Skip Navigation Links
Enerjisa-Toroslar

Tozlu Havaya Dikkat!

Hatay’ı olumsuz etkisi altına alan toz bulutlarıyla ilgili ciddi uyarılarda bulunan Özel İskenderun Gelişim Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr.Özl

Özlem BERKTAŞ

Gazete Köşesi   A+a-

toz bulutunun yoğun olduğu günlerde mümkün olduğunca dışarı çıkılmaması gerektiğini belirtti.

Her geçen gün artan çevre sorunlarının başında, hava kirliliği ve iklim değişikliklerinin geldiğini vurgulayan Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Özlem Berktaş, “Hava kirliliği; başta endüstriyel prosesler olmak üzere; toz fırtınaları, orman yangınları, evde yakılan fosil yakıtlar ve trafikten kaynaklanan partiküller ve gaz karışımından oluşmaktadır. Büyük partiküller üst hava yollarında tutulur, fakat küçük partiküller akciğer alveollere kadar iner. Hava kirliliği ile kardiyopulmoner mortalitede artış, astım ve KOAH’a bağlı acil hastane başvurularında artış, solunumsal semptomlarda artış, akciğer fonksiyonlarında ise azalma olmaktadır” açıklamasında bulundu.

 

“Tozlu hava, astım ve KOAH’ı tetikliyor”

Hava kirliliğinin, kronik maruziyet akciğer kanseri riskini de arttırdığını ifade eden Uzm. Dr. Özlem Berktaş, “Kum fırtınaları ve kasırgalarla birlikte polenler de uzun mesafelere taşınmaktadır. Bu durum, sağlıklı insanlarda bile öksürük ve nefes darlığına yol açabildiği gibi, alerjik astımı ve KOAH’ı da kötü ektiler. Ayrıca solunum yolu enfeksiyonlarında da artışa yol açar. Sonuç olarak hava kirliliği, akciğer sağlığı üzerinde ciddi bir tehdit oluşturmaktadır. Bu nedenle toz bulutunun yoğun olduğu günlerde mümkün olduğunca dışarı çıkılmaması ve pencerelerin kapalı tutulması önerilir. Unutulmamalıdır ki; nefes almak için sağlıklı bir akciğer kadar, sağlıklı bir çevre ve temiz bir havaya da ihtiyaç vardır” dedi.

Diğer tüm yazıları için buraya tıklayın!
Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
makale kategorileri
öne çıkanlar