Skip Navigation Links

Barbunya Tüketin Sağlıklı Yaşayın!

Hem zayıflamak, hem de enerjik olmak istiyorsan barbunya yemelisin

Recep EKİNCİ

Gazete Köşesi   A+a-

 Herbalist Recep Ekinci, protein, vitamin ve enerji deposu Barbunya’yı tüketmenin önemine vurgu yaptı.
 
Barbunyanın lif ve demir oranının çok yüksek bir gıda olduğuna vurgu yapan Herbalist Recep Ekinci, yazısında şu ifadelere yer verdi:
 
Barbunya görünüş olarak fasulyeye benzemekte olup, tat olarak fasulyeden daha yoğun lif oranına sahip protein bakımından ise daha zengindir. Besin değeri fasulyeden daha yüksektir.
 
Barbunya hem protein, hem de demir bakımından çok zengin bir sebzedir. Özellikle et yemeyenlerin demir ihtiyaçlarını barbunya yiyerek karşılaması gerekir.
 
Barbunya magnezyum açısından çok zengin bir besin kaynağı olup, magnezyum güçlü bir antioksidan ve vücuda enerji veren bir mineraldir. Barbunya bileşenindeki magnezyum sayesinde vücudun gün boyu enerjik ve dinç olmasını (kalmasını) sağlar. Yaşlanmayı geciktirir.
 
Barbunya açlık hormonu Ghrelin’in sentezlemesini yavaşlatarak açlık hissini engelleyerek, aşırı yemeyi önler ve zayıflamaya katkı sağlar. Barbunya lif bakımından çok zengin bir sebze olduğundan, tokluk hissi verir. Sindirimi kolaylaştırır, kabızlığı önler.
 
Barbunya kalsiyum açısından çok zengin bir besin kaynağı olup, kemik sağlığını korur. Hücre yenilenmesine katkı sağlar.
 
Böbrek ve safra kesesinde kum ve taş oluşumunu önler. Oluşmuş olan kum ve taşların eritilerek dışarı atımını hızlandırır.
 
Kalorisi çok düşük olduğundan kilo almayı engeller.
 
Şeker oranı çok düşüm oluşu nedeniyle kan şekerini dengeler, şeker (diyabet) hastalığını önler. Düşük glisemik indeksi sayesinde kan şekerini dengeler.
 
Kas, kemik ve eklem ağrılarını azaltır. Barbunya bileşeninde izoflavon bulunmaktadır. İzoflavan vücutta kanser oluşumunu önleyen bir madde olup, var olan kanser hücrelerinin gelişip çoğalmasını (gelişimini) önler.
 
Bileşenindeki doymamış yağ aitleri sayesinde, kötü kolesterolü düşürür, kalp sağlığını korur, özellikle damarlarda iltihaplanmayı önleyerek, damar sağlığını korur ve kalp krizini önler.
 
İçerisindeki B1 vitamini sayesinde beyin işlevini sağlıklı kılarak, hafızayı güçlendirir. B12 vitamini ve folik asit kandaki Homosistein değerlerini dengeleyerek kalp ve beyin damarlarına (homositein’in) zarar vermesini önlemekte, kan damarlarının daha sağlıklı işlev yapmasını sağlamaktadır. Barbunya bileşenindeki B1, B6, B9, B12 vitaminleri ve folikasit; beyinde bulunan tau ve amiloid proteinlerinin, fosfor ile birleşerek (birikerek) Alzheimer gibi nörolojik hastalılara sebep oluşlarını önlemektedir. Barbunya bileşenindeki CREB proteini Alzheimer’i önlemekle beraber bellek ve hafızayı güçlendiriyor.
 
Folat; DNA’ın sağlıklı gelişmesini sağlar DNA telomar halkacıklarının ömrünü (insan ömrünü) uzatır. Ciltte leke ve sivilce oluşumunu önler.
 
Kemik ve tırnak sağlığını korur.
 
Barbunya bileşeninde var olan;
 
Vitaminler ve mineraller; 100 gr. ‘ da
 
Lif; 24.9 gr.
 
Protein; 23.6 gr.
 
Yağ; 0.8 gr.
 
A vitamini; 2.1 lu.
 
Folik asit; ---
 
C vitamini; 4.5 mg.
 
Potasyum; 1.406 mg.
 
Kalsiyum; 143 mg
 
Demir; 8.2 mg.
 
1 su bardağı barbunya da; 353 kalori bulunur.
 
Kolesterol; 0 mg.
 
Karbonhidrat; 60 gr.
 
Sodyum; 6.2 mg.
 
E vitamini; 17 mg.
 
Magnezyum; 155 mg.
 
D vitamini; 0.2 lu.
 
B6 vitamini; 0.3 mg.
 
Bakır, fosfor, magnezyum
 
Barbunya hem taze hem de kurutulmuş olarak yenebilen (yemeği yapılabilen) bir baklagillerdendir.
 
Barbunya’nın kuru fasulyeden en önemli özelliği taze olanlarında, kurusu kadar vitamin ve mineral itiva etmesidir.
 
Barbunya her ne kadar kuru olarak yemeklerde kullanılsa da; tazesi difriz derin dondurucuda muhafaza edilerek, kış aylarında yemeğinin yapılması (tavsiye edilmektedir) insan sağlığına daha çok faydası olmaktadır
 
 
 
 
Diğer tüm yazıları için buraya tıklayın!
Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
yazar'ın diğer yazıları
makale kategorileri
 
öne çıkanlar
deneme bonusu güncel giriş supertotobet