinamiklerinde ve yeni yapılacak kamu binaları, spor salonları, avmler gibi büyük yapılarda doğru tespitler ve doğru yerleşimler planlanmalıdır.
Otoyol geçiş ücreti düzenlemesi akabinde bu hususlarda hamle yapma sırası yerel yönetimlerde ve ilgili kurumlardadır. Otoyol yetki ve sorumluluğu hangi kurumda olursa olsun, kamu kurumları iş birliği ile komşu ilimiz Adana’daki, Ceyhan-Adana Batı (Mersin) sınırları arasındaki şehir giriş-çıkışlarının şehir trafiğinin düzenlenmesindeki katkısı görülmeli ve örnek olarak alınmalıdır.
Not olarak belirtelim, İskenderun’un 250 bin nüfusu aşması halinde genel bütçeden alacağı pay artacaktır. Zira, bu konuda yerel idareciler de hassasiyet ile gerekli çalışmaları yapmaktadır. Ancak bir şehrin nüfus artışı, şehir yerleşim alanının uygun ve planlı bir şekilde büyümesi ile doğru orantılıdır.
İskenderun ilçemiz ve Körfez bölgesi çok daha büyük, modern ve gelişmiş bir şehir yapısına kavuşturulmalı ve bu yolda el birliği ile çalışılmalıdır.
 
Saygılarımla,
 
Sıtkı Alper ÖZDEMİR
İnşaat Yüksek Mühendisi
 
İnstagram/ alper_ozdemirr
Facebook/ alper.ozdemir.564
 
 
 
 
 
 
Diğer tüm yazıları için buraya tıklayın!
Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
yazar'ın diğer yazıları
makale kategorileri
ramazan bayrami 
öne çıkanlar
deneme bonusu güncel giriş supertotobet