Skip Navigation Links

MİYOMA UTERİ

Miyomlar, rahim düz kas dokusundan köken alan iyi huylu tümörlerdir.

Gazete Köşesi   A+a-

 

    Kadınlarda görülme oranı yüzde 25 olarak saptanmıştır. Ancak çoğu asemptomatiktir.Yani bir şikâyete yol açmaz. Bu nedenle yapılan çalışmalarda aslında sıklığının yüzde 70-80 gibi yüksek oranlarda olduğu bildirilmiştir.

 

    Miyomlar, üreme çağındaki kadınlarda gelişen iyi huylu bir tümördür. Gelişiminde östrojen hormonunun büyük rolü vardır. Bu nedenle çocukluk çağında karşımıza çıkmazlar. Menopoz sonrasında da gerileme eğilimindedirler. Üreme çağı boyunca yaşla birlikte, miyomların görülme sıklığı artar.Miyomlar gebelikte bazı kadınlarda büyüyebilir bazılarında boyutları aynı kalabilir.

 

    Miyomların rahim içinde değişik yerleşim yerleri vardır. Yerleşim yerine göre hastada oluşan şikâyetler ve bulgular değişmektedir.

 

    Miyomlar genellikle bir şikâyete veya bulguya yol açmazlar ve rutin muayene sırasında saptanırlar.

    En yaygın bulgusu adet kanamasının miktarında ve süresinde artış olmasıdır. Alt karın bölgesinde ağrı ve basınç hissi, adet döneminde şiddetli ağrı, cinsel ilişki sırasında ağrı duyulması, sık idrara çıkma veya idrar kaçırma ve kabızlık diğer oluşabilecek bulgu ve şikâyetlerdir. Ayrıca tüplere yakın yerleşen miyomlar infertilite(kısırlık) nedenlerinden biridir. Rahim iç duvarına yerleşen miyomlar tekrarlayan düşüklere yol açabilirler. İnfertilitenin veya tekrarlayan düşüklerin sebebi miyom olarak saptanırsa mutlaka cerrahi olarak çıkarılması gereklidir.

 

    Miyomların tanısı genellikle jinekolojik muayene ve ultrasonla rahatlıkla konulmaktadır. Bazen histeroskopi, MR gibi ek görüntüleme yöntemleri gerekebilir.

 

    Büyüklüğü ne olursa olsun eğer bir şikâyete yol açmıyorsa miyomlar, yıllık muayenelerle tedavi edilmeden takip edilebilir. Ancak şikâyete yol açan miyomlar, ilaçla veya cerrahi olarak mutlaka tedavi edilmelidir. İlaçla tedavi miyomu ortadan kaldırmaz, sadece şikâyetleri azaltır. Miyoma bağlı adet döneminde şiddetli ağrısı olan hastalarda NSAİD gurubu ağrı kesiciler fayda edebilir. Doğum kontrol hapları miyoma bağlı aşırı kanamayı ve ağrıyı azaltmada kullanılabilir. GnRHagonisti denilen ilaçlar kadınlarda geçici menopoz hali yaratırlar ve rahim boyutlarında küçülme sağlarlar. Bu gurup ilaçların 3-6 ay kullanımı menopoza yakın dönemdeki kadınlarda cerrahi tedaviye alternatif olabilir veya cerrahi tedavi öncesi kullanılması ameliyatın daha konforlu yapılmasını sağlayabilir.

 

    Miyomların cerrahi tedavisinde en sık yapılan ameliyat ‘Histerektomi’ ameliyatıdır. Rahmin çıkarılması kesin tedaviyi sağlar. Çocuk doğurmak isteyen veya rahminin alınması istemeyen kadınlarda alternatif olarak sadece miyom çıkartılabilir. Ancak miyom çıkarılması sonucu tekrarlama oranı yüzde 40-50 civarındadır.

 

 


Diğer tüm yazıları için buraya tıklayın!
Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
yazar'ın diğer yazıları
makale kategorileri
 
öne çıkanlar
deneme bonusu güncel giriş supertotobet