Skip Navigation Links
Enerjisa-Toroslar

Ortak Velayet ve Yoksulluk Nafakası Üzerine

Uzun süredir tarafıma sıkça sorulan 2 soru var.

Cihangir CAYRANCI

Gazete Köşesi   A+a-

Aile içi şiddet dahil nafaka ve velayet sorunsalı kafaları kurcalayan başlıca aile hukuku konuları, elbette tartışmaları azaltamaz, sulhe yönelik girişimler yetersiz kalırsa en basit konular bile sorun olarak büyümeye devam edecektir.
Boşanma yüzünden yoksulluğa düşecek olan eşin, boşanmaya sebep olay ve olgularda daha ağır kusurlu olmaması kaydı le yoksulluk nafakası talebinde bulunması mümkün olup; yasal şartların somut olay bakımından mevcut, hukuka ve hakkaniyet uygun olduğunun saptanması halinde mahkeme tarafından süresiz olarak yoksulluk nafakasına hükmedilebilecektir. Tartışma bunun süresi ve ne kadar devam edeceği zira 2 ay evli kalıp 10 yıldır nafaka ödeyen bir eş adaleti istemektedir. Bu konuya bir çözüm yine kanun koyucunun elindedir. Ortak velayete gelirsek, şartları: Çocuğun yararı, ana ve babanın bu konuda uzlaşması, ana ve babanın ortak velayet isteklerini hâkime bildirmeleri gerekir. Ana ve babanın çocuğu diğerine karşı bir silah olarak kullanmayacağı yönünde hâkimde izlenim bırakmaları gerekmektedir. Çocuğun üstün yararı temel kaidedir. Kanun koyucu velayet konusunda hâkime takdir yetkisi tanımıştır. Hâkim somut olayın özelliklerine dikkat ederek ve çocuğun yararını her daim göz önüne alarak takdir yetkisinde bulunmalıdır. Yargıtay izah ettiğimiz üzere ortak velayetin boşanma sonrasında eski eşler arasında mümkün olmayacağını çünkü boşanma sonrası velayeti düzenleyen hükümlerin emredici hükümler olup kamu düzenini etkilediğini ve çocuğun yararına bir durum olmaktan ziyade onu olumsuz etkileyeceğini birçok kararında ifade etmiştir. Biraz çelişkili dursa da Yargıtay’ın son kararlarına baktığımızda ise Yargıtay kararını değiştirerek ortak velayetin mümkün olabileceğini ve bu durumda çocuğun yararının göz önüne alınarak hareket edilmesi gerektiğini ifade etmiştir. Bu kararı 20.02.2017 tarihinde 2. hukuk dairesince verilmiştir. Ortak velayet konusunda bilinmesi gerekenler Yargıtay'ın aldığı karar ile Türk Hukuku'nda artık boşanma sonrasında çocukların velayetinin eşlerden birine değil anne ve babaya ortak velayet şeklinde verilmesinin önü açıldı. Ortak velayetin yoğunlukla anlaşmalı şekilde sona eren evliliklerde uygulama bulabilir ve ortak velayet kararı verilirken müşterek çocuğun menfaatinin ön planda tutulması gerekir. Çekişmeli boşanma davalarında uygulanması zor zira çekişmeli boşanma davalarında, taraflar birçok konuda anlaşmaya varamamış ve hatta aralarında gerginlikler yaşanıyor olması nedeniyle, uygulanması daha zor. Elbette çekişmeli boşanma davalarında da tarafların ortak velayet talep etmesi mümkün, hakimin çocuğun menfaatini dikkate alarak ortak velayetin uygun olup olmadığı yönünde bir karar vermesi gerekecektir.
Ortak velayet çocuk üzerinde eşit söz sahibi olmaktır. Buna ilişkin bir karara varılmaması durumunda müşterek çocuğun tüm masraflarının eşlerce eşit şekilde karşılanacağı varsayılacaktır.
Ortak velayetin olumsuz yanları yeni bir uygulama olduğu için faydalarının yanında bazı olumsuz yanlarının da gelecekte ortaya çıkacak. Eşler arasında çıkabilecek tartışmaların çocuğun geleceğine etki etme ihtimali bulunmakta. Örneğin ortak velayet sahibi eşlerden biri çocuğu yurtdışına götürmek isterken diğerinin buna izin vermemesi halinde çocuk yurtdışına çıkarılamayacak ve bu da eşler arasında gerginliğe yol açabilecektir.gibi. Ortak velayet sonlandırılabilir mi? Evet. eşlerin boşanma sırasında hazırlayacakları anlaşma metninin çocuk açısından mümkün olduğunca detaylı olmasında büyük yarar olacaktır.kanaatindeyiz.Sağlıcakla.
 
 
 
Diğer tüm yazıları için buraya tıklayın!
Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Toplam (4) adet yorum var.
buyudix 6 Ekim 2020 Salı
ortak velayette çocuklar kimde kalacak avukatım davada nasıl isteyecek acaba avukat bey.numaranızı alamazmıyız.
zehra 22 Nisan 2019 Pazartesi
bu durumda ben hangi okula yazdıracağımımı bile soracagım bence saçma.
ahmet p.a 18 Mart 2019 Pazartesi
Yoksulluk nafakasından muzdarip birsürü baba var.Onlarında sorunlarını yazsanız ya.Ne iyiolur.
Zeynep 21 Şubat 2019 Perşembe
Emeginize saglik cok faydali bilgiler.yeni yazilarinizi bekliyoruz
yazar'ın diğer yazıları
makale kategorileri
öne çıkanlar
deneme bonusu güncel giriş