Skip Navigation Links
Enerjisa-Toroslar

Zamanın Kumları Üzerindeki Ayak İzi

Sizleri, belki de bugüne kadar adını hiç duymadığınız biriyle tanıştırmak istiyorum.

seda ağçam

Gazete Köşesi   A+a-

seda ağçamseda ağçam 
seda@8gunhabercom
Kendisi Hitler Almanya’sı zamanında Nazi kamplarında esir tutularak dönemin en ağır koşulları altında yaşama tutunmak için insanüstü bir mücadele sergilemiş ve verdiği mücadeleden bizlere hatıra olarak insanın anlam arayışı adlı kitabı hediye etmiştir. Viktor Frankl’dan bahsediyorum. Frankl, Avusturyalı psikiyatr olmakla birlikte logoterapinin de kurucusudur. Varoluşçu terapinin de en önemli isimlerinden biridir, ikinci Dünya Savaşı sırasında, toplama kamplarında yaşadıklarını, kendi psikiyatrik öğretisi bağlamında geniş kitlelere sunduğu insanın Anlam Arayışı, "Freud ve Adler’den sonra sahasının en dikkat çekici ismi" olarak anılmasını sağlamıştır. O dönem annesi, babası, erkek kardeşi ve karısı toplama kamplarında ölmüş ya da gaz fırınlarına gönderilmiştir. Bu nedenle kız kardeşi hariç, ailesinin tamamı yok olmuştur. Hayat ona cömert davranmadığı gibi elindekileri de aldı.
Her şeyini kaybeden, bütün değerleri yok edilen açlığın, soğuğun ve acımasızlığın altında ezilen, her an her saat imha edilmeyi bekleyen bir tutuklu olarak Dr Frankl, nasıl olur da yaşamı sürdürmeye değer bulabilirdi? Çözümü bulmuştu. Okumak, insanın zihnindeki mayın tarlasını ölümcül olmasına rağmen çiçek bahçesine dönüştürebiliyordu. İşte o da daha önce okuduğu Nietzsche’nin şu sözünü anmayı çok seviyor: “Yaşamak için bir nedeni olan kişi, her nasıla dayanabilir" Kamptan kurtulduğu sırada bir arkadaşıyla yürürken arpa ekili bir tarla görürler. Arkadaşı yaşadıklarından ötürü kendinde her şeyi yapma hakkı gördüğü için arpaları ezmek ister. Bunun üzerine Dr. Frankl buna hakları olmadığını çünkü her ne yaşamış olursak olalım bu bize bir şeylere zarar verme hakkı tanımaz diyerek bir kez daha insanlığın mirasından pay almamıza olanak sağlıyor. İnsanlık durumumuzu bilgece ve şefkatle ele alabilecek birisi varsa, bu, Dr. Frankl’den başkası değildir. Anlattıkları dürüst bir tınıya sahiptir, çünkü aldatmaca olamayacak kadar derin deneyimlere dayanmaktadır.
 
Kişi, hizmet edeceği bir davaya ya da seveceği bir insana kendini adayarak ne kadar çok kendini unutursa, o kadar çok insan olur ve kendini de o kadar çok gerçekleştirir. Kendini gerçekleştirme denilen şey, hiç de ulaşılabilir bir şey değildir. Bunun da basit bir nedeni vardır: Kişi buna ulaşmak için ne kadar çok uğraşırsa, bunu da o kadar çok kaçıracaktır. Başka bir deyişle, kendini gerçekleştirme, sadece kendini aşmanın bir yan ürünü olarak olasıdır. Bu noktaya kadar, yaşamın anlamının her zaman değiştiğini, ancak hiçbir zaman yok olmadığım göstermiş bulunuyoruz Logoterapiye göre bu yaşam anlamını üç farklı yoldan keşfedebiliriz: 1. Bir eser yaratarak ya da bir iş yaparak; 2. Bir şey yaşayarak ya da bir insanla etkileşerek; 3. Kaçınılmaz acıya yönelik bir tavır geliştirerek. Bunlardan ilki, yani başarı yolu, oldukça açıktır. İkinci ve üçüncü ise, biraz daha ayrıntı gerektirmektedir Yaşamda anlam bulmanın ikinci yolu, bir şey -iyilik, doğruluk, güzellik gibi- yaşamak, doğayı ve kültürü yaşamak, son ve bir o kadar önemlisi de olanca eşsizliğiyle bir insanı yaşamaktır Yani onu sevmektir.
Bir başka insanı, kişiliğinin en derinindeki çekirdeğinden kavramanın tek yolu sevgidir. Sevmediği sürece hiç kimse, bir başka insanın özünün farkına varamaz. Frankl acı için bakın ne diyor: Umutsuz bir durumla karşılaştığımız, değiştirilemeyecek bir kaderle yüz yüze geldiğimiz zaman bile, yaşamda bir anlam bulabileceğimizi asla unutmayalım. Çünkü o zaman önemli olan şey, kişisel bir trajediyi bir zafere, kendi zor durumunu bir insan başarısına dönüştürmek ve sadece insana özgü eşsiz insan potansiyeli olabildiğince göğüslemektir.
Frankl, özetle bizleri insanı insan yapan nedir sorusuyla baş başa bırakmıyor aynı zamanda insan olmanın reçetesini de sunuyor. Onca acıyı yaşamış birinin pes etmeyip çamura bulanmak yerine kendisinden muhteşem bir eser yaratması herkesin başaracağı bir iş değil. Her konuda ağlayıp sızlananlara duyurulur. Eğer merak ederseniz bu kitabı okumanızı tavsiye ederim.
Kaynak: İnsanın anlam arayışı (VİKTOR E. FRANKL)
 
 
 
Diğer tüm yazıları için buraya tıklayın!
Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
makale kategorileri
öne çıkanlar