Skip Navigation Links

Menopoz

Geç 30'lu yaşlar ve erken 40'lı yaşlarda, over(yumurtalık) foliküllerinde hızlı bir azalma yaşanır ve bu azalma menopozal over oluşana kadar devam ede

Gazete Köşesi   A+a-

 

    Menopoz terimi, son adet kanamasından sonraki izleyen 1 yıllık süreyi tanımlar. Bir yıldan sonraki döneme postmenopoz denir. Son adet kanamasının görüldüğü ortalama yaş 51,5 olarak saptanmıştır.

     Son adet kanamasından önceki 4-7 yıllık sürece,menopozal geçiş dönemi denilir. Bu dönem, adet düzensizlikleri ile karakterizedir. Ancak bu dönemde adet düzensizliği olan her kadın, anormal kanamanın diğer sebepleri açısından araştırılmalıdır. Bu dönemde çoğu kadın gebe kalmayacağını düşünerek korunmayı bırakır. Bu nedenle düzensiz kanamanın bir sebebinin de gebelik olabileceği unutulmamalıdır.

    Erken menopozal geçiş döneminde adet sikluslarında 7 günden daha uzun süren değişiklikler oluşur. Genellikle adetler daha sık görülmeye başlanır. Bu dönemde genellikle FSH hormon düzeyleri genç kadınlara oranla daha yüksek saptanır. Arada yumurtlamanın olmadığı anovulatuarsikluslar oluşabilir ve beklenmedik gebelikler meydana gelebilir.

    Geç menopozal geçiş dönemi ardışık 2 veya daha fazla adet kanamasının gerçekleşmemesi veya 60 günden daha uzun süreli adet arası dönemin olması ile karakterizedir. Kanda FSH hormon düzeyi yükselmiştir.

 

          MENOPOZ BULGULARI:

 

    1. Vazomotor semptomlar: Kadınların çoğunda özellikle yüz ve vücudun üst kısmından başlayan, tüm vücuda yayılan ani bir sıcak dalgası hisseder. Bu durumu sıcak basması olarak tarifler. Sıcak basması 1-5 dakika kadar sürer ve genellikle terleme, çarpıntı ve tansiyonda yükselme eşlik eder. Sıcak basmaları son adet kanamasından ortalama 2 yıl önce başlar. Kadınların % 85’inde 1 yıldan fazla sürer. Bunların % 25-50’inde 5 yıl, % 15’inde 15 yıldan fazla sürer.

 

     2. Osteopeni ve osteoporoz(kemik erimesi): Kalça ve omurgada bulunan kemik kitlesinin büyük bir kısmı geç adolesan dönemde birikir. Özellikle kemik kitlesinin birikiminde 11-14 yaş arası önemlidir. 25-35 yaş arasında kemik yapımı ve yıkımı eşitlenir. Menopoz sonrası ilk 5-10 yılda hızlı kemik kaybı yaşanır. Kemik kitlesinde ilerleyici azalma omurga, kalça ve bilek kemiklerinde kırılma riskini arttırır. Osteoporozun tanısı için kemik mineral yoğunluğu ölçülür.

 

     3. Kalp ve Damar hastalığı riski: Menopozdan önce kadınlarda kardiyovaskuler hastalık riski erkeklerden çok daha azdır. Ancak menopozdan sonra, özellikle 60 yaşından itibaren kadınlarda bu koruyuculuk kaybolur ve erkeklerle eşit risklere sahip olurlar. Menopoz sonrası HDL kolesterol düzeyi düşer, LDL kolesterol düzeyi artar. Menopozal geçiş döneminde alınan kilolarla kardiyovasküler risk artışı arasında güçlü bir ilişki vardır.

 

     4. Kilo alımı: Yaşlanmayla birlikte kadınlarda metabolizma yavaşlar. Beslenme ve egzersiz alışkanlıkları değiştirilmezse kilo alınır.

 

     5. Ciltte yaş lekeleri, kırışıklık ve kaşıntı oluşur.

 

     6. Memelerde yağ dokusu miktarı artar.

 

     7. Uyku bozuklukları: Uykuya dalmada ve uykunun sürdürülmesinde zorluklar yaşanır. Sıcak basmaları uyku sorunlarının en önemli nedenidir. Kadınlar yaşlandıkça uykuları daha hafif olur, en ufak uyarıyla uyanırlar.

 

    8. Genital sistemde değişiklikler: menopozla birlikte vajinalatrofi oluşur, vajinalpH alkali hale gelir. Bunun sonucu olarak vajinal kuruluk, yanma, cinsel ilişkide ağrı ve sık enfeksiyon görülür. Mesane ve mesane boynundaki incelme sonucu idrar kaçırma şikâyetleri ortaya çıkar.

 

    Menopozda hormon tedavisi sadece 3 durum için verilir:

1.Vazomotorsemptomların(sıcak basması,terleme) tedavisi

2.Vajinalatrofi tedavisi

3. Osteoporozun önlenmesi ve tedavisi.

 

    Hormon tedavisi verirken, tedavinin devamı için 6-12 arayla kadınların tekrar değerlendirilmesi gereklidir. Hormon tedavisi mümkün olan en kısa süreyle ve en düşük dozda verilmelidir.

 

 


 
Diğer tüm yazıları için buraya tıklayın!
Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
yazar'ın diğer yazıları
makale kategorileri
ramazan bayrami 
öne çıkanlar
deneme bonusu güncel giriş supertotobet