Skip Navigation Links

POLİKİSTİK OVER SENDROMU

Polikistik Over Sendromu, üreme çağındaki kadınlarda en sık görülen hormonal bozukluktur.

Gazete Köşesi   A+a-

 

    Adet düzensizlikleri ve hirsutizm(erkek tipi kıllanma) ile karakterizedir. Hastalığın genetik bir temeli vardır. Polikistik OverSendromu olan kadınların birinci derece akrabalarında da hastalığın görülme oranı yüksektir.

 

     Polikistik OverSendromu tanısını koymak için, üç tane tanı kriterinin ikisinin olması gerekir:

1. Adet gecikmelerinin olması veya hiç adet görememek

2. Hirsutizm (erkek tipi kıllanma artışı), akne ve bazen erkek tipi saç dökülmesi

3. Polikistik görünümde yumurtalıkların olması

 

     Polikistik OverSendromlu hastalarda androjen(erkeklik hormonu) hormon düzeyleri yükselmiştir. Yüksek androjen düzeyleri yumurtalıklarda folikül gelişimini önler ve küçük folikül kistleri oluşur. Buna Polikistik görünüm denir. Ultrasonda yumurtalıklarda tipik bir görüntüsü vardır.

 

 

 

 

    Polikistik OverSendromlu hastalarda yumurtalıklarda foliküller gelişmeyeceği için, adet gecikmeleri olmakta ve hatta bazen sadece ilaç kullanınca adet görmektedirler. Uzun dönem adet göremeyen hastalar adet gördüklerinde kanamaları çok fazla miktarda olmakta ve uzun sürmektedir. Folikül gelişimindeki bu bozukluk infertilitenin(kısırlık) en sık sebeplerinden biridir. Hastalar genellikle çocuk sahibi olabilmek için tedaviye ihtiyaç duyarlar.

 

    Polikistik OverSendromlu hastalarda androjen hormon düzeylerinde yükselme erkek tipi tüylenmede artışa, akne(sivilce) oluşumuna ve nadiren saç dökülmesi ve kelliğe yol açmaktadır.

 

 

Androjen hormonundaki bu yükseklik, LDL kolesterol ve trigliserid düzeylerini arttırır. Ayrıca Polikistik OverSendromlu hastaların yağ dokusunda insülin direnci oluşmaktadır. İnsülin direnci sonucu hastalarda glukoz toleransı bozulmaktadır. Uzun dönemde Tip 2 Diyabet, Hipertansiyon ve kalp damar hastalığı riskinde artış oluşmaktadır.

 

     Polikistik OverSendromlu hastalarda yumurtalıklar çalışmadığından, rahim iç tabakasında(endometrium) kalınlaşma oluşur. Uzun dönem tedavi edilmeyen hastalarda endometrialhiperplazi ve rahim kanseri riski artar.

 

   Polikistik Over Sendromunun tanısı, benzer şikâyetleri olan hastalıların dışlanması ile konulur. Bunun için hormon testleri ve detaylı ultrason yapılır. Tanı konulan hastalara semptomların tipine ve derecesine göre tedavi verilir.

 

Adetleri düzenlemek için ilk tercih edilen ilaçlar, doğum kontrol haplarıdır. Doğum kontrol haplarını kullanmaya uygun olmayan hastalarda her ay düzenli olarak progesteron hapları kullanılır.

 

İnfertil(kısır) olan hastalarda diyabet ilacı olan metformin kullanımı, insülin direncini azaltmakta ve yumurtaların çalışmasını düzeltmektedir. Metformin kullanımı ile çoğu hastada gebelik elde edilmektedir. Metformin ile birlikte klomifensitrat kullanımı, gebelik şansını oldukça arttırmaktadır. Klomifensitrata dirençli hastalarda laparoskopik(kapalı yöntemle) ameliyatla yapılan ovariandrilling işlemi sonrası ovulasyon düzelmekte ve infertilite tedavisine yanıt artmaktadır.

 

 Hirsutizm (erkek tipi kıllanma artışı) olan hastalarda doğum kontrol ilaçları ve antiandrojenik ilaçlar(spironolakton,siproteronasetat,finasterid) kullanılır. Ancak bu ilaçlar, mevcut tüyleri gidermez, yenilerinin oluşmasını azaltır. Bu nedenle beraberinde mutlaka kozmetik epilasyon yöntemleri kullanılmalıdır.

 

 

 


 
Diğer tüm yazıları için buraya tıklayın!
Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
yazar'ın diğer yazıları
makale kategorileri
 
öne çıkanlar
deneme bonusu güncel giriş supertotobet