Skip Navigation Links

MAĞAZA TASARIMININ SATIŞA ETKİSİ

Ekonomimizin durağan geçtiği bu günlerde satışı hareketlendirmenin bir yolu da müşterilerinize yeni bir sunumdan geçiyor.

Gazete Köşesi   A+a-

    Mağazanın hangi ürünleri sattığının şu aşamada pek de önemi yok aslında. İster gıda ürünleri, ister hijyen ürünleri, ister kıyafet olsun, önemli olan doğru sunumun yapılmasıdır. Öncelikle düşünülmesi gereken unsur dış cephenin ve vitrinin albenili ve davetkar olmasıdır. Diğer mağazalardan farklı olduğu vurgulanmalı, bunu yaparken ise diğer çevredeki mağazalar göz önüne alınmalıdır. Farklı bir tabela ve cephe giydirme sistemleriyle doğru bir giriş sağlanmalıdır. Müşteri içeri girdiğinde ise güler yüzlü satış elamanlarının yanı sıra mekanın müşteriye sıcak bir atmosfer sağlaması şarttır.

     Mesleğim haricinde bir müşteri gözüyle düşünecek olursam pek çok mağazada rastladığım yetersiz aydınlatma ve rahat dolaşım alanlarının sağlanmamış olması beni rahatsız etmek de ve mekandan bir an önce uzaklaşmayı düşünmekteyim. Bir bayan olarak da eğer çok katlı bir mağazada isem diğer katlara geçişte düşünmekteyim. Dolayısıyla merdivenin bulunduğu konumda benim diğer katlara ulaşmamı etkileyen önemli unsurlardan. Pek çok mağazayı bu nedenlerden dolayı tam anlamıyla dolaşmadan ayrılmışımdır. Bahsettiklerim mağaza tasarımları açısından başlıca dikkat edilmesi gereken olmazsa olmazlar. Mağazanın içeriği ne olursa olsun öncelikle doğru ve yeterli aydınlatma sağlanmalı, özellikle mekanın son kısımları daha da çok aydınlatılmalı ve görsel bir takım objelerle bu karanlık, köhne noktalar canlandırılmalıdır. Böylece müşteri mekanı bir bütün olarak algılar. Az önce bahsettiğim diğer bir faktörde rahat dolaşım alanları sağlanmalıdır. Eğer bir marketten bahsedilecek olursa; market arabalarının karşılıklı rahat geçişleri sağlanmalıdır. Bu anlamda o mekan için insan trafiği düşünülmeli ve standlar bu doğrultuda konumlandırılmalıdır. Bir diğer dikkat edilmesi gereken ise çok katlı bir mekanda katları birbirine bağlayan merdivenin stratejik konumudur. Eğer yapı izin veriyor ise( yani taşıyıcı unsurlar kısıtlamıyorsa) merdiven gözle görülebilen ulaşımın kolay olduğu bir alanda konumlanmalıdır. Ayrıca kullanılan malzemelerde davetkar olmalıdır. Özellikle bayanların iniş çıkışlarda rahat etmeleri için buzlu cam yada benzeri malzemelerden korkuluk seçimleri yapılmalıdır. Merdiven için diğer dikkat edilmesi gereken standartlara uygun basamak yüksekliğine sahip olmasıdır(max:17 cm’i geçmemelidir).

    Kısaca mağazalarda satışı etkileyen birtakım kriterlerden bahsetmekte fayda var; örneğin bir kıyafet mağazasında müşterinin göz temasının yanı sıra ürüne dokunabilmesi ten temasında bulunması yine satışı etkileyen bir unsurdur. Mobilya mağazasında ise koltuğun rahatlığını anlamak için pek çok kişi oturmayı ve o ürürün konforunu anlamayı ister. Bu nedenle bu tür mağazalarda ürünler arsındaki geçiş rahat olmalıdır. Pastane gibi hijyenin son derece önemli olduğu gıda satışının yapıldığı yerlerde açık da ürünlerin yer almaması gerekmektedir. Camekan ve yeterli soğutmanın olduğu kabinlerde, görselliğin fevkalade şık olduğu pasta stantların da sergileme yapılmalıdır. Bir mücevherat mağazasında ise vitrin çok büyük önem taşımakta, doğru bir aydınlatma ve arka fon seçimi ışıl ışıl parlayan takıların ve çeşitliliğin sunumu yapılmalıdır.

    Dikkat edilmesi gereken ve her zaman bahsettiğim bir unsurda renk seçimidir. Basit bir örnekle sebze- meyve pazarında hepimizin gözlemlediği ve pazarcıların itina ile düzenlediği tezgahların üstünde yer alan şemsiyeler. Evet domates, çilek gibi sebze- meyvelerde kırmızı, biber gibi yeşilin hakim olduğu tezgahlarda ise yeşil şemsiyeler seçilmekte. İşte renk faktörü burada önem kazanmakta; satışı yapan kişi ürünün rengini, canlılığını, albenisini böylelikle daha çok ön plana çıkarmaktadır. Renk kavramını satış yapılacak ürüne göre düşünmek ve uygulamak gereklidir.

Uzun lafın kısası; dizayn kriterlerine uyularak tasarlanmış her mekan satışın artmasında önem arz etmektedir. Eğer mekanınızın müşterileriniz tarafından tam anlamıyla dolaşılmasını ve buna bağlı olarak satışın artmasını istiyor iseniz şimdiden bulunduğunuz mekana bir göz gezdiriniz…

 

Sinem ARISOY KEÇECİ

İç Mimar

 

SİN-AR İÇ MİMARLIK

Savaş Mah. Ziya Gökalp Cad. No:9 K3 D4 İskenderun

(326) 758 6052 – (538) 889 4381

 


Diğer tüm yazıları için buraya tıklayın!
Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
yazar'ın diğer yazıları
makale kategorileri
ramazan bayrami 
öne çıkanlar
deneme bonusu güncel giriş supertotobet