Skip Navigation Links
Enerjisa-Toroslar

Bir Anlık Öfke..

Yaşam sürecinde hata yapmamıza neden olan sebeplerden biri de öfkedir.

Mehmet Güven

Gazete Köşesi   A+a-

 Yaşam sürecinde hata yapmamıza neden olan sebeplerden biri de öfkedir. Fakat öfkede diğer duygular gibi doğal ve evrenseldir. Sağlıklı ifade edildiğinde yapıcı ve kişiler arası iletişim düzenleyici bir duygudur. Öfke kontrol edilmediğinde ise yıkıcı saldırgan tahrip edici tepkilere dönüşme potansiyeli taşır.
İnsanlar hayatta birçok şeye öfkelenebilirler. Genelde, kişiler beklentileri karşılanmadığında ya da beklentileri boşa çıktığında öfkelenir. Bu durumda karşılarında biri varsa bilerek ya da bilmeyerek ona seslerini yükseltirler. Bu münakaşa ortamı oluşur. Münakaşaya geren kişiler olayı tanımlamak yerine yorumlamaya başlarlar, böylece karşılıklı olarak da sinirler gerilir. Aslında olayı yorumlamak yerine tanımlasak sorun daha iyi anlaşılır. Çözüme de daha rahat ulaşılır.
Günümüzde bireyler öfke problemlerini görmezden gelme eğilimindeler. Bu davranış biçimi toplumun büyük kısmına yansımış durumdadır. Aslında bu son derece sakıncalı bir durumdur. Çünkü öfkeyi sürekli bastırmaya, görmemezlikten gelerek kontrol edilmeğe çalışılması mutsuzluk, suçluluk, depresyon gibi sorunlara neden olabilir. Dolayısıyla öfkenin kabul edilmesi ve bir uzmandan yardım alınması gerekir. Ama maalesef toplumun büyük kısmında hala bir uzmandan yardım isteme gibi bir huy mevcut değildir.
Aslında fiziksel sağlığımızın tedavisi için bir uzman doktordan yardım istemek ne kadar doğalsa, ruh sağlığımız için de bir uzmandan yardım almamız o kadar doğaldır. Bunu, hem kendi sağlığımız için, hem de sevdiklerimiz için ve iş hayatımızı da hesaba katarak uygulamalıyız. Tekrar vurgulamak gerekirse, sıkıntıya düştüğümüz konularda bir gelişim uzmanından yardım almayı ihmal etmek içimizdeki öfkenin büyümesi anlamına gelir. Tek kelimeyle ihmal etmiyoruz.
Keyifli yaşam dileğiyle…
SOSYOLOG MEHMET GÜVEN
17/09/2019
Diğer tüm yazıları için buraya tıklayın!
Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
yazar'ın diğer yazıları
makale kategorileri
öne çıkanlar