Skip Navigation Links

Diyet yapmanın kuralı değişiyor: Aralıklı Oruç Diyeti

Diyet yapanların alışık olduğu az az sık sık ye kalıbı modern tıp tarafından kabul görmüş bir görüştür

Gözde BOLAT

Gazete Köşesi   A+a-

 ve ülkemizde bir çok beslenme ve diyet uzmanı tarafından da tavsiye edilmektedir. Ancak son yıllarda yapılan bilimsel çalışmalara bakınca yeni bir beslenme sisteminden bahsedildiğini görüyoruz: Aralıklı oruç diyeti.Bilimsel isim olarak İntermittent Fasting(İF), Türkçe olarak ise aralıklı beslenme veya oruç diyeti olarak geçmektedir.İF diyetinin temelindeki 2 öğün beslenmenin sağlığa yararları gün geçtikçe çalışmalarla kanıtlanmaya devam ediyor.Temelinde yatan düşünce ise şu: Acıktığında ye, doyduğunda dur! Aslında normalde olması gereken de bu değil mi? Vücutta sistematik açlık oluşturarak kan şekeri dengeleniyor, insülin seviyesi düşüyor ve büyüme hormonu salgılanması artıyor.Doğal olarakta zayıflama çabasında olanlarda yağ yakımını arttırıyor.Benimde çok sevdiğim ve uyguladığım bu diyet modelinde kendinize 8 saatlik bir yeme penceresi oluşturuyorsunuz.Örneğin Öğlen 12’den akşam 8’e kadar.Bu 8 saat içerisinde kendinize 2 ana öğün yapıyorsunuz.Eğer isterseniz ara öğünler ekleyebilirsiniz.Bu saatler arasında yemeniz serbest.Ama serbest derken ölçüleri kaçırmamaya dikkat edilmeli yinede.Kalan 16 saatlik süreçte ise, uyku da bu saatlere dahil olduğu için çok açlık hissedilmiyor.Bu 16 saatte, kalorisiz içecekler içilebilir.Yani su, şekersiz çay, kahve, aroma verici içermeyen bitki çayları, sade maden suyu gibi.Bu sistem özellikle sürekli ne yesem diye düşünenlerin ve kahvaltı yapmayı sevmeyenlerin yardımcısı durumuna gelmek üzere.Kişi ilk öğününü acıktığı zamana ayarlıyor ve buna göre yeme stresini azaltmış oluyor.İki öğün beslenmenin faydalarından biraz daha bahsedersek, bazı çalışmalar gösteriyorki insülin direncine iyi geliyor, Tip 2 diyabet riskini azaltıyor, kalp hastalıkları ve kansere karşı faydalı olduğunu söyleyen çalışmalar da mevcut.
Peki kimler yapamaz dersek; öğün sayısı azaltılacağından kişilerin günlük alması gereken besin ögelerini ve enerjiyi dikkatle gözden geçirmeleri gerekmektedir.Bu yüzden hipoglisemi yani kan şekeri düşüklüğü yaşayanlar, tip1 diyabet veya tiroit hastalıkları gibi metabolik sorunu olan kişilerin hekim onayı alarak bu beslenme sistemini denemelerini öneriyoruz.Hamile ve emzirme dönemindeki bayanlar için uygun değildir.Özellikle hamilelerin gün içinde alacakları enerjiyi saatlere yayarak almaları faydalı olacaktır.Emzirme döneminde ise bir diyetisyen gözetiminde yapılabilir.
 
Diyetisyen Gözde Bolat
Diğer tüm yazıları için buraya tıklayın!
Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Toplam (2) adet yorum var.
gökhan 14 Şubat 2021 Pazar
çok başarılı ve ilham verici bir çalışma. teşekkürler.
Recaizade Mahmut Ekrem 24 Eylül 2019 Salı
Gözde Hnm Çok iyi yerlere değinmiş olup bana diyet yapma konusunda ilham verdi. Kendisini tebrik eder bir sonraki yazısı için başarılar dilerim. Diyetli sağlıklı günler
makale kategorileri
ramazan bayrami 
öne çıkanlar
deneme bonusu güncel giriş supertotobet