Skip Navigation Links
Enerjisa-Toroslar

SEZARYEN SONRASI VAGİNAL DOĞUM

Op. Dr. Erçin ERDEM Çelikel Sizler İçin Yazdı

Op.Dr.Erçin Erdem ÇELİKEL

Gazete Köşesi   A+a-

Son yıllarda sezaryen doğum oranındaki artışlar, sezaryen sonrası normal doğuma (SSVD) olan ilgiyi arttırmıştır. Obstetrideki en çok ilgi çeken konulardan birisi olan sezaryen, gebelerin takibi ve doğum şekline karar vermektir. Sezaryen sonrası normal doğum yapmak isteyen anne adayları, riskler açısından kapsamlı bir şekilde bilgilendirilmeli ve takip eden hekimle ortak karar alınmalıdır. Sezaryen sonrası normal doğumun en önemli riski, doğum eylemi sırasında veya öncesinde gelişebilecek yırtılmadır. Yırtılma önceki sezaryen sırasında rahime yapılan kesi bölgesinde oluşur. Yırtılma riski, eski klasik kesilerde daha fazladır. Günümüzde sezaryen kesileri, rahim alt tarafına yatay olarak yapılmaktadır. Bu tür kesilerde fetüsün yaralanması ve ölümü ile sonuçlanan yırtılma riski, 1/1000 civarındadır.

Sezaryen sonrası normal doğum yapmayı düşünen gebelerde dikkat edilmesi gereken birkaç önemli konu vardır:

Önceki sezaryenin sebebi önemlidir. Eğer önceki sezaryen doğum çatısının darlığından dolayı yapıldıysa, sezaryen sonrası normal doğum yapma şansı azdır. Doğum için yeterli pelvis çapı olmalıdır.

Daha önce alt yatay kesiyle yapılan bir sezaryen öyküsü olan hastalarda sezaryen sonrası, normal doğum denenebilir. Daha önce iki veya daha fazla sezaryen doğum yapmış gebelerde sezaryen sonrası normal doğumun denenmesi önerilmez. Daha önceden miyom alınması gibi sezaryen dışında başka bir sebeple rahim ameliyatı yapılan gebelerde de sezaryen sonrası normal doğum denenmemelidir.

Eğer fetüsün tahmini ağırlığı 4000 gr ve üzerindeyse, doğum eylemi sırasında yırtılma riski fazladır. Bu hastalarda dikkatli olmak gerekir. Şaşırtıcı bir şekilde ikiz gebelerde sezaryen sonrası normal doğum sırasında yırtılma riskinde artış görülmemiştir.

Sezaryen sonrası normal doğum yapmayı planlayan gebelerin çok yakından takip edilmesi gereklidir. Kliniğin acil sezaryen yapılabilecek donanıma ve personele sahip olması zorunludur. Yırtılma gelişen gebelerdeki en önemli bulgu NST çekimi sırasında gelişen fetal kalp seslerindeki bozulmadır. Doğum eylemi sırasında oxytocin ve benzeri sancı verici(suni sancı) maddeler önerilmemektedir. Mümkün olduğu kadar doğal doğum planlanmalıdır. Epidural anestezinin sezaryen sonrası normal doğum planlayan gebelerde yan etkisi bulunmamaktadır, tam tersi önerilmektedir.

 
 
Diğer tüm yazıları için buraya tıklayın!
Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
yazar'ın diğer yazıları
makale kategorileri
öne çıkanlar
deneme bonusu güncel giriş