Skip Navigation Links

İç Mimarlık ve Mekanların Gereksinimleri

Tasarım; kendi içinde bir yapıya ve bu yapı arkasındaki planlamaya sahip olmalıdır.

Gazete Köşesi   A+a-

Tasarım; yapı organizasyonunu da içine alan bir etkinliktir. Örneğin; bilinçli bir mutfak yerleşimi; sizin bu mekandaki hareketlerinize, kullanım alanlarınıza ve ergonomiye dayanan bir oluşumdur. Tasarım kullanıcının isteğine, kullanım amacına göre değişim gösterir. Benim görevim işte bu aşamada başlamaktadır. Kişinin isteği, yaşam tarzı gibi çeşitli analizler yapılarak; renk, doku, ebatlamalar, bilinçli ve doğru bir şekilde planlanıp ona göre uygulamaya geçilmelidir.

Bir iç mimar; elektrik, su tesisatı, aydınlatma, yerleşim planı, ısıtma-soğutma sistemleri, yalıtım( ses ve ısı izolasyonu), mobilya tasarımı ve üretiminden sorumludur. Ayrıca bütün bu unsurları estetik ve kullanış ile planlayıp sunan kişidir. İç mimar; mekanın hangi amaçlara ve nasıl hizmet edeceğini analiz eder. Doğru malzeme ve malzemenin nasıl kullanılacağı hakkında kararlar verir ve üretime ona göre başlar. Gün ışığının doğru ve yeteri kadar kullanılmasını amaçlar. Bütün bu unsurlar, tasarım, planlama ve üretimin birer halkasını oluşturur. Bu süreç aynı zamanda ekonomik faktörlerinde beraberinde getirir. En basit örneği, doğru gün ışığı kullanmada verebiliriz. Çünkü gün ışığı yeterli ve doğru konumlama ile elektrik tasarrufu sağlayacaktır. Her mekanın isteği farklıdır. Banyo ve yatak odasının ışık ihtiyacı ile salon ve çalışma odasının ışık ihtiyacı farklılıklar göstermektedir. Bu nedenlerden ötürü planlama yapılması ekonomiye de katkı sağlayacaktır.

İç mimar sadece ev dekorasyonu ve tasarımından sorumlu değildir, görevlerimiz arasında yer alan başlıca mekanları ve hizmetlerimizi şöyle sıralayabiliriz;

 Konut (banyo, mutfak, salon, genç odaları, çalışma odaları, vb…)

 Konaklama mekanları( misafirhaneler, otel resepsiyonları, odalar, lobi, vb…)

Sağlıkla ilgili mekanlar(hastane,poliklinik, muayenehane spor merkezleri,vb...)

 Kültür- sanat merkezleri(kütüphane, sinema salonları, sergi galerileri, vs…)

 Ulaştırma( seyahat acenteleri ve benzin istasyonları)

 Sosyal ve ticari binalar( mağazalar, restoran, resmi binalar, vs…)

 Cephe, tabela ve reklam çalışmaları

 Mobilya tasarımı ve üretimi( salon takımları, çalışma masaları, vs…)

 Proje oluşturma, danışmanlık, iş takibi ve uygulamalar

Şeklinde ifade etmek mümkündür.

 

     Unutulmamalıdır ki sizin düşlediğiniz mekan, iç mimarların yönlendirme ve planlamaları ile estetiği ve konforu kazanacaktır. Kısacası her kişinin farklı ihtiyaçları ve yaşam tarzları olduğu gibi, her mekanın da farklı gereksinimleri vardır. Bir nevi bu ihtiyaçlar sayesinde mekan formları oluşur.

 

     Sonuç olarak, belirtmeye çalıştığım görevimi sadece bu bilgilerle sınırlamak yeterli olmayacaktır. Eğer sizinde hayalinizde düşündüğünüz bir mekan varsa, bir iç mimara danışmanızı öneririm.

 

Sinem ARISOY KEÇECİ

İç Mimar

 

SİN-AR İÇ MİMARLIK

Savaş Mah. Ziya Gökalp Cad. No:9 K3 D4 İskenderun

(326) 758 6052 – (538) 889 4381

 

 

 


Diğer tüm yazıları için buraya tıklayın!
Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
yazar'ın diğer yazıları
makale kategorileri
 
öne çıkanlar
deneme bonusu güncel giriş supertotobet